...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Κατσούλης: Η ένωση της Κύμης και του Αλιβερίου ενισχύουν τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010, 15:52


- - -


Ο δήμαρχος Αυλώνος, κ. Κατσούλης, για άλλη μια φορά, υποστηρίζει τη θέση που έχει διατυπώσει υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου της Βόρειας Καρυστίας, που ταυτίζεται με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το δήμο "Γεωργίου Παπανικολάου", "παρά την ίσως ελάχιστα ευρηματική αλλά και αμήχανη επιλογή της ονομασίας" όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά. Οι λόγοι που δικαιολογούν την πρόταση αυτή, όπως διατυπώνονται από το δήμαρχο Αυλώνος είναι οι εξής:

"Η περιοχή της Βόρειας Καρυστίας αντιστοιχεί στο αστικό δίπολο Αλιβερίου - Κύμης το οποίο αναγνωρίζεται ως ενιαίος αναπτυξιακός χώρος με παράλληλες και όχι ανταγωνιστικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις των δύο πόλων, η συνέργεια των οποίων ενδυναμώνει τόσο τους δύο πόλους, το Αλιβέρι και την Κύμη, αλλά ενισχύει και την δυναμική των ενδιάμεσων τοπικών κοινωνιών. Δημιουργεί δύναμη και την διαχέει στην περιοχή και στις τοπικές κοινωνίες.

Η επίκληση ως επιχειρημάτων της διάσπασης, της αδυναμίας συνύπαρξης των δύο πόλων, του Αλιβερίου και της Κύμης, δεν τεκμηριώνεται σε κανένα αναπτυξιακό ανταγωνισμό παρά μόνο στη διεκδίκηση των διοικητικών υπηρεσιών. Η νοοτροπία αυτή ανατρέπεται από το ίδιο το Πρόγραμμα Καλλικράτης που προωθεί την εξυπηρέτηση του πολίτη εγγύτερα στο τόπο κατοικίας αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες εφαρμογές της κοινωνίας της πληροφορίας.

Η Κυβέρνηση ορίζει τις έδρες των δήμων με βάση τον πληθυσμό των οικισμών. Ορθώς λοιπόν ορίζεται ως έδρα το Αλιβέρι. Αυτό εξάλλου επιθυμούσε και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Αυλώνος αλλά και της Βόρειας Καρυστίας αφού εκεί εφαρμόζεται το κριτήριο της οικονομικής κινητικότητας. Οι τοπικές κοινωνίες δεν αποτελούν απλώς «βάρη» που επιμερίζονται αλλά έχουν προσανατολισμό και επιρροή. Η ακτίνα επιρροής των πόλων καθορίζεται από την οικονομική και αναπτυξιακή τους δυναμική. Η ιστορική σημασία αλλά και η γεωγραφική θέση της Κύμης επιβάλλουν ίσως την αναγνώρισή της ως ιστορικής έδρας, κατά το άρθρο 6, παρ. 3 του Νόμου 3463/2006. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να είναι, πέραν των υπηρεσιών που δικαιωματικά θα εξακτινωθούν, τόπος συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Κυβέρνηση κατανόησε τα επιχειρήματα της Κύμης ως γενέτειρας του Γεωργίου Παπανικολάου με την μεγάλη προσφορά στην ανθρωπότητα και την επιστήμη. Προτείνει την ονομασία του Δήμου με το όνομα του μεγάλου Κυμαίου Ελληνα. Οι μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος αποτελούν τιμή για τις τοπικές κοινωνίες στη διαχρονική τους διαδρομή δεν αρκούν όμως για να αντισταθμίσουν την αδυναμία των σύγχρονων τοπικών ηγεσιών να αντιληφθούν την ιστορική τους ευθύνη. Ήταν προτιμότερη ονομασία «Δήμος Κύμης - Αλιβερίου».

Σε αυτόν τον Δήμο η δημοτική ενότητα του Αυλώνος μπορεί και πρέπει να έχει ενωτικό ρόλο, να ενώσει τις τοπικές κοινωνίες των δύο δήθεν «αντίπαλων» πόλων σε ένα κοινό και αλληλένδετο αναπτυξιακό σχέδιο μαζί και με τις άλλες ενδιάμεσες δημοτικές ενότητες των Κονιστρών και των Δυστίων. Εμείς στον Δήμο Αυλώνος, έχουμε διατυπώσει τις προτάσεις μας εγκαίρως και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις του «Καλλικράτη» εκφράζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Από ένα μέρος της Κυμαϊικης κοινωνίας προτείνεται - στο όνομα προφανώς της αριθμητικής αλλά και της αγωνίας να βγει η Κύμη από την απομόνωση που την οδήγησε η ηγεσία της όλα αυτά τα χρόνια- η ένταξη του Δήμου Αυλώνος στην ενότητα Κύμης- Κονιστρών. Επί αυτού έχει αποφανθεί με τις προτάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι τα δημογραφικά στοιχεία με βάση τους δείκτες γήρανσης, αποκατάστασης και εξάρτησης δείχνουν ότι η συμπερίληψη και του Δήμου Αυλώνος σε αυτή την ενότητα ενισχύει τα δεδομένα ενός Δήμου- Γηροκομείου αφού ανεβάζει τον έτσι και αλλιώς πολύ υψηλό δείκτη γήρανσης από το 1,76 στο 1, 83. Αυτό και μόνο του αποδεικνύει ότι η μόνη λύση για να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία της περιοχής είναι η συνένωση και των πέντε Δήμων έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες απασχόλησης και ανάπτυξης αφού μόνο ένας δυνατός Δήμος μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις.

