...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Κεραία κινητής τηλεφωνίας αναστάτωσε τους κατοίκους του Νεοχωρίου

Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010, 18:40
- - -

Το πρωί της Παρασκευής 30 Απριλίου, οι κάτοικοι του Νεοχωρίου του δήμου Αυλώνος αντίκρισαν ξαφνικά σε γειτονικό λόφο, στην τοποθεσία «Ρένιζα», σε απόσταση μικρότερη των 400 από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού την κεραία άγνωστης έως τώρα εταιρίας πιθανόν κινητής τηλεφωνίας. Όπως συζητείται στο χωριό οι εργασίες εγκατάστασης έγιναν τα προηγούμενα μεσάνυκτα. Η κεραία έχει εγκατασταθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας ενός συγχωριανού τους εντός του οποίου το προηγούμενο απόγευμα έγιναν εργασίες διαμόρφωσης του δρόμου. Στην κορυφή του λόφου έχει εγκατασταθεί κοντέινερ στη βάση της κεραίας το οποίο εμπεριέχει γεννήτρια για την παροχή ενέργειας. Για τη στερέωση της γεννήτριας ύψους έχουν κατασκευαστεί βάσεις από μπετόν.

Ο Δήμος Αυλώνος έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να διαπιστωθεί η ταυτότητα της εταιρίας που εγκατέστησε την κεραία και να ελεγχθεί η τήρηση της κείμενης νομοθεσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εγκατάσταση στερείται της απαιτούμενης πολεοδομικής άδειας ενώ αναμένεται η απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Δήμου προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης κεραιών. Για την νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτείται επίσης περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας με σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΑ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία καθώς και η έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών.

Ο Δήμαρχος, Δημήτρης Κατσούλης, δήλωσε επί του θέματος τα εξής: «Ανεξάρτητα από τη νομιμότητα της εγκατάστασης την οποία θα εξετάσουμε, θεωρούμε απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες εγκαταστάσεις χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δήμου. Το τυχόν κενό της νομοθεσίας δεν μας εμποδίζει ούτε να το απαιτήσουμε ούτε να το επιβάλλουμε. Έχουμε την πολιτική και νομική νομιμοποίηση να επιβάλλουμε την προηγούμενη αποδοχή της εγκατάστασης από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε παρόμοια περίπτωση, εκτός ασφαλώς από το πολύ παλαιότερα - προ δεκαετίας- διαμορφωμένο χώρο στην Οκτωνιά. Η περίπτωση αυτή και μάλιστα ο περίεργος τρόπος εγκατάστασης, δηλαδή η εκτέλεση εργασιών κατά τη διάρκεια της νύκτας και το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει προκύψει η ύπαρξη της αναγκαίας πολεοδομικής άδειας μας προϊδεάζουν για την νομιμότητα της εγκατάστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τέτοιες ενέργειες. Εάν είναι νόμιμοι δεν έχουν κανένα λόγο να κρύβονται και να δουλεύουν την νύκτα. Εάν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν έχουν κανένα λόγο να το αποκρύπτουν από τον Δήμο και τους κατοίκους. Το ότι λειτούργησαν νύκτα σαν τους κλέφτες σημαίνει πολύ απλά ότι οι κάτοικοι του Νεοχωρίου και η Δημοτική Αρχή θα τους αντιμετωπίσουν ως παρανόμους».

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010