...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Πόσο ανύπαρκτη είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Εύβοια από τους ΟΤΑ;

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 16:52
- - -

Των Αριστοτέλη Ζαμπετάκη (Χημικού-Οικονομολόγου) και Γιάννη Ζαμπετάκη (Χημικού Τροφίμων και Lead Auditor - HACCP & ISO)

Επανερχόμαστε στο ακανθώδες πρόβλημα των σκουπιδιών στο Νομό Ευβοίας. Σήμερα, οι ανεπαρκείς υπάρχουσες υποδομές είναι ο ΧΥΤΑ της Ιστιαίας (Βόρεια Εύβοια), ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας (Κεντρική Εύβοια) που έχει ήδη υποβαθμισθεί σε ...χωματερή, όπως αποδείχθηκε με την προ ολίγων ημερών πυρκαγιά (!) και σε 2-3 χρόνια αναγκαστικά θα κλείσει αφού θα έχει κορεσθεί! και οι 8 παράνομες χωματερές της Νότιας Εύβοιας (των 8 αντίστοιχα Δήμων του περίφημου για την αδράνειά του Συνδέσμου της Ν. Ευβοίας).

Για τη Νότια Εύβοια, το πρώτο ερώτημα είναι ποιες χωματερές θα συνεχίσουν να λειτουργούν (;) μέχρι να κατασκευασθεί ένας σύγχρονων προδιαγραφών ΧΥΤΥ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν είναι εφικτό να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές του Νομού Ευβοίας.

Τέλος το τρίτο και πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν και πότε θα ξεκινήσει (μεθοδικά και αποφασιστικά όμως!) η διαλογή στην πηγή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κομποστοποίηση και ανακύκλωση.

Δεν μιλάμε για εξωπραγματικά πράγματα! Αυτά γίνονται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις! Και στη Νότια Εύβοια, μπορούμε αρχικά με τους μπλε κάδους για τα υλικά συσκευασίας και κάδους για την ανακύκλωση χαρτιού (π.χ. εφημερίδες και περιοδικά) σε συνδυασμό με προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Δημοτών και με τις κατάλληλες υποδομές για οικιακή και δημοτική κομποστοποίηση να κάνουμε γρήγορα θεαματικά βήματα μείωσης των απορριμμάτων!

Τα απομένοντα υπολείμματα σκουπιδιών θα περιορισθούν έτσι στο 10%-20% των αρχικών σκουπιδιών και τα οποία θα οδηγούνται στον πλησιέστερο ΧΥΤΥ.

Στις συνεχείς οχλήσεις μας προς τη Δήμαρχο του Δήμου Στυρέων κ. Σ. Μούτσου για την παράνομη χωματερή του Δήμου Στυρέων (ενδεικτικά αναφέρουμε την επιστολή μας από 6/11/2009 (!) που παραδόθηκε τελικά και στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη, γιατί άραγε;), η Δήμαρχος κ. Σοφία Μούτσου υποσχέθηκε να οργανωθεί από το Δήμο Ημερίδα Ενημέρωσης των Δημοτών για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση!

Με ημερίδες όμως δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά! Χρειάζεται πλήρες πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης και άμεσες συμβάσεις με τις εταιρείες ανακύκλωσης και όχι μόνο γραφικές ημερίδες! Και όλα αυτά που οι ανά την Ελλάδα Δημοτικές Αρχές περί άλλων τυρβάζουν, με απλά λόγια για άλλα καίγονται και άλλα συζητάνε: τις εκλογές του Νοέμβρη και τις ...μικρές/μεγάλες καρέκλες των νέων Δήμων... Και έρχεται και η τουριστική σεζόν με ανοικτές χωματερές και υπολειτουργούντες ΒΙΟΚΑ...

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Απριλίου 2010