Ένας μεγάλος Δήμος, ισχυρός και αποτελεσματικός μπορεί να γίνει ανάχωμα στα ιδιωτικά συμφέροντα που επιβουλεύονται την περιοχή. Ένας ισχυρός Δήμος δεν θα επιτρέψει ούτε την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε την άναρχη και ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Θα γίνει φραγμός στις ορέξεις των κάθε λογής ασύδοτων σήμερα εταιριών και συμφερόντων. Θα ρυθμίζει και θα επιβάλλει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι προφανές ότι ο μεγάλος Δήμος χαλάει τα σχέδια όσων λυμαίνονται ή σχεδιάζουν να υπαγάγουν το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών στα αδηφάγα συμφέροντά τους. Αλλά και οι υπαγόμενες στον ενιαίο δημοτικό κέντρο νέες δημοτικές Υπηρεσίες με την σωστή και αποτελεσματική οργάνωση και κυρίως την εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου και εμπέδωσης της νομιμότητας θα γίνουν ανάχωμα στην διαπλοκή και την διαφθορά που σήμερα μαστίζει την χώρα. Ευκολότερα προστατεύει το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον μία σύγχρονη και οργανωμένη πολεοδομία απ ότι δύο μικρότερα πολεοδομικά «καταστήματα» που ενδεχομένως να υπαγάγονται στις επιρροές των δημοτικών αρχών για να συνεχιστεί ο πελατειασμός, η διαφθορά και η ομηρία των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όποια και εάν είναι η επιλογή της Κυβέρνησης, εμείς οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε ως εφόδιο για την τοπική μας ανάπτυξη τον αναπτυξιακό και διοικητικό χώρο του αστικού δίπολου Αλιβερίου Κύμης, τον πολιτικό και αναπτυξιακό χώρο της Βόρειας Καρυστίας, να κτίσουμε, όταν οι ενδεχόμενες εντάσεις περάσουν, ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης και πρότασης για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, για την αναβάθμιση και την ανάδειξη ενός μεγάλου Πράσινου Ενεργειακού Κέντρου στο Αλιβέρι με την οργανωμένη και ορθολογική ανάπτυξη των ΑΠΕ, για την χωροταξική οργάνωση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, την ανάπτυξη του λιμένα τη Κύμης, την αναβάθμιση και την ανάδειξη των πολιτιστικών και τουριστικών πόρων της περιοχής, την προστασία και ορθολογική ανάπτυξη του παράκτιου χώρου, την προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του Φράγματος των Μανικίων, την εγκατάσταση ερευνητικών δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της αντιρυπαντικής τεχνολογίας, την ίδρυση και λειτουργία ενός αυτόνομου, ανεξάρτητου και ισχυρού Κέντρου Ελέγχου του Περιβάλλοντος, τον οδικό άξονα Χαλκίδα -Αλιβέρι- Κύμη και την προώθηση των εθνικών οδικών αξόνων της περιοχής, την συμπαράταξη με την κοινωνία των πολιτών στον αγώνας για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Εμείς σε αυτό το πεδίο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα είμαστε όμως πιο δυνατοί εάν είμαστε όλοι μαζί.

Τέλος, η συζήτηση αυτή γίνεται σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας συγκυρία. Η βαθιά οικονομική κρίση οδηγεί στο τέλος του σημερινού πολιτικού συστήματος και στην συγκρότηση του νέου. Η βαθιά αποκεντρωτική δομή που εισηγείται το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι η μεγάλη ευκαιρία και ως τέτοια θα πρέπει να γίνει αποδεκτή. Στην νέα εποχή που ανοίγεται, μέσα από τις πλέον απροσδόκητα δύσκολες συνθήκες, πρέπει να ενθαρρυνθούν νέες δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το διακύβευμα των μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία νέα δημοκρατική προοδευτική και συμμετοχική Πολιτεία, που μπορεί να γίνει πράξη μόνο όταν έρθει πρωταγωνιστικά η νέα γενιά στο προσκήνιο. Σε όλους τους νέους της Βόρειας Καρυστίας απευθύνουμε τούτη την ώρα ένα μήνυμα συμμετοχής. Ο τόπος χωρίς εσάς δεν έχει μέλλον. Μπείτε μπροστά, γίνετε πρωταγωνιστές. Είναι τώρα η ώρα για μια νέα αρχή".

Σχετικό θέμα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010