...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Έχει σταματήσει η διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις ενισχύσεις των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων της Εύβοιας

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010, 14:40


- - -


Με ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευβοίας, Συμεών Κεδίκογλου, προκειμένου οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι της Εύβοιας από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2009 να λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Ο κ. Κεδίκογλου ζητάει από το Υπουργείο να συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία του αιτήματος ενίσχυσης των αγροτοκτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ προς το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να προβούν στην αποκατάσταση των ζημιών και να ξεκινήσουν χωρίς εμπόδια την παραγωγική τους δραστηριότητα τη χειμερινή περίοδο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 30 Ιουνίου:

"Το μέγεθος των ζημιών, που προκλήθηκαν στις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του νομού της Εύβοιας από τις καταστροφικές πλημμύρες στις 12 Σεπτεμβρίου 2009, έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα την περιοχή, όπως είναι γνωστό σε όλους. Μετά από εκτιμήσεις τόσο των τοπικών φορέων όσο και των κεντρικών υπηρεσιών διαπιστώθηκαν πράγματι μεγάλες ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο των εκμεταλλεύσεων, ήτοι στο φυτικό κεφάλαιο, ζωικό εξοπλισμό, διαβρώσεις αγρών, πάγιες εγκαταστάσεις και άλλα. Στη συνέχεια, ακολούθησε υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους πληγέντες παραγωγούς μέσω των κατά τόπους αρμοδίων ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και επιτόπιος εξατομικευμένος έλεγχος από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΛΓΑ. Έκτοτε, καθώς οι ανωτέρω ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς θα κινηθούν με τη διαδικασία του Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης, που υλοποιείται μετά την έγκριση σχετικού αιτήματος που υποβάλλεται αρμοδίως από τον ΕΛΓΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα προς το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, η διαδικασία αυτή έχει σταματήσει. Σύμφωνα με πληροφόρηση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ευβοίας «Η Δήμητρα», μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ακόμη από τον ΕΛΓΑ το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Πολλοί παραγωγοί της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Εύβοιας «Η Δήμητρα» είναι κατά το κύριο επάγγελμά τους αγροτοκτηνοτρόφοι και οικονομικά αδύνατοι, μην μπορώντας να προβούν στην αποκατάσταση των ζημιών τους με αποκλειστικά δικές τους δαπάνες χωρίς τη σχετική κρατική συνδρομή. Αυτό έχει ως συνέπεια ή να έχουν διακόψει ή να έχουν μειώσει την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Σε δύο μήνες περίπου συμπληρώνεται ένας χρόνος και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι νέες καλλιεργητικές φροντίδες για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, ενώ η πλειοψηφία των ζημιών δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Δεδομένου, ότι ο νέος Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχει αναλάβει τα καθήκοντά του από το Μάρτιο του 2010, ερωτάστε:

  • Για ποιο λόγο έχει διακοπεί η διαδικασία των Π.Σ.Ε.Α. για τις ενισχύσεις στους παραγωγούς της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Δήμητρα» που έχουν υποστεί ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο των εκμεταλλεύσεων τους;
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτής;
  • Πότε αναμένεται να υποβάλει ο ΕΛΓΑ το σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωσης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία;".

Για το ίδιο θέμα κατέθεσαν ερώτηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αμμανατίδου και Μ. Κριτσωτάκη, όπου σημειώνουν ότι: "Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και μαρτυρίες των ενδιαφερομένων, δεν έχει μέχρι σήμερα υποβληθεί από τον ΕΛΓΑ προς την ΕΕ το εν λόγω αίτημα. Πολλοί από τους ζημιωθέντες παραγωγούς, ιδιαίτερα οι κατά κύριο επάγγελμα αγροτο-κτηνοτρόφοι, δεν είναι σε θέση να καλύψουν από μόνοι τους τη δαπάνη για την αποκατάσταση των ζημιών. Αλλωστε, σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφές και θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες καλλιεργητικές φροντίδες, με κίνδυνο υπ' αυτούς τους όρους να περικοπεί η παραγωγική δραστηριότητα".

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Σε ποια φάση βρίσκεται η όλη διαδικασία;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων από τα ΠΣΕΑ;
  • Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα ώστε να επιταχυνθεί η κάλυψη των ζημιών;

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουλίου 2010