Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Γεωργικές ασχολίες των προγόνων μας

Διρφυακά Νέα - Μηνιαία εφημερίδα Διαδιρφυακής επικοινωνίας. Επικοινωνία: Γιάννης Γιαννούκος Τηλ.: 22280 51210 & 22280 51224
Έκδοση: Ιούλιος 2003
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Η Σπαρμουδιά
Η σπαρμουδιά είναι ένας από τους τέσσερις κύριους σταθμούς της γεωργικής ζωής (σπορά - θέρος - αλωνισμός - τρύγος). Διαρκεί περισσότερο και δεν έχει σχεδόν χαρές όπως οι άλλοι. Η μόνη χαρά είναι η μυρωδιά του σκαμμένου χώματος και η όψη της οργωμένης γης, που καμαρώνει ο γεωργός κάθε βράδυ μετά τη δουλειά του, νιώθοντας την πραγματική χαρά που φέρνει αυτή η «θεία» εργασία.
Προετοιμασία των χωραφιών για τη σπορά δε γινόταν, παρά μόνο σε λίγα χωράφια που θέλουν ένα ή δύο οργώματα, αν ήταν «μπαϊρια» (χωράφια ακαλλιέργητα την προηγούμενη ή τις προηγούμενες χρονιές, σκληρά, βαριά απ' την υγρασία και γεμάτα αγριάδα). Τότε, μετά το πρώτο όργωμα, σπάζουν τις «μπλάνες» (σκληρά κομμάτια από χώμα).

- Οι γεωργοί προετοιμάζονταν για τη σπορά μερικές μέρες πριν απ' τα πρωτοβρόχια. Ετοίμαζαν τα σύνεργα και το σπόρο.

Στη σπορά παίρνει μέρος όλη σχεδόν η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι. Ζευγολάτης και σποριάς είναι συνήθως ο άνδρας. Οι υπόλοιποι είναι σκαλιστάδες. Ακολουθούν δηλαδή το ζευγολάτη και σπάζουν τα «ζβόλια» καθώς επίσης αποψιλώνουν το οργωμένο χωράφι από διάφορα χόρτα κλπ.

- Αφού φτάσουν στο χωράφι πρωί - πρωί και ζέψουν το ζευγάρι, ο άντρας παίρνει το σακούλι με το σπόρο στη μασχάλη, κάνει το σταυρό του και αρχίζει να σπέρνει τη σποριά. Σποριά λέμε μια λουρίδα του χωραφιού, που τη διασχίζει ο γεωργός από τη μια άκρη μέχρι την άλλη και επιστρέφει, πετώντας το σπόρο δεξιά - αριστερά με προσοχή για να πέφτει κανονικά ο σπόρος. Αφού τελειώσει όλες τις σποριές πιάνει την κοντονουρά (χειρολαβή) του αλετριού και «σαλαγάει» (προτρέπει) τα ζώα του να αρχίσουν να περπατάνε για να οργώσει και να σκεπαστούν οι σπόροι. Πίσω όπως προείπαμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας καθαρίζουν το οργωμένο από χόρτα, πέτρες, σπάζουν τα ζβόλια κλπ. Σε επίπεδα χωράφια, πολλοί χρησιμοποιούσαν τη «ζβάρνα» για να σκεπαστεί ο σπόρος.

Τη σπορά στις άκρες που δεν τις πιάνει το αλέτρι δεν τις εγκαταλείπουν. Κάνουν το σκάψιμο με τον κασμά και το λένε «ξάκρισμα».

- Ενδιάμεσα της εργασίας σταματούν για λίγο να κάνουν το κολατσιό τους που το συνηθέστερο ήταν ψωμί κι ελιές, ενώ τα ζώα τρώγανε κριθάρι ή άλλες ζωοτροφές από τον ντορβά που ήταν κρεμασμένος στο λαιμό τους...

- Τα σύνορα των χωραφιών τα προσδιόριζαν με πέτρες ή με μεγάλα αυλάκια που χάραζαν με το αλέτρι.
Γιάννης Γιαννούκος

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.