Home


 

Κεντρική σελίδα

Εύβοια
Βόρεια Εύβοια
Κεντρική Εύβοια
Νότια Εύβοια
Σκύρος
Διαδρομές

Η Εύβοια στους Προϊστορικούς
και Πρωτοϊστορικούς χρόνους

Μαρτυρίες ανθρώπινης παρουσίας στην Εύβοια υπάρχουν άφθονες για ολόκληρη την Εποχή του λίθου, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθήκε ως βασικό υλικό για την κατασκευή εργαλείων και όπλων η πέτρα.


Aνασκαφές στην περιοχή του
Οξυλίθου τείνουν να επιβεβαιώσουν
την άποψη ότι εδώ βρίσκεται
η Αρχαία Κύμη

Πολυάριθμα ευρήματα μαρτυρούν ότι η Εύβοια είχε κατοικηθεί από τους παλαιολιθικούς ήδη χρόνους και πυκνοκατοικηθεί από τους νεολιθικούς τουλάχιστον. Σε πολλά σημεία της Εύβοιας έχουν εντοπιστεί σημαντικά παλαιολιθικά ευρήματα και έχουν επισημανθεί νεολιθικοί οικισμοί. Ενδεικτικά αναφέρονται η Ιστιαία, η Κήρινθος, τα Ψαχνά, η Αμάρυνθος, η Αρτάκη και η Κάρυστος.

Σημαντικές όμως αρχαιολογικές μαρτυρίες έχουν ανασκαφεί στην Εύβοια και από την Εποχή του χαλκού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο χαλκός αποτέλεσε το βασικό υλικό για τη κατασκευή εργαλείων, όπλων και άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Στο Λευκαντί του Βασιλικού είχαμε σπουδαία ευρήματα της Πρωτοελλαδικής περιόδου και στη Μάνικα της Χαλκίδας είχαμε την αποκάλυψη της ύπαρξης μεγάλης πρωτοελλαδικής πόλης. Ευρήματα της Μεσοελλαδικής περιόδου είχαμε από τους Ωρεούς και το Αλιβέρι. Τέλος ενδιαφέροντες τάφοι της Υστεροελλαδικής ή Μυκηναϊκής περιόδου έχουν ανασκαφεί σε περιοχές της Χαλκίδας και μυκηναϊκοί οικισμοί έχουν εντοπισθεί σε διάφορες περιοχές.




Copyright:Antonis Vathis         Email:[email protected]

 

Eύβοια
Πρόλογος

Γεωγραφική τοποθέτηση

Διοικητική διαίρεση

Η Εύβοια στους Προϊστορικούς και Πρωτοϊστορικούς χρόνους

Η Εύβοια στους
Αρχαίους χρόνους

Η Εύβοια στους Βυζαντινούς χρόνους και στην περίοδο της Λατινοκρατίας και της Τουρκοκρατίας

Η Εύβοια στην Επανάσταση του 1821

Η Εύβοια στους Νεότερους χρόνους