...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

"Να μην εξαιρεθεί ο οικισμός Ευαγγελισμός από τη βελτίωση της οδοποιίας της Καρυστίας"

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 17:38


- - -


Η κα Ελένη Μεταλληνού, δημότης κοινότητας Καφηρέα, με επιστολή της στο νομάρχη Ευβοίας, κ. Θανάση Μπουραντά, αναφέρεται στα έργα βελτίωσης οδοποιίας πρ. επαρχίας Καρυστίας. Η κα Μεταλληνού ζητά να μάθει αν στο συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται και η ασφαλτόστρωση του οικισμού Ευαγγελισμός, σημειώνοντας ότι η πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για ολόκληρο το Κάβο Ντόρο έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τους κατοίκους. Παρατίθεται η επιστολή:

"Στις 13/4/2010 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, ανακοίνωση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, σε σχέση με προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Βελτίωση οδοποιίας πρ. επαρχίας Καρυστίας - Ν.Α.Εύβοιας».

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ πιο επισταμένα τα τεκταινόμενα σε ότι αφορά τα ζητήματα της περιοχής από όπου κατάγομαι. Συγκεκριμένα είμαι δημότης της Κοινότητας Καφηρέα Νομού Ευβοίας και ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι ο οικισμός Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι) που υπάγεται στο Κοινοτικό διαμέρισμα Κομίτου της εν λόγω Κοινότητας.

Με μεγάλη μου θλίψη διαπιστώνω πως η κατάσταση είναι παραπάνω από απογοητευτική. Η χρόνια αναλγησία των αρμόδιων φορέων που δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αδιαφορίας, έχει συντελέσει στην ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Κάβο Ντόρου και έχει οδηγήσει τους κατοίκους στα όρια της εξαθλίωσης. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, τη σημαντικότητα ενός τέτοιου έργου στην περιοχή που θα δώσει, έστω και καθυστερημένα, πνοή σε αυτό τον τόπο.

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή σε μια προσπάθεια να αποσπάσω τη διαβεβαίωση πως μέρος αυτού του τόσο πολύτιμου έργου για την περιοχή μας, αποτελεί και η ασφαλτόστρωση του οικισμού Ευαγγελισμός (πρώην Δράμεσι). Ο λόγος για τον οποίο κάνω ιδιαίτερη μνεία στον συγκεκριμένο οικισμό είναι, κυρίως, το γεγονός πως παρουσιάζεται διαφορετικότητα στις απόψεις γύρω από το αν αποτελεί τμήμα του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου για το οποίο υπεύθυνη είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας ή κοινοτικός δρόμος, υπεύθυνη για την συντήρηση του οποίου είναι η Κοινότητα Καφηρέα.

Η ανυπαρξία νομοθετικού πλαισίου που να καθορίζει επακριβώς τα όρια του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου για το οποίο είναι αρμόδιος ο εκάστοτε φορέας έχει συντελέσει στην άθλια κατάσταση που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο του συγκεκριμένου οικισμού καθώς ουδείς από τους φορείς αναλαμβάνει ουσιαστικά και εξολοκλήρου την συντήρηση του εν λόγω τμήματος οδικού δικτύου. Η ακαταλληλότητα του δρόμου μάλιστα είναι τέτοιας έκτασης που καθιστά επικίνδυνη την δίοδο στον οικισμό με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να έχει διακοπεί εντελώς η συγκοινωνιακή σύνδεση. Οι φωτογραφίες που σας παραθέτω συνημμένα με την παρούσα επιστολή στην ηλεκτρονική σας Δ/νση [email protected] αποδεικνύουν περίτρανα την έκταση του προβλήματος που παρουσιάζεται στο εν λόγω τμήμα του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου.

Την περίοδο 2007-2008, η Ν.Α. Εύβοιας, εκτέλεσε εργασίες ασφαλτόστρωσης εντός των καθορισμένων ορίων οικισμών της Κοιν. Καφηρέα, από τους οποίους όμως διέρχεται το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο για την συντήρηση του οποίου υπεύθυνη είναι η Ν. Α. Εύβοιας. Ο οικισμός Ευαγγελισμός δεν συμπεριλαμβανόταν στους ανωτέρω οικισμούς όπως και ο οικισμός Αμυγδαλιά. Η διαφορά όμως μεταξύ των δυο οικισμών είναι πως η Αμυγδαλιά βρίσκεται σε παρακαμπτήρια οδό, καθώς για να φτάσεις στον οικισμό χρειάζεται να εισέλθεις και να εξέλθεις από τον ίδιο δρόμο. Δεν αποτελεί δηλαδή κομμάτι μιας σειράς οικισμών όπου από τον έναν εισέρχεσαι στον επόμενο όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ευαγγελισμού. Η Αμυγδαλιά με άλλα λόγια δεν αποτελεί αμιγές τμήμα του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου, συνδέεται με αυτό όμως μέσω κοινοτικού δρόμου. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τελικός δικαιούχος για την εκτέλεση του έργου ασφαλτόστρωσης της Αμυγδαλίας ήταν η Κοινότητα Καφηρέα και όχι η Ν.Α. Εύβοιας.

