Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Περιβάλλον - Πολιτισμός

Βόρεια Εύβοια - Μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης της βόρειας Εύβοιας. Επικοινωνία: Πάνος Βασιλόπουλος Τηλ.: 22270 31261 email: [email protected]
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2003
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση
Περισσότερες εκδόσεις




- - -


Τελέθριον - Καβαλάρης - Ξηρόν όρος, Νέα ανάπλαση στους καταρράκτες
Στην κεφαλή του νησιού μας στην Β. Εύβοια έχουμε την πρώτη οροσειρά που ξεκινάει από την Λιχάδα και καταλήγει στο Ξηρόν όρος. Οι τρεις κορυφές Τελέθριο, Καβαλάρης, Ξηρόν Όρος με 1000 μ. ύψος περίπου, σαν τρεις καλοί δρομείς που βγαίνουν πρώτοι με λίγη διαφορά. Μεταξύ του Τελεθρίου και του Καβαλάρη κατεβαίνει ο ποταμός Γεράνιος που διασχίζει τον ελαιώνα των Ροβιών και χύνεται στην θάλασσα. Η φύση προνόησε και από την πλευρά του καβαλάρη και Ξηρού όρους να υπάρχει και άλλο ποταμάκι ο Σπιάς ο οποίος έρχεται από το Μακρολίβαδο περνάει δίπλα από τα παραδοσιακά χωριά Δρυμώνα, Καλαμούδι, Ρετσινόλακος, Σπιάδα δροσίζει λίγο τον ελαιώνα και το Δημοτικό κάμπινγκ του Δήμου Ελυμνίων και καταλήγει στον Ευβοϊκό.

Περπατώντας στο ποταμάκι του Σπιά
Περπατώντας κοντά στον Σπιά μπορεί κανείς να παρατηρήσει μερικά πράγματα. Σε κάποια σημεία του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ύδρευση και οικονομία νερού δημιουργώντας μικρά φράγματα. Επίσης σε μερικά σημεία το έδαφος χρειάζεται προστασία, κοντά στους δρόμους γιατί υπάρχει πολύ νερό. Στο χωριό Καλαμούδι μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον το νεράκι του Σπιά δροσίζει τους πρόποδες του Καβαλάρη, μαζί και τους επισκέπτες του Μοναστηριού.

Καταρράκτες Δρυμώνα
Προχωρώντας λίγο πιο πάνω στους πρόποδες του Ξηρού Όρους συναντούμε ένα μικρό παραδοσιακό χωριό την Δρυμώνα. Από εκεί αρχίζει η φύση και σχεδιάζει για μας. Ο Καβαλάρης και το Ξηρόν Όρος προσπαθώντας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους πλησιάζουν πάρα πολύ κοντά. Ένα μικρό φαράγγι από την Δρυμώνα μέχρι τους καταρράκτες είναι αποτέλεσμα της συνάντησης των δυο βουνών και του αρχιτέκτονα που λέγεται φύση. Συνέχεια ανηφορίζοντας από το φαράγγι, η φύση μας παρουσιάζει και το άλλο δημιούργημά της. Είναι ένα γραφικό καλά σχεδιασμένο τοπίο που φιλοξενεί τους δυο μικρούς καταρράκτες με το γνωστό όνομα " οι καταρράκτες του Δρυμώνα" Η άψογη συνεργασία των δυο βουνών μας και η ανταλλαγή φυσικών υλικών που έκαναν, έφτιαξαν το φυσικό αυτό μνημείο που στολίζει όλη την περιοχή.

Νέα ανάπλαση στους καταρράκτες
Πριν λίγες μέρες επισκεφθήκαμε από κοντά την τοποθεσία αυτή. Πράγματι διαπιστώσαμε ότι κάτι καινούργιο και καλύτερο γίνεται. Αρκετοί εργάτες και τεχνίτες υπό την επίβλεψη Δασοπόνων και του Δασαρχείου Λίμνης, δημιουργούν ένα όμορφο περιβάλλον με αισθητική και μεράκι. Η νέα αυτή ανάπλαση απ΄ ότι μας πληροφόρησε ο Δασοπόνος Βαγγέλης Μαναρίτσας, γίνεται με πρωτοβουλία του Δασαρχείου Λίνμνης και με χρηματοδότηση από την ΠΣΕ. Εμείς από την πλευρά μας ύστερα από την επίσκεψη και ξενάγηση που είχαμε από τους εργαζόμενους και τον κ. Μαναρίτσα καταλήγουμε σε δυο σκέψεις.

Η πρώτη, να επαινέσουμε αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία αυτή και στήριξαν το έργο ανάπλασης και όλους τους Δασολόγους και Δασοπόνους που βοήθησαν και επέβλεψαν το έργο.

Η δεύτερη σκέψη και παρατήρησή μας είναι ότι τέτοια τεχνικά και ευαίσθητα έργα θέλουν καλή αισθητική και καλή τεχνική για να αντέξουν περισσότερο στο χρόνο και στις συνθήκες περιβάλλοντος. Εκτός από αυτό πρέπει να προβλέπεται ο τρόπος συντήρησης αυτών των έργων και ο τρόπος προσέγγισης των επισκεπτών. Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε ότι όσο καλύτερη συνεργασία υπάρχει μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών, των Δήμων και των ιδιωτών που εμπλέκονται στα έργα ανάπλασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ωφέλεια για τα ίδια τα έργα αλλά και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ας κάνουμε κι εμείς ότι έκαναν τα δυο βουνά μας ο Καβαλάρης και ο Ξηρόν όρος. Πλησιάσανε πολύ κοντά το ένα με το άλλο αλλάξανε τα χρήσιμα φυσικά υλικά τους, η φύση το επιβράβευσε αυτό και έφτιαξε τους Καταρράκτες του Δρυμώνα στον καλύτερο χώρο της Βόρειας Εύβοιας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.