...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Αγγιξε τους ακροατές της η Μαρία Μυστριώτη στην εκδήλωση για την Πολυδούρη

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010, 14:55
- - -

«Μαρία Πολυδούρη - Δώθε απ' τ' όνειρο και κείθε απ' τη γη» ήταν το θέμα της ομιλίας της Χαλκιδέας ποιήτριας Μαρίας Μιστριώτη, τη Δευτέρα 26 Απριλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα της ΔΗ.Κ.Ε.Χ., με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ογδόντα χρόνων από το θάνατο της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία είκοσι οχτώ ετών.

Η Μαρία Μιστριώτη με το λόγο της καθήλωσε και συγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο της. "Αν δει κάποιος τα πράγματα επιφανειακά" τόνισε μεταξύ άλλων η Χαλκιδέα ποιήτρια, "θα βρει απλά στην Πολυδούρη, μια ανήσυχη ιδιοσυγκρασία, ένα ατίθασο πλάσμα για την εποχή της. Αν όμως θελήσει να είναι έντιμος απέναντι στην αλήθεια, θα διακρίνει ένα πλάσμα που είχε κατακτήσει τη δυνατότητα να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα".

Η Πολυδούρη -συνέχισε η κ. Μιστριώτη- έζησε σε μια εποχή, η οποία δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί, τις προχωρημένες ιδέες της, και τις αντιλήψεις της για την ζωή. "Η φωτιά που κουβαλούσε μέσα της, την φώτιζε και ταυτόχρονα την έκαιγε".

Η Μαρία Μιστριώτη αναφέρθηκε και στο μεγάλο έρωτα της Μαρίας Πολυδούρη, για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο οποίος της ενέπνευσε, όπως ήταν φυσικό, αρκετά από τα ωραιότερα ποιήματα της.

Απήγγειλε αρκετά από τα ωραιότερα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη, κάνοντας τους ακροατές να συγκινηθούν.

Συγκινητική ήταν επίσης η αναφορά της κ. Μιστριώτη στην προσωπικότητα και στο έργο του συντρόφου της ζωής της Γιώργη Μιστριώτη.

Η Χαλκιδέα ποιήτρια, αφιέρωσε την ομιλία της στη μνήμη της Ερικέτης Σωτηρίου «σε μια σπουδαία κυρία της Χαλκίδας» - όπως τόνισε - η οποία ήταν πρώτη εξαδέλφη της Μαρίας Πολυδούρη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Χαλκιδέων και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο τέως Αντινομάρχης κ. Γιάννης Παπουτσής, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Τασούλα Μακαρώνα - Ψυχογυιού, η πνευμονολόγος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστίνα Γκράτζιου, καθώς και ο Αρχιτέκτονας Βασίλης Γ. Μιστριώτης.

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010