Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Σπονδοφόρος - Έκδοση του Γυμνασίου Γυμνού στα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας. Μάιος 2004

Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία είναι η μεταφορά του Ιερού Φωτός από την Αρχαία Ολυμπία στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη. Εισηγητής και οργανωτής της πρώτης λαμπαδηδρομίας το 1936 από την Ολυμπία στο Βερολίνο ήταν ο Γερμανός καθηγητής και συνεργάτης του Κουμπερτέν, Καρλ Ντιμ. Σε μια σεμνή τελετή η φλόγα ανάβει από τις ακτίνες του ηλίου και μια σειρά δρομέων, με έναν πυρσό, τη μεταφέρουν από την Ολυμπία στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας, όπου και παραμένει άσβεστη στο βωμό μέχρι το τέλος των Αγώνων. Ο πυρσός με τον οποίο μεταφέρεται το ιερό φως θεωρείται σύμβολο της αρχαίας προέλευσης των Αγώνων. Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Κονδύλης.

Η λαμπαδηδρομία της Αθήνας - Η παγκόσμια λαμπαδηδρομία
Ανήμερα τα εθνικής εορτής της 25πς Μαρτίου άναψε στην αρχαία Ολυμπία η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έγινε η τελετή της Αφής.

Και αυτήν την φορά η πορεία που θα διασχίσει μέχρι τις 13 Αυγούστου θα είναι στην κυριολεξία παγκόσμια. Για πρώτη φορά θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους ενώνοντας λαούς και έθνη. Η Ολυμπιακή Φλόγα μετά την Αφή ταξίδεψε στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού για χρονικό διάστημα επτά ημερών. Από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 4 Ιουνίου παραμένει στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει για το μακρύ ταξίδι στην υφήλιο, θα περάσει από τριάντα τρεις πόλεις για να επιστρέψει στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου. Στη συνέχεια, και από το Ηράκλειο της Κρήτης, θα ολοκληρώσει το ταξίδι της στους υπόλοιπους νομούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας (ταξίδι σαράντα τριών ημερών σε πενήντα τέσσερις νομούς) και θα καταλήξει το βράδυ της 13ης Αυγούστου στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο για να σημάνει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Σε κάθε διοργάνωση κρατείται επτασφράγιστο μυστικό ο τρόπος με τον οποίο θα ανάψει ο βωμός στην τελετή έναρξης. Μετρημένα άτομα, τα απολύτως αναγκαία, γνωρίζουν το πρόσωπο που θα έχει την τιμή και τον τρόπο. Το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, η Φλόγα ακολούθησε μια διαδρομή «φόρο τιμής» στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, κάνοντας το πέρασμα Πειραιά-Ρώμη με το πλοίο «Αμέρικο Βεσπούτσι» και περνώντας από γνωστά και άγνωστα μνημεία των δύο χωρών (η διαδρομή για πρώτη φορά καλύφτηκε τηλεοπτικά). Το 1968 στο Μεξικό, η Φλόγα ακολούθησε τη διαδρομή του Χριστόφορου Κολόμβου. Για πρώτη φορά μια γυναίκα, η πρωταθλήτρια στίβου Ενρίκε Μπαζίλο, άναψε την Φλόγα στο βωμό. Για τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976, η Φλόγα ταξίδεψε μέσω δορυφόρου από την Αθήνα στην Οτάβα. Στην Βαρκελώνη το 1992, το βωμό άναψε με φλεγόμενο βέλος ο Αντόνιο Ρεμπόλιο, Παραολυμπιονίκης τοξοβόλος. Το 1996 στην Ατλάντα, πρωταγωνιστής ήταν ο θρύλος Κάσιους Κλέι, ενώ το 2000 στο Σίδνεϊ αυτή την τιμή είχε η πρωταθλήτρια των 400 μ., Κάθι Φρίμαν. Για να φτάσει η Φλόγα στα χέρια της, ταξίδεψε και διένυσε τη μεγαλύτερη απόσταση κάτω από το νερό στην ιστορία των Αγώνων.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.