Το γεγονός αυτό, με ώθησε σε μια σειρά επιστολών προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Α. Εύβοιας, προκειμένου να μάθω αν ο οικισμός Ευαγγελισμός αποτελεί κομμάτι του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου, υπεύθυνη για την συντήρηση του οποίου είναι η ανωτέρω Δ/νση. Και στις δύο απαντητικές επιστολές της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών, συγκεκριμένα στην από 9/7/2008 με Αρ.Πρωτ. 5274 καθώς και στην από 20/11/2008 με Αρ. Πρωτ. 5820, αυτό που εγώ ως πολίτης εισέπραξα ήταν η επιμελώς αποφυγή απάντησης στο συγκεκριμένο ζητούμενο.

Με αφορμή την απάντηση στην δεύτερη απαντητική επιστολή όπου με προέτρεπαν ουσιαστικά να πάω στα γραφεία της Υπηρεσίας, όπου τα στοιχεία που αναζητούσα θα βρίσκονταν στην διάθεσή μου, τον Δεκέμβριο του 2008 πήγα στην Χαλκίδα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπεύθυνους της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών, γινόταν λόγος για ένα Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο υπήρχε σαφή αναφορά και καθορισμός των εθνικών, επαρχιακών και κοινοτικών δρόμων, βάση του οποίου, όπως ισχυρίζονταν, ο οικισμός Ευαγγελισμός δεν περιλαμβανόταν στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο.

Διάβασα η ίδια το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα και μάλιστα την §3-5 που χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «... ο επαρχιακός δρόμος διέρχεται των οικισμών Αντιά, Κόμιτο, διαμέσου Δράμεσι σε Καψούρι...». Αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μου, όταν διαπίστωσα πως στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ο οικισμός Ευαγγελισμός αναφέρετο με την προηγούμενη ονομασία του ως Δράμεσι, καθώς έχει μετονομαστεί κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70 σε Ευαγγελισμό. Στο ερώτημά μου σχετικά με τους λόγους που ο οικισμός Δράμεσι λοιπόν και όχι ο Ευαγγελισμός αφού δεν αναφέρετο στο Π.Δ. ασχέτως με το ότι πρόκειται για τον ίδιο οικισμό, δεν αναζητήθηκε, ως δικαιούχος οικισμός για ασφαλτόστρωση, στο προαναφερθέν έργο, η απάντηση ήταν παραπάνω από προβλέψιμη... σιωπή!

Παρόλα αυτά, στα επόμενα έτη όταν η Δ/νση σας εκτέλεσε εργασίες συντήρησης στην ευρύτερη περιοχή του Κάβο Ντόρου δεν παρέβλεψε τον οικισμό Ευαγγελισμό - πρώην Δράμεσι, δείγμα πως το ζήτημα είχε πλέον διευθετηθεί.

Εντούτοις, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το έργο που προβλέπεται για την περιοχή, όταν επικοινώνησα και ζήτησα εκ νέου διευκρινίσεις, για άλλη μια φορά, δεν κατέστη δυνατό να λάβω μια ξεκάθαρη απάντηση.

Δεδομένου του ότι αυτήν τη φορά δεν γίνεται λόγος απλά για συντήρηση του Οδικού Δικτύου αλλά για οριστική επίλυση του προβλήματος που μαστίζει κυριολεκτικά την περιοχή του Κάβο Ντόρου, ορμώμενη της ιδιότητάς μου ως δημότης της Κοινότητας Καφηρέα και φέροντας κάθε έννομο συμφέρον να γνωρίζω τα τεκταινόμενα της περιοχής μου, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για το εάν στο εν λόγω έργο περιλαμβάνεται και ο οικισμός Ευαγγελισμός - πρώην Δράμεσι.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να επισημάνω, πως δεδομένου του ότι πρόκειται για ένα έργο που στόχο θα πρέπει να έχει την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας, πλην άλλων σκοπιμοτήτων, βρίσκω αδιανόητο να εξαιρεθεί ένας οικισμός υπολογίσιμος πληθυσμιακά για τα δεδομένα της περιοχής, όπως ο Ευαγγελισμός, ανεξαρτήτως με το αν περιλαμβάνεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της δικαιοδοσίας σας.

Ειλικρινά, δεν αντέχω στην ιδέα πως ένα έργο που το περιμένουν οι κάτοικοι εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια, θα έρθει η στιγμή να πραγματοποιηθεί, αφήνοντας εκτός έστω και έναν από τους οικισμούς του πολύπαθου Κάβο Ντόρου.

Έρχομαι λοιπόν στα λόγια σας, όπως πολύ εύστοχα είχατε τοποθετηθεί ως Ν. Α. Εύβοιας, σε δημοσίευση στην ιστοσελίδα «Σερβιτόρος της Εύβοιας», στις 26/01/2010, σχετικά με τα έργα στην Νότια Καρυστία: «Από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να μην αφήσουμε την τελευταία ευκαιρία να πάει χαμένη, γι'αυτό είμαστε αποφασισμένοι για όλα!»".

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010