Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
875 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
21 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Υποσταθμός και ανεμογεννήτριες συσπειρώνουν τους Καρυστινούς
24/03/2001,  16:18

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αετού, μετά από πληροφορίες που είχε ότι θα κατασκευαστεί υποσταθμός της ΔΕΗ στη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος του Αετού, κατέφυγε σε κοινή συνάντηση και ενημέρωση σε κατοίκους και όλους τους συλλόγους και επίσημους φορείς της περιοχής, την Κυριακή 25/2, στο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου Αετού, με στόχο να παρθεί μια κοινή απόφαση αντιμετώπισης του έντονου προβλήματος που παρουσιάζεται από την αλόγιστη έκδοση αδειών και εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέρον προτάσεις και απόψεις, με κυρίαρχες αυτές που υποστήριζαν να αναλάβει ο Δήμος να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια των Αιολικών πάρκων, μιας και χρειάζεται δικαστικώς αγώνας αλλά και γενικότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων, ακόμα υπήρξε και η άποψη να κινηθούν αυτόνομα οι φορείς κάτω από την δημιουργία μιας επιτροπή αγώνα με δυναμικές παρεμβάσεις, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη στον Δήμο μιας και απουσίαζε αλλά και γιατί ο γειτονικός δήμος Μαρμαρίου συμφώνησε με αντίστοιχη εταιρία να εισπράττει 1% από τα κέρδη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και η κοινότητα Καφηρέα έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις εταιρίες να εγκαταστήσουν στην περιοχή της Αιολικά πάρκα.

Κατέληξαν στο να περιοριστούν στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο δήμο, αλλά και να απαιτήσουν το τη διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου με τη παρουσία του κοινού.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Δήμο έχει ως εξής:

Οι παρακάτω φορείς του Δήμου Καρύστου στην κοινή συνεδρίαση μας που έγινε στις 26-2-2001 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αετού, εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας και την αγανάκτηση μας για την άναρχη, απρογραμμάτιστη και αλόγιστη εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην περιοχή Καρύστου.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση νέων Αιολικών Πάρκων καθώς και των νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ψηλής και υπερυψηλής τάσης. Με την αθρόα εγκατάσταση των Α/Π και κατά συνέπεια και νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύει άμεσα η υγεία των κατοίκων της περιοχής. Επίσης η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι δεδομένη.

Η απαισιόδοξη αυτή προοπτική δεν αναιρείται μέσα από διαδικασίες και μελέτες με τις οποίες επιχειρείται να δοθεί επίφαση επιστημονικού και ορθολογικού σχεδιασμού του επιχειρούμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποδεικνύεται πως το μόνο κριτήριο που ελήφθη υπόψη για να προταθεί η δημιουργία ενός τόσο εκτεταμένου δικτύου Αιολικών σταθμών στην Ν. Εύβοια, το οποίο θα συνδέεται μέσω νέας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν οι προοπτικές κερδοφορίας των κάθε λογής επιχειρηματιών που επιθυμούν να κερδοσκοπήσουν μέσω της δυμιουργίας των σταθμών αυτών, εισπράττοντας παχυλές επιδοτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να προτείνεται το σύνολο σχεδόν της Ν. Εύβοιας, ως πεδίο πρόσφορο για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αφενός η οικολογική της ευαισθησία και αφετέρου τα όρια κορεσμού της περιοχής.

Εκτός των άνω αρνητικών συνεπειών δεν προκύπτουν και αντισταθμιστικά οφέλη καθώς ούτε νέες θέσεις εργασίας δυμιουργούνται, ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς προστατεύεται.

Αν και η εξάπλωση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί σαφώς ένα βήμα προόδου, εν προκειμένω, ο αλόγιστος τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται η κατά συρροή εμφύτευση χιλιάδων ανεμογεννητριών στη περιοχή μας προαναγγέλλει στην πραγματικότητα την καταστροφή της Νότιας Εύβοιας και τη μετατροπή της σε ένα σιδερένιο δάσος.

Για τους παραπάνω λόγους είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας, το φυσικό περιβάλλον αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου που διαγράφεται ζοφερό, με κάθε νόμιμο μέσο και με κάθε μορφή κινητοποίησης, μιας και τα συντελούμενα εγκλήματα σε βάρος της περιοχής μας σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την κοινωνική συναίνεση.

Οι παρά κάτω φορείς αποφασίσαμε ομόφωνα να ζητήσουμε την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης ''ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ ΔΕΗ'' που πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή μας.

Επειδή πιστεύουμε ότι η περιοχή μας σύντομα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο Αιολικό Πάρκο με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία μας και την πλήρη υποβάθμιση της περιοχής μας, ζητάμε από το Δ.Σ. να λάβει ξεκάθαρη απόφαση γιατί το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ. - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΣΥΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ - ΣΥΛ. ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ - ΣΥΛ. ΛΑΤΟΜΩΝ - ΣΥΛ. ΕΠΑΓ. ΤΟΥΡΙΣ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ - ΠΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΥ - ΠΟΛ. ΣΥΛ. ΓΡΑΜΠΙΑΣ ΚΑΣΤΕΛΟ ΡΟΣΣΟ -ΠΟΛ. ΣΥΛ. ΜΥΛΩΝ -ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΥΩΝ.

Κατάθεσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στις 27-2 και παρότι οι φορείς ζητούσαν έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. με το συγκεκριμένο θέμα, δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά στο Δ.Σ. που έγινε στις 4-3 συμπεριλήφθηκε το επιμέρους θέμα του υποσταθμού της Δ.Ε.Η. Κάτι που βρήκε το Δ.Σ. να είναι αλληλέγγυο στο αίτημα των κατοίκων του Αετού και να πάρει θέσει κατά της δημιουργίας του υποσταθμού.

Ακόμα την προσεχή Κυριακή 11-3 θα διεξάγει συνάντηση με αρμόδιους δικηγόρους, με στόχο να κριθεί κατά πόσο θα μπορέσει να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να μπλοκαριστεί νομικά η δεύτερη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας, και θα προβεί σε δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 12 -3 για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τη συνάντηση και να πάρει αποφάσεις.

Τέλος σίγουρο είναι ότι η κατάσταση που εισέρχεται αυτός ο τόπος με τον καιρό είναι δραματική και συνεχώς διογκώνεται η υποβάθμιση, από όλες τις πλευρές, κάτι που κάνει όλους που ζουν στο τόπο μας να έρχονται αντιμέτωποι με τετελεσμένα γεγονότα, που κατά κόρων είναι αποφάσεις τις κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης τον γεγονότων, όπως μας έχει δήξει το παρελθών αυτού του τόπου, κάτι που όμως, για να επιτευχθεί θέλει ευρεία συσπείρωση των κατοίκων και σίγουρα δημιουργία μιας επιτροπής αγώνα, που σαν στόχο θα έχει την αναβάθμιση του τόπου, που θα μπορέσει να ενημερώνει όλους τους κατοίκους για όσα διαδραματίζονται και να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται, με κινητοποιήσεις όλων των μορφών, ακόμα και δικαστικού αγώνα, ώστε να πάψει να κατρακυλάει αυτός ο τόπος τα σκαλιά της υποβάθμισης.

Ακόμα ένας λόγος που κάνει επιτακτική τη δημιουργία της επιτροπής αγώνα είναι ότι αυτή τη στιγμή που ο Δήμος έχει αναλάβει να πρωτοστατεί σε κάποιες κινήσεις που γίνονται ενάντια στα αιολικά πάρκα, υποσταθμούς αλλά ακόμα και στη γενικότερη υποβάθμιση, δεν καταφεύγει στην ενημέρωση τον πωλητών του και γενικότερα δείχνει μια δυσκαμψία όσων αφορά της ουσιαστικές αποφάσεις αλλά και δραστηριότητες. Ακόμα παρατηρείτε το φαινόμενο κοροϊδίας από Δημοτικούς σύμβουλους και αυτό γιατί ενώ ψηφίζουν κατά των αιολικών πάρκων, προσπαθούν να διαπραγματευτούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα κτήματα τους κάτι που μειώνει στο έπακρον την εμπιστοσύνη προς το Δ.Σ. από τους συμπολίτες μας, ακόμα δεν μπορείς να ξέρεις αύριο αν κάποιο καλό ποσοστό συνεκμετάλλευση μπορεί να αλλάξει τη στάση του Δ.Σ. όπως και έγινε στο Δήμο Μαρμαρίου.

Έτσι λοιπόν το μόνο ουσιαστικό βήμα που μπορεί να γίνει, είναι η δημιουργία της επιτροπής αγώνα, που με συνεχή έλεγχο και παρέμβασης προς το Δ.Σ. θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τέτοια φαινόμενα αλλά και να ξεφύγει από το ευτελές πολιτικό κόστος που σκέφτεται ο Δήμος, που ως συνήθως στέκεται εμπόδιο στη δημιουργία των βάσεων προς την αναβάθμιση του πονεμένου αυτού τόπου μας.
(Νίκος Γκίκας, εφ. «Ελεύθερη
Αποψη»)


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαρτίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

18/11/2005
"Καλύφθηκε" ο ιδιοκτήτης της Φάρμας μανιταριών
Οι δημότες Ελυμνίων, οι χαμένοι της κόντρας δήμου και ΔΕΗ
Θετικά απαντά το ΥΠΠΟ για το Εργαστήρι Τέχνης
Παλαιοκρασσάς: "Απόλυτος άρχων στο σταθμό Αλιβεριου ο Δ. Πιπεργιάς"
Προσλήψεις στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τις εκλογές
Συνεργασία του Επιμελητηρίου με το ΤΕΙ Χαλκίδας
Σύσκεψη της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων
Κοινοβουλευτική δράση του Γ. Παπαγεωργίου
Επισκευάζεται ο ιερός ναός Ζαράκων
Μήνυμα του ΕΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Χριστουγεννιάτικη αγορά των τροφίμων του Θεραπευτηρίου Αυλίδας
Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Πανελλήνιο Συνέδριο Επιπλοξυλουργών στη Χαλκίδα
Ημερίδα υπέρ των γυναικών στη Σκύρο
Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Αλωνακίου απόκτησε νέο κτίριο
Η ΑΓΕΧ υποδέχεται την Ολυμπιάδα
Ρεπό ο Λήλας
Ευβοϊκό ντέρμπι στο Περιφερειακό
  Περισσότερα...  
 


 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.