Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Εικόνες από τη Βόρεια Εύβοια

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Ιούνιος 2001
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις

Η ελιά και το εικονοστάσι
Τα εικονοστάσια είναι συνηθισμένος τρόπος λατρείας και εκδήλωσης των θρησκευτικών μας αισθημάτων. Διαδεδομένο σ' όλη την Ελλάδα και μοναδικό ανάμεσα στις άλλες χριστιανικές χώρες.

Φτιάχνεται για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Πάντα όμως προκαλεί τα θρησκευτικά μας αισθήματα.

Εδώ λίγο πριν την Αυγαριά (Ιστιαίας) μια ελιά έχει αγκαλιάσει το εικονοστάσι σαν να θέλει να το προστατέψει. Μια εικόνα που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, να γίνει ποίημα, τραγούδι...

Ο καταρράχτης στο «Μέγα Ρέμα» ή «Κρέμαση»
Με νερό αστείρευτο ακόμη και στη μεγαλύτερη ξηρασία προκαλεί δέος με το ύψος του και την αγριότητα του περιβάλλοντος τοπίου. Τα σταγονίδια που προκαλούνται από την πτώση του νερού δροσίζουν τον επισκέπτη σε απόσταση πολλών μέτρων.

Το ποτάμι που δημιουργεί τον καταρράχτη είναι ο γνωστός Κάλλας που χύνεται στην Ιστιαία. Είναι όμως πολύ ψηλά, στις πηγές του που αρχίζουν από τα υπώρεια του Ξηρού όρους.

Πώς θα τον επισκεφθείτε; Θα συνδυάσετε περπάτημα για να θαυμάσετε όλη τη γύρω περιοχή.

Από Μηλιές είναι κοντά, θα βρεθείτε όμως πάνω από τον καταρράχτη. Από Αγδίνες είναι μακριά και θα ταλαιπωρηθείτε. Από Αγιο Κωνσταντίνο (παλαιό μονοπάτι Κερασιάς - Αγδινών) μόνο για πολύ τολμηρούς. Το πιο σωστό θα ήταν να χαραχτούν μονοπάτια με ταμπέλες όπως γίνεται σε πολλά μέρη και να κατευθύνουν τους περιπατητές.

Οι αποστάσεις είναι από Μηλιές (4 χιλ. περίπου), από Αγδίνες (6 χιλ. περ.) από Κερασιά (8 χιλ. περίπου).

Μια καθημερινή εικόνα από το Σαρακήνικο...
Το Σαρακήνικο είναι ένα μικρό χωριό το τελευταίο της Βόρειας Εύβοιας κατευθυνόμενο προς Κεντρική Εύβοια. Βρίσκεται 10 χιλ. μακριά από το Πήλι και μέχρι τελευταία ήταν απομονωμένο λόγω της τραχύτητας του εδάφους.

Έχει διατηρήσει την παλιά αρχιτεκτονική, τα περισσότερα σπίτια εγκαταλειμμένα, νιώθεις ότι βρίσκεται αλλού και όχι στην Εύβοια. Δεν ταιριάζει με άλλο χωριό της βόρειας Εύβοιας. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Καλλιεργήσιμη γη δεν υπάρχει καθόλου. Από τη μια μεριά τα απόκρημνα βράχια του Αιγαίου από ψηλά ο Πυξαριάς με υψόμετρο 1350 μ. συνθέτουν μια πρωτόγνωρη εικόνα. Ο γάιδαρος της φωτογραφίας είναι πολύ χρήσιμος για τους κατοίκους του χωριού. Κουβαλάει νερό (δεν υπάρχει δίκτυο) από μεγάλη απόσταση, ενώ συγχρόνως είναι και μεταφορικό μέσον. Μπορείτε να προσέξετε ότι στο «σαμάρι» του είναι δεμένο ένα ζωντανό κατσίκι.

Αν λοιπόν θέλετε να δείτε κάτι αλλιώτικο... Τότε ξεκινήστε πρωί πρωί. Στο Προκόπι στρίβετε για Πήλι, συνεχίζετε για Βλαχιά, περνάτε Μακρύ Γιαλό και φτάνετε Σαρακήνικο. Έτσι έχετε συνδυάσει μπάνιο, φύση, καλό ψάρι για φαγητό. Στο Σαρακήνικο δεν υπάρχει μαγαζί. Α ναι και κάτι ιστορικό. Το χωριό είναι κτισμένο από Σαρακηνούς ενώ μέχρι πρότινος όλοι είχαν το επώνυμο Τάρλας. Περισσότερες πληροφορίες και απορίες στο Δήμο Κηρέως.

Ένα γραφικό λιμάνι στην Αγκάλη της Αγ. Αννας
Αυτοσχέδιο καταφύγιο για τις βάρκες στην υπέροχη παραλία της Αγ. Αννας.

Χωρίς τσιμέντα, βραχίονες με ξύλα και πέτρα δέχεται τις βάρκες και τα καΐκια για λίγα όμως μποφόρ.

Ποιος δε θα ζήλευε αυτόν που αραχτός πίνει το τσίπουρό του, ατενίζοντας το απέραντο του Αιγαίου και ακούγοντας τον παφλασμό των κυμάτων στα βράχια.

Μια εικόνα φτωχή και συγχρόνως μεγαλοπρεπής θυμίζει Ελλάδα!!

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.