Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης: "Το έργο μας απαντά στα διλήμματα και τα κομματικά αδιέξοδα"

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010, 14:09
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Στις 14 Νοεμβρίου οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να εκλέξουν τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες, τα πρόσωπα εκείνα, που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, καθώς και ότι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές του σχεδίου "Καλλικράτης".

Οι υποψήφιοι από την πλευρά τους -εν μέσω διαφωνιών και αντιδράσεων που προκάλεσαν οι συνενώσεις των δήμων- καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους σχετικά με τις διοικητικές αλλαγές που έρχονται και παράλληλα θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους, ότι η υποψηφιότητά τους είναι πέρα από κομματικές σκοπιμότητες.

Η εκλογική "μάχη" του Νοεμβρίου είναι προ των πυλών, και την ίδια στιγμή, που για ορισμένους υποψηφίους υπάρχει προβληματισμός στα κομματικά επιτελεία, σε κάποιους άλλους έχει δοθεί το πράσινο φως να ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Η αντίστροφη μέτρηση θα μπορούσαμε να πούμε, ότι έχει ξεκινήσει για τον δήμαρχο Σκύρου, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων ονομάτων, που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ ότι θα στηρίξει.

Ο δήμαρχος Σκύρου μίλησε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" για την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο, κάνοντας σαφές, πως πρόκειται για ανεξάρτητη υποψηφιότητα, κάτι που αποδείχτηκε, όπως τόνισε, και στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, όπου είχε απέναντί του αντιπάλους, που είχαν λάβει το χρίσμα. Θεωρεί, άλλωστε, ότι πλέον "οι δημότες έχουν απεξαρτοποιηθεί από λογικές του παρελθόντος" και ότι μέσα στη λαίλαπα της κρίσης των αξιών το έργο τους απαντά στα όποια διλήμματα και κομματικά αδιέξοδα.

Είστε ο μοναδικός έως τώρα υποψήφιος δήμαρχος στην Εύβοια, που έχετε λάβει επισήμως τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Δηλώνετε, ωστόσο, ότι η υποψηφιότητά σας είναι ανεξάρτητη. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι, που λένε ότι ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις δεν υπάρχουν, αλλά τις αποδίδουν στην προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά και τι απαντάτε;

Η ιστορία και το έργο του καθενός υποψηφίου απαντά στο ερώτημά σας. Και στις δύο τελευταίες επιτυχείς για μας εκλογικές διαδικασίες κατέβηκα ανεξάρτητος με αντιπάλους που είχαν χρίσμα.

Πολύς λόγος γίνεται για τις στηρίξεις και τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους. Στη σημερινή εποχή αποτελούν κριτήριο της τελικής επιλογής των ψηφοφόρων;

Έχω την εντύπωση ότι οι δημότες έχουν απεξαρτοποιηθεί από λογικές του παρελθόντος.

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.

Τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης προσφοράς στα κοινά.

Τι δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε στην παρούσα δημοτική περίοδο;

Η προσπάθεια με επιτυχία για την ανάπτυξη των υποδομών και την τακτοποίηση της καθημερινότητας δεν επέτρεψε την οραματική σε βάθος χρόνου προετοιμασία για αλλαγή νοοτροπιών, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων που αναμένονται.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο;

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με ιδιαίτερη μέριμνα στους αδύνατους. Η με κάθε τρόπο προστασία του περιβάλλοντος με την παράλληλη αειφόρο ανάπτυξη. Η καλλιέργεια και η διάδοση της λαϊκής μας παράδοσης και του πολιτισμού.

Τι προβλέπει το πρόγραμμά σας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής;

Εκτός από τον Βιολογικό Καθαρισμό, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την επάρκεια σε νερό, πρόθεσή μας είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας του νησιού, η προστασία του δάσους και των ακτών. Σε όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Ναι, με την αξιοποίηση που δίνουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση και ο νόμος για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας «Καλλικράτης», προγράμματα που προάγουν τον πολιτισμό, την παράδοση, την κοινωνική μέριμνα, την διαφάνεια, την ενημέρωση.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του;

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα δείξει και θα αποτυπώσει ενδεχόμενα τις ανάγκες μας για στελεχιακό δυναμικό. Σήμερα είναι ελλιπές.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του δήμου;

Λίγο καλύτερα από όλες σχεδόν τις πρωτοβάθμιες αυτοδιοικήσεις.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Η ανάπτυξη του νησιού δημιουργεί από μόνη της τις προϋποθέσεις για αύξηση και των δημοτικών πόρων.

Υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Αναμφίβολα ναι. Ο Δήμος είναι η πιο ασφαλής δύναμη για την ανάπτυξη του νησιού και την καταπολέμηση της ανεργίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Σε ποιους τομείς στηρίζεται η ανάπτυξη της Σκύρου και τι ενέργειες θα κάνετε για να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Κύρια στην ανάδειξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Σκύρος, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και τις υπηρεσίες. Δημοτικά Σφαγεία, Δημοτικό Τυροκομείο, πρόγραμμα LIFE+, προσέλκυση τουριστών και ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, είναι μερικά που έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες.

Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Σκύρο. Τι προτίθεστε να πράξετε, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Ήδη ο Δήμος έχει ανιχνεύσει νέες τουριστικές αγορές.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί ξανά.

Νομίζω ότι ο Δημότης μέσα στη λαίλαπα της κρίσης αξιών, μπορεί να διακρίνει το έργο και την συμπεριφορά μας. Το έργο μας απαντά στα διλήμματα και τα κομματικά αδιέξοδα.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.