Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Παναθηναϊκό Στάδιο

Σπονδοφόρος - Έκδοση του Γυμνασίου Γυμνού στα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας. Μάιος 2004

Το στάδιο που αναβίωσαν οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στον καταπράσινο λόφο του Αρδηττού και στα αρχαία χρόνια ήταν ο χώρος στον οποίο τελούνταν, κάθε τέσσερα χρόνια, οι γυμνικοί αγώνες των Παναθηναίων.

Κατασκευάστηκε από το ρήτορα Λυκούργο από το 338 ως το 326 π.Χ. μετά την παραχώρηση του χώρου από τον ιδιοκτήτη, ιδιώτη Δεινία.

Είχε το σχήμα που έχει και σήμερα, χωρίς τη μαρμάρινη επένδυση. Το στάδιο απέκτησε τη μαρμάρινη επένδυση του (λευκό πεντελικό μάρμαρο) μεταξύ 134 και 137 μ.Χ. χάρη στον Ηρώδη τον Αττικό.

Χωρούσε 50.000 θεατές και διέθετε δύο διαζώματα. Ο Φιλόστρατος έγραψε ότι ήταν ανώτερο απ' όλα τα θαύματα της αρχαιότητας. Μεταγενέστεροι ιστορικοί έλεγαν ότι ήταν καλύτερο από το Κολοσσιαίο και το Ιπποδρόμιο της Ρώμης. Με τα χρόνια, η επένδυση υπέστη φθορές. Η αναμόρφωση του Σταδίου άρχισε μετά την αγορά του χώρου από το βασιλιά Γεώργιο Α'. Η αναμαρμάρωσή του έγινε με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Εργολάβος ανέλαβε ο Μαμάης Ιωάννης απ' τηνΑνδρο που μέσα σε 14 μήνες τελείωσε και συνέδεσε το όνομα του με το «μεγαλύτερο έργο του αιώνα», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Το στάδιο εγκαινιάστηκε το 1896, κατά τη διάρκεια της τέλεσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Γεώργιος Αβέρωφ παρ' όλο ότι προσκλήθηκε δεν παραβρέθηκε λόγω μετριοφροσύνης!

Τον Αύγουστο του 2004 στο Στάδιο θα διεξαχθεί το αγώνισμα της τοξοβολίας και ο τερματισμός του Μαραθωνίου ανδρών και γυναικών.

Ολυμπιακός Όρκος
«Στο όνομα όλων των αθλητών ορκίζομαι ότι θα συμμετέχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους κανόνες που τους διέπουν, αφιερώνοντας τους εαυτούς μας στην άθληση χωρίς ντόπινγκ και χωρίς χημικά υποκατάστατα, μέσα στο πλαίσιο του αληθινού φίλαθλου πνεύματος, για τη δόξα των αγώνων και την τιμή των ομάδων μας».

Η ιδέα της θέσπισης Ολυμπιακού Όρκου συζητήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας, το 1906. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρκο των αθλητών στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920, στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το 1972 στους Αγώνες του Μονάχου ορκίστηκαν για πρώτη φορά και οι κριτές των Αγώνων.

«Στο όνομα όλων των κριτών και επισήμων, υπόσχομαι ότι θα διευθύνουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη αμεροληψία, σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους κανόνες που τους διέπουν, μέσα στο πλαίσιο του αληθινού φίλαθλου πνεύματος».

Ολυμπιακό σύνθημα
"Citius, Altius, Fortius" «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά». Διατυπώθηκε από τον Δομινικανό ιερέα Ανρί Ντιντόν και, από το 1894, με την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έγινε αποδεκτό ως επίσημο σύνθημα του Ολυμπιακού Κινήματος. Το σύνθημα αυτό προτρέπει τους αθλητές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας και σύμφωνα με το Ολυμπιακό πνεύμα. Το σύνθημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

Ολυμπιακή Σημαία
Η Ολυμπιακή Σημαία είναι λευκή κι έχει στο κέντρο πέντε κύκλους. Τα χρώματα των κύκλων (μπλε, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο) με το λευκό φόντο συμβολίζουν τις σημαίες όλου του κόσμου, γιατί η σημαία κάθε χώρας έχει τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω χρώματα. Οι πέντε κύκλοι συμβολίζουν την ένωση των πέντε ηπείρων, καθώς και τη συνάντηση των αθλητών από όλο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολυμπιακή Σημαία παρουσιάστηκε, επίσημα, το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, στο Βέλγιο.

Ολυμπιακός Ύμνος
Τον Ολυμπιακό Ύμνο έγραψε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και τη μουσική συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς. Ο Ολυμπιακός Ύμνος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από φιλαρμονική ορχήστρα, που είχε συσταθεί από όλους τους μουσικούς συλλόγους της Ελλάδας, στις 25 Μαρτίου 1896, στην τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Η παρουσίαση του προκάλεσε τέτοια συγκίνηση και ενθουσιασμό στους θεατές, ώστε να ανακρουστεί άλλη μια φορά. Το 1958 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως επίσημος ύμνος του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος. Επίσημα ακούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1960 στη Ρώμη.

Τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει:

  1. Παρέλαση των αθλητών ανά έθνος κατά αλφαβητική σειρά.
  2. Τιμής ένεκεν οι αθλητές της Ελλάδας παρελάζουν πρώτοι.
  3. Τελευταίοι στη σειρά παρελάζουν οι αθλητές της διοργανώτριας χώρας.
  4. Κήρυξη της έναρξης των Αγώνων από τον αρχηγό της διοργανώτριας χώρας.
  5. Έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας.
  6. Ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου.
  7. Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.
  8. Ορκωμοσία αθλητών και κριτών.
  9. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τελετή Λήξης
Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει:

  1. Παρέλαση των αθλητών σε μία ομάδα (όχι κατά έθνος).
  2. Χαιρετισμό του προέδρου της Δ.Ο.Ε.
  3. Παράδοση της Ολυμπιακής Σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια χώρα.
  4. Επίσημη αναγγελία της λήξης των Αγώνων.
  5. Σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας.

Σπύρος Αργύρης - Β' Γυμνασίου

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.