...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Kireas.org: Οικονομικός παράδεισος ή βιομηχανική κόλαση ο νέος δήμος σύμφωνα με τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ;

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 16:42


- - -



Αποστάσεις των γειτονικών περιοχών από τη ΒΙΠΕ.

Ο σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, kireas.org σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται στα σχέδια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην ίδρυση βιομηχανικής περιοχής στο Μαντούδι. Σύμφωνα με το σύλλογο υπάρχει παραπληροφόρηση και σύγχυση πάνω στο θέμα. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει:

"Οι υπάλληλοι της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι υπόσχονται αφειδώς θέσεις εργασίας δεξιά και αριστερά λέγοντας «εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε τα έργα αλλά δεν μας αφήνουν» (το μας απευθύνεται στο kireas.org). Και τελείως παραπλανητικά αφού η περιοχή ήταν πάντα βιομηχανική γιατί τώρα θέλουν διάλογο για τη ΒΙΠΕ. Ο δήμαρχος Κηρέως, κ. Ενωτιάδης δήλωνε σε λαϊκή συνέλευση στις 25/10/09 ότι η ΤΕΡΝΑ "...θέλει να οργανώσει μέσα στην έκταση που έχει μια βιοτεχνική περιοχή να μπορέσουν να στηθούν οργανωμένες βιοτεχνίες...". Αγνωστο πόσο καλά ενημερωμένος ήταν ο κ. Ενωτιάδης για τις προθέσεις της ΤΕΡΝΑ και ότι δεν χρειάζεται μια ΒΙΠΕ για να στήσεις Βιοτεχνίες. Αν η ΤΕΡΝΑ ενδιαφερόταν για βιοτεχνίες θα οργάνωνε ένα Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.) όπως της Χαλκίδας, όχι μια ΒΙΠΕ.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σύγχυση η οποία καλλιεργείται πάνω στην οικονομική ανασφάλεια και απελπισία των ανέργων της περιοχής. Ενώ η αξιοπιστία της ΤΕΡΝΑ έχει κλονιστεί με το λιθάνθρακα και της δημοτικής αρχής με τις πρόσφατες απολύσεις στο πολλά υποσχόμενο ναυπηγείο, η κοινή γνώμη παραμένει σαστισμένη και διχασμένη. Το ερώτημα στα χείλη πολλών είναι "μα αφού με τον Σκαλιστήρη ήμασταν βιομηχανική περιοχή". Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή ποτέ δεν είχε χωροθετηθεί σαν Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) και ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή ήταν μέσης (όχι υψηλής) όχλησης. Επειδή δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση για το θέμα και οι δημότες παραπληροφορούνται καθημερινά σχετικά με το τι είναι μια χωροθετημένη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) και πώς διαφοροποιείται από ένα Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΠΑ) και ένα Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ). Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2545/1997 οι ΒΙ.ΠΕ, ΒΙ.ΠΑ και ΒΙΟ.ΠΑ. είναι χώροι ο οποίοι καθορίζονται, οριοθετούνται, πολεοδομούνται και οργανώνονται προκειμένου να λειτουργήσουν σαν χώροι υποδοχής των παρακάτω βιομηχανικών ή βιοτεχνικών δραστηριοτήτων.


Περιοχή Κυμασίου όπου προγραμματίζεται η ΒΙΠΕ.

Το θέμα γίνεται σοβαρότερο αφού ο νέος αναπτυξιακός νόμος εξετάζει τη δυνατότητα αδειοδότησης απευθείας από τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) (δηλαδή την ΤΕΡΝΑ) για τις επιχειρήσεις, βεβαίως, που εγκαθίστανται σε οργανωμένες ΒΙΠΕ. Δυνατότητα που προϋποθέτει να παραχωρηθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία στις ΒΙΠΕ. Για τον καθορισμό και την οργάνωση της ΒΙΠΕ. επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση, η παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας καθώς και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ζώνης του αιγιαλού-παραλίας για την κατασκευή λιμενικών έργων (Αρθρο 14 ν. 2545/1997).

Οι δημότες της ευρύτερης περιοχής πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν αν θέλουν μια ΒΙΠΕ ή κάποια άλλη χωροθέτηση στην περιοχή. Πρέπει να αρχίσει μια διαδικασία κοινωνικού διαλόγου για το ΒΙΠΕ. Καλούνται οι αιρετές δημοτικές αρχές Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων να ξεκινήσουν αυτή την διαδικασία διαλόγου για ένα θέμα που σαν ένας δήμος πλέον θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν μετά τις εκλογές του Νοέμβρη".

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010