Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Καπετάν Ανάποδε το φόβο σου να' χουν

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Νοέμβριος 2001
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις




- - -

Αν και πέρασαν 52 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του καπετάν Ανάποδου (Θύμιου Καψή) και άλλα τόσα από τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, κάποιοι ούτε μπορούν ούτε θέλουν να ξεπεράσουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα και τις ενοχές τους.

Δεν εξηγείται αλλιώς η μανία με την οποία λεηλάτησαν και κατέστρεψαν το μνημείο του παραρτήματος Ευβοίας της ΠΕΑΕΑ προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του καπετάν Ανάποδου, στον τόπο δολοφονίας του πρώτου, στο Δερβένι, λίγο πιο πάνω από το Προκόπι.

Η παλικαριά και το ανάστημα του Ανάποδου, στοιχεία που τον έκαναν θρύλο στην περιοχή μας, δεν μπορούν να «χωνευθούν» από τα φασιστοειδή, όπως επίσης δεν μπορούν να χωνέψουν ότι, η περίοδος της τρομοκρατίας και της εκδικητικής αλαζονείας των «νικητών» στα πέτρινα μεταεμφυλιακά χρόνια, πέρασε οριστικά και αμετάκλητα.

Έτσι, νύχτα, κρυμμένοι στο σκοτάδι, τυφλωμένοι από το μίσος και τον φανατισμό, κατέστρεψαν ολοσχερώς το λιτό μνημείο στο μαρτυρικό χώρο. Νόμιζαν ότι οι αφελείς ότι... ξανασκοτώνουν τον Ανάποδο. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι πράξεις τους ομολογούν τον πανικό και την ήττα τους, αφού 50 χρόνια μετά την άδικη δολοφονία του καπετάνιου, ο θρύλος του Ανάποδου ζει και εμπνέει, σε αντίθεση με τους ίδιους που κρύβονται στα σκοτάδια, καταδικαστέοι από την Ιστορία και τη Δημοκρατία.

52 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του, ο Ανάποδος εξακολουθεί να είναι ο φόβος των υπολειμμάτων της πολιτικής Ιστορίας του τόπου μας.

Καπετάνιο το φόβο σου να'χουν!!!

Ο καπετάν Ανάποδος ή Θύμιος Καψής, ήταν 26 χρονών όταν δολοφονήθηκε, φοιτητής της Νομικής Σχολής και γόνος εύπορης αγροτικής οικογένειας από τη Δρυμαία Παρνασσίδας.

Στην κατοχή ανέβηκε από τους πρώτους στο βουνό δίπλα στον Διαμαντή, από τους πρωτοκαπετάνιους του ΕΛΑΣ και διακρίθηκε για την ανδρεία του. Μετά τα Δεκεμβριανά και την τραγωδία του Εμφύλιου, πέρασε στην Εύβοια και ηγήθηκε των εδώ μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Έδρασε κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και αγωνίσθηκε παλικαρίσια για τις ιδέες του, μέχρι το τέλος του. Η παλικαριά του σε συνδυασμό με την αδυναμία του Εθνικού Στρατού να τον συλλάβει, όταν μόνος του πλέον, τριγυρνούσε κυνηγημένος στα βουνά της Εύβοιας, τον έκαναν θρύλο στην περιοχή.

Το τέλος του, όμως, ήταν άδικο όσο και τραγικό. Στις 5 Νοεμβρίου του 1949, στο Δερβένι Προκοπίου, προδόθηκε και δολοφονήθηκε από σύντροφό του, ο οποίος στη συνέχεια παραδόθηκε στη χωροφυλακή.

Το νεκρό σώμα του Καπετάνιου, μεταφέρθηκε από τη χωροφυλακή στα Ψαχνά και στη Χαλκίδα, όπου το διαπόμπεψαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, αφήνοντάς το κρεμασμένο για αρκετές ημέρες, σε μια ξύλινη σκάλα, με την επιγραφή «ιδού το τίμημα της προδοσίας».

Ευτυχώς όμως πενήντα χρόνια αργότερα, η Ιστορία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, απήλλαξε τη χώρα από νικητές και νικημένους και τίμησε τους ανδρείους και τους άξιους της πατρίδας. Ένας τέτοιος ανδρείος ήταν και ο Θύμιος Καψής, ο καπετάν Ανάποδος της Εύβοιας.
Ο... Νότιος Ανταποκριτής


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.