Το "Ρόπτρο" Αυλωναρίου συμπλήρωσε 10 χρόνια κυκλοφορίας

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010, 14:18

Κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου το 30ο τεύχος του Ρόπτρου. Η ύλη του πλούσια όπως πάντα σε θέματα ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής Αυλωναρίου. Με το τεύχος αυτό συμπληρώνονται δέκα χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας του περιοδικού. Ένα μικρό απολογισμό αυτών των χρόνων μαζί με τις προοπτικές του περιοδικού θα διαβάσετε σε σχετικό άρθρο. Επίσης πως βλέπουν και τι γράφουν έντυπα και εφημερίδες μακριά από το Αυλωνάρι για το Ρόπτρο.

Σ' αυτό το τεύχος παρουσιάζεται ο ζωγράφος και γλύπτης Σταύρος Παπασάββας που ζει και ζωγραφίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Αυλωνάρι. Θα διαβάσετε την προσφορά των ηγουμένων των μοναστηριών της περιοχής μας Καταρράχτη, Καρυών και Λεύκων στον αγώνα για την λευτεριά του 1821.

Θα μάθετε τις εφημερίδες που έχουν κυκλοφορήσει στο δήμο Αυλώνος μέσα από την εργασία των μαθητών του Γυμνασίου Αυλωναρίου. Θα γνωρίσετε επίσης «μια ιστορία σαν παραμύθι» της οικογένειας του Αυλωναρίτη τσαγκάρη Γιώργη Γκιζελή, τα παιδιά της οποίας με οδηγό το ένστικτο και την έμφυτη κλίση στα ανώτερα ιδανικά πρόκοψαν και διέπρεψαν μακριά από το χωριό τους.

Τέλος μπορείτε να διαβάσετε για την εκπαίδευση στη «Μέση» Εύβοια λίγο πριν το τέλος της κατοχής, μέσα από δύο ανέκδοτα έγγραφα του Εποπτικού Συμβουλίου Δημοτικής Εκπαίδευσης που είχε δημιουργηθεί σύμφωνα με εντολές της Π.Ε.Ε.Α. Την ύλη συμπληρώνουν οι μόνιμες στήλες του περιοδικού καθώς και ενδιαφέρουσες τοπικές πολιτιστικές ειδήσεις.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο