Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
874 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
19 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Η μαρίνα διχάζει το λαό της Καρύστου
24/03/2001,  16:17

Πόσαχρόνια τώρα άραγε δεν ακούμε για αυτή τη μαρίνα που πρέπει να γίνει στον
τόπο μας ώστε να δώσει πνοή, ώθηση στον τουρισμό, να αποτελέσει πόλο έλξης
επισκεπτών; Ποια ήταν η τελευταία άραγε εκλογική αναμέτρηση που τα προγράμματα
των υποψηφίων δεν ανέφεραν (σε περίοπτες θέσεις) ότι θα φροντίσουν για την
κατασκευή μιας μαρίνας στον όρμο της Καρύστου;

Αλλά και πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει για μελέτες που ετοιμάζοντας, για διαβήματα διαμαρτυρίας των δημοτικών αρχών προς την κεντρική διοίκηση με έτοιμα την κατασκευή μαρίνας.

Και ξαφνικά, εκεί που όλοι είχαμε αποφασίσει ότι το έργο δεν πρόκειται να γίνει (στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον), μας ανακύπτει πρόταση κατασκευής μαρίνας! Ιδιώτες, καταθέτουν στο Δήμο Καρύστου συγκεκριμένη (σε ένα βαθμό τουλάχιστον) πρόταση για το που και πως προτίθενται να κατασκευάσουν αυτοί το έργο.

Ω, τι μέγας ενθουσιασμός! Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει ομόφωνα το έργο και αρχίζουν οι πανηγυρισμοί. Ποιος θα περίμενε ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα εναντιωθούν στην κατασκευή του έργου, υποστηρίζοντας σθεναρά την άποψη τους αυτή;

Η διαμορφωθείσα σήμερα κατάσταση; Για μια ακόμα φορά η πόλη τείνει να χωρισθεί σε δύο στρατόπεδα. Σε αυτούς που είναι υπέρ της μαρίνας και σε αυτούς που είναι κατά. Η κάθε ομάδα με τα δικά της επιχειρήματα στηρίζει την άποψη της και προσπαθεί να πείσει και τους υπολοίπους.

Η αιτία του κακού; Η αμάθεια ή, ακόμα χειρότερα, η ημιμάθεια επί του ζητήματος. Δηλαδή, για μια ακόμα φορά ο Καρυστινός λαός καλείτε να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά του έργου χωρίς να γνωρίζει τα βασικότερα στοιχεία αυτού. Όπως, το ποιοι είναι αυτοί που κατέθεσαν την πρόταση, τι μελέτες έχουν πραγματοποιήσει και τι ακριβώς επιθυμούν να κατασκευάσουν.

Η Ε.Α. επέλεξε να μην μπει στη μάχη του υπέρ ή κατά. Επέλεξε, όπως και στο παρελθόν να καταβάλει προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού.

Στην προσπάθεια μας αυτή ποιο έπρεπε να είναι το πρώτο βήμα; Αναμφίβολα να γνωρίσουμε αυτούς που κατέθεσαν την πρόταση κατασκευής της μαρίνας. Έτσι και έγινε. Το ραντεβού με τον κ. Ρουσελάκη (πρόεδρο της ΕΚΑΛ) έκλεισε και τα ερωτήματα άρχισαν να πέφτουν απαιτώντας απάντηση.

Δύο είναι αναμφίβολα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Καταρχήν ποια είναι η ΕΚΑΛ. Ο κ. Ρουσελάκης, είναι η αλήθεια, δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση ώστε να μας ενημερώσει σχετικά. Τα αρχικά ΕΚΑΛ λοιπόν σημαίνουν «Εταιρία Αλληλεγγύης», πρόκειται για μια επιχείρηση που στήθηκε από απόστρατους αξιωματικούς του στρατού, με στόχο τη διενέργεια έργων ανά την Ελλάδα, που θα έχουν και έναν, σχετικά, κοινωνικό χαρακτήρα, εξού άλλωστε και το ενδιαφέρον της εταιρείας για την κατασκευή μαρίνας στην Κάρυστο.

Η ΕΚΑΛ, στην ουσία αποτελεί έναν όμιλο τεσσάρων ανώνυμων εταιριών οι οποίες έχουν σαν κύριες ασχολίες τις ασφάλειες, την πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων, το εμπόριο και την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ τον όμιλο συμπληρώνει και μια κτηματική-κατασκευαστική επιχείρηση.

Η τελευταία αυτή εταιρία του ομίλου είναι και αυτή που ενδιαφέρεται να αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου στην πόλη μας. Αλλωστε ήδη, δραστηριοποιείτε στην περιοχή κατασκευάζοντας έναν οικισμό για τα μέλη της ΕΤΑΛ στην περιοχή του Καστρίου. Έργο που είναι και το παρθενικό της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο κάποιος γίνεται μέλος-μέτοχος της ΕΤΑΛ. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσελάκη τα κριτήρια είναι «ηθικά» και πλέον αυτών ο υποψήφιος καλείται να καταβάλλει εξήντα χιλιάδες δραχμές. Μετά απ` αυτή τη διαδικασία μπορεί και αυτός να απολαύσει τα οφέλη που του προσφέρει η συμμετοχή του σ `αυτή. Όπως για παράδειγμα να ασφαλιστεί, να αγοράσει προϊόντα ή κτήματα κλπ.

Αυτή, με λίγα λόγια είναι η επιχείρηση που εκδήλωσε ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει το έργο. Μοιάζει ίσως με συμμετοχική εταιρία ή σύλλογο, αλλά δεν είναι σίγουρα κάτι απ` αυτά. Και σίγουρα δεν είναι μια απλή κατασκευαστική εταιρία...

Το πώς φυσικά βρέθηκαν στην περιοχή γίνεται φανερό από τα προηγούμενα. Η οικιστική δραστηριότητα που ήδη έχουν αναπτύξει στο Καστρί ήταν αυτή που κέντρισε και το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω δράση.

Και ερχόμαστε, τέλος και στο προκείμενο. Τι ήρθε και μας είπε η ΕΤΑΛ ώστε να προκαλέσει τον ενθουσιασμό του Δημοτικού Συμβουλίου και τον σκεπτικισμό των κατοίκων; Η πρόταση που κατέθεσε η εταιρεία για το έργο είναι ξεκάθαρη ως προς την κατασκευή αυτού. Προτείνει την κατασκευή της μαρίνας μπροστά στο Μπούρτσι, με τα εξής χαρακτηριστικά. Την κατασκευή μιας χερσαίας ζώνης διαγώνια προς την ακτή, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων. Στο τέλος αυτής της ζώνης θα δημιουργηθεί ένας λιμενοβραχίονας συνολικού μήκους 700 μέτρων. Στο εσωτερικό της χερσαίας ζώνης θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υποστηρίξεις της μαρίνας, ελικοδρόμιο, αλλά και χώροι αναψυχής, αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ, καθώς και εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν το Λιμεναρχείο της πόλης ή τον Ναυτικό όμιλο.

Η συνολική χωρητικότητα της μαρίνας θα είναι 600 σκαφών και το συνολικό κόστος κατασκευής προϋπολογίζεται, πρόχειρα, στα 4δις δραχμές τα οποία καλούνται να επενδύσουν η ΕΤΑΛ και διάφοροι χρηματοδότες οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αναβρεθεί.

Το σχέδιο επίσης προβλέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου του λιμανιού και την απομάκρυνση του καρναγίου από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα. Ενώ για τους ψαράδες, η ΕΤΑΛ θα προσπαθήσει να κατασκευάσει, ταυτόχρονα, ένα αλιευτικό καταφύγιο στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού. Τα σχέδια βέβαια για το συγκεκριμένο έργο δεν έχουν γίνει ακόμα και αναμένεται να κατατεθούν.

Το ένα λοιπόν, σημείο -όπως προκύπτει από τα ανωτέρω- που αναμένεται να δημιουργήσει τριβές είναι αυτό του αλιευτικού καταφυγίου και της τύχης που θα έχουν οι ψαράδες σε περίπτωση που η μαρίνα κατασκευαστεί. Κανείς, σήμερα τουλάχιστον, δεν εγγυάται ότι η κατασκευή της μαρίνας προϋποθέτει και την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, καθώς πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά έργα. Ταυτόχρονα δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι με τους οποίου θα μετακομίσουν οι αλιεύεις στο καταφύγιο (χρήματα που θα κλιθούν να πληρώσουν επιπλέον κλπ)

Όσον αφορά την επιλογή της τοποθεσίας ο κ. Ρουσελάκης ήταν κατηγορηματικός Η κατασκευή μαρίνας σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πέραν αυτού θα καθιστούσε το έργο μη βιώσιμο. Ταυτόχρονα δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο το για πόσο μακρύ χρονικό διάστημα θα υπάρχει το καθεστώς συνιδιοκτησίας Δήμου και ιδιωτών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Ρουσελάκη δεν έχει γίνει λεπτομερής οικονομική μελέτη σχετικά με τα πιθανά κέρδη της μαρίνας...

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς που προτείνει η ΕΤΑΛ, προβλέπει τη συμμετοχή του Δήμου σε ποσοστό γύρω στο 10% και τη δική της και των υπολοίπων χρηματοδοτών και τα το υπόλοιπο 90%, αφήνοντας όμως, όπως προείπαμε, αδιευκρίνιστο το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει εώς ότου το έργο περιέλθει στον πλήρη έλεγχο του Δήμου Καρύστου.

Όσον αφορά το χρόνο έναρξης των εργασιών τονίσθηκε ότι αυτές πρέπει να αρχίσουν μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. Ενώ το πέρας των εργασιών και η έναρξη λειτουργίας πρέπει να έχουν γίνει πριν την Ολυμπιάδα του 2004.
(Παπαλυμπέρης
Ισίδωρος, εφ. «Ελεύθερη Αποψη»)


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαρτίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

18/11/2005
"Καλύφθηκε" ο ιδιοκτήτης της Φάρμας μανιταριών
Οι δημότες Ελυμνίων, οι χαμένοι της κόντρας δήμου και ΔΕΗ
Θετικά απαντά το ΥΠΠΟ για το Εργαστήρι Τέχνης
Παλαιοκρασσάς: "Απόλυτος άρχων στο σταθμό Αλιβεριου ο Δ. Πιπεργιάς"
Προσλήψεις στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τις εκλογές
Συνεργασία του Επιμελητηρίου με το ΤΕΙ Χαλκίδας
Σύσκεψη της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων
Κοινοβουλευτική δράση του Γ. Παπαγεωργίου
Επισκευάζεται ο ιερός ναός Ζαράκων
Μήνυμα του ΕΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Χριστουγεννιάτικη αγορά των τροφίμων του Θεραπευτηρίου Αυλίδας
Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Πανελλήνιο Συνέδριο Επιπλοξυλουργών στη Χαλκίδα
Ημερίδα υπέρ των γυναικών στη Σκύρο
Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Αλωνακίου απόκτησε νέο κτίριο
Η ΑΓΕΧ υποδέχεται την Ολυμπιάδα
Ρεπό ο Λήλας
Ευβοϊκό ντέρμπι στο Περιφερειακό
  Περισσότερα...  
 


 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.