Προτάσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων σε αρχαιολογικούς χώρους της Εύβοιας

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010, 18:39

Η πορεία των έργων σχετικά με μνημεία του νομού Ευβοίας απασχόλησε το βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος είχε μια σειρά επαφών με το υπουργείο Πολιτισμού και με την Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κα Διαμαντοπούλου, στις 9 Μαρτίου.

Ο κ. Κεδίκογλου, μετά τις επαφές αυτές, ανακοίνωσε τα παρακάτω:

"Μετά από συναντήσεις του με τοπικούς φορείς και τον πολιτιστικό σύλλογο της Ατταλης «ο Απόγκρεμος» κατά τις οποίες δέχθηκε τα αιτήματα των τελευταίων σχετικά με τα βυζαντινά μνημεία Ατταλης, τα νέα είναι αρκετά ενθαρρυντικά για το έργο, καθώς, με αυτεπιστασία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει εγκριθεί η μελέτη των μνημείων του 10ου αιώνα. Πρόκειται για τους ναούς Αγίου Νικολάου Ριτζάκου, Αγίου Νικολάου Ατταλης και Εισόδια Θεοτόκου Ατταλης, με προϋπολογισμό έργου περίπου 600.000€.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, προτείνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ένταξη στο πρόγραμμα η ανάδειξη της ρωμαϊκής παλαίστρας στη Χαλκίδα, η Ακρόπολη της Ερέτριας, η ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού Παλαμάρι στη Σκύρο, η αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναστηριού Αγίου Γεωργίου και το βυζαντινό κάστρο στη Σκύρο, με προϋπολογισμό για το σημαντικό αυτό έργο περίπου 3,3 εκατ. και 400.000€ ευρώ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Σκύρου, καθώς αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα στατικότητας.

Τέλος, αναφορικά με την Αρέθουσα, η μελέτη του έργου δεν κρίνεται ώριμη μέχρι αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει προς υλοποίηση".

Κατόπιν των παραπάνω, ο βουλευτής δήλωσε «η αλήθεια είναι ότι στην Εύβοια έχουμε πολλά μνημεία και έργα πολιτισμού, τα οποία έχουν μείνει πίσω τα τελευταία έτη, αλλά με το παρόν πρόγραμμα μπαίνει η βάση για την αποκατάσταση και δρομολόγηση σημαντικού μέρους αυτών.»

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο