...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Δήλωση Σ. Ντούρου για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008, 08:47


- - -


Η Σοφία Ντούρου, νομαρχιακή σύμβουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη σύσκεψη των φορέων για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο την Τετάρτη 12 Μαρτίου:

"Για άλλη μια φορά, βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχης, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αναζητούσαν τις αιτίες που η Εύβοια είναι «ριγμένη» μέσα από το Εθνικό Χωροταξικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι τις αιτίες τις γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, αλλά το άγχος και η αγωνία τους είναι πώς θα καταφέρουν να κρύψουν από τους εργαζόμενους της Εύβοιας τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων τους, αλλά και τις δικές τους. Όλοι αυτοί που θεωρούν την Εύβοια ριγμένη αποδέχτηκαν τις επιλογές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να υποτάξουν τη χώρα μας στις επιταγές της Ε.Ε. Αποδέχτηκαν για το χαρακτήρα της ανάπτυξης που επέλεξε η ΕΕ για τη χώρα μας, για τα έργα που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν, για τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικής σημασίας, της γης, του αέρα της θάλασσας.

Γι' αυτό στη σύσκεψη που διοργάνωσαν δεν είπαν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο του κ. Σουφλιά ανοίγει την όρεξη και το χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και την αλλαγή χρήσεων γης. Το σχέδιο αυτό «δένει» απόλυτα με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ακόμα και σε εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, φωτογραφίζονται ως παραθεριστικά κέντρα -όχι βέβαια για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους- αλλά και «κατά περίπτωση» κατάλληλες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, πάντα από ιδιώτες που εκμεταλλεύονται και εμπορεύονται το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.
Γιατί άραγε προχώρησε η κυβέρνηση στη νομοθέτηση του χωροταξικού σχεδίου με 33 χρόνια καθυστέρηση; Απλά για να λύσει τα χέρια στους ξένους και ντόπιους επενδυτές, να ξεπεράσουν περιορισμούς, εμπόδια και καθυστερήσεις(προσφυγές στο ΣτΕ, γραφειοκρατικές διαδικασίες, περιφερειακά χωροταξικά σχέδια κ.λ.π.).

Δεν είναι τυχαίο ότι, στις περιοχές που κάηκαν στην Πελοπόννησο τον περασμένο Αύγουστο, έτρεχαν ήδη διάφορα «επενδυτικά - αναπτυξιακά προγράμματα» από το μεγάλο κεφάλαιο. Εμπόριο γης με την ταμπέλα της «ανάπτυξης».

Χρόνια ακούμε τη λέξη ανάπτυξη, τα ευρωπαϊκά πακέτα και τα μεγάλα λόγια για τα «οφέλη» της ανταγωνιστικότητας. Αυτά επικαλείται και τώρα η κυβέρνηση και ανησυχούν οι αιρετοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μήπως και τα χάσει η Εύβοια. Τι κέρδισε ο ελληνικός λαός -και οι Ευβοιώτες από τα προηγούμενα πακέτα; Ανεργία, ακρίβεια, ξεπούλημα, ελλείψεις σε έργα όχι μόνο που θα βελτίωναν τη ζωή του αλλά και σε έργα που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.

Αναφέρθηκε στη σύσκεψη η ανάγκη για τους οδικούς άξονες, για δεύτερη ζεύξη της Χαλκίδας, για την αξιοποίηση των λιμανιών, της πολιτιστικής κληρονομιάς...

Εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι δεδομένα, όχι όμως εμπόρευμα. Δεν ανέφεραν καν ότι οι οδικοί άξονες, τα λιμάνια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες ξεπουλιούνται στους ιδιώτες, ότι τα έργα με ΣΔΙΤ στοιχίζουν τριπλά και από πάνω τα πληρώνει στον ιδιώτη για τριάντα χρόνια τουλάχιστον ο ελληνικός λαός. Δεν είπαν ότι ζητούν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, με τη διοικητική μεταρρύθμιση να έχουν φορολογικές αρμοδιότητες, ότι το χωροταξικό προβλέπει την επιβολή διοδίων πόλης, ότι τσακίζει την αγροτιά.

Για μας ανάπτυξη σημαίνει αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών με στόχο την ποιότητα ζωής αυτών που παράγουν τον πλούτο. Αυτός ο πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους και πρέπει να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, την προστασία της ανθρώπινης υγείας, του περιβάλλοντος, δικαίωμα στην εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.λ.π. Οι ανθρώπινες ανάγκες, τα έργα και οι υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.

Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό, η ενέργεια, οι ορεινοί όγκοι, οι ακτές και οι παραλίες, τα πολιτιστικά μνημεία και τα μνημεία της φύσης είναι κοινωνικά αγαθά και ανήκουν στο λαό αυτής της χώρας.

Η Εύβοια έχει ορυκτό πλούτο, δασικό πλούτο, περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, υποδομές και έμπειρο εργατικό δυναμικό, φυσικές ομορφιές, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού μας. Όπως άλλωστε όλη η Ελλάδα. Μόνο που οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου φρόντισαν να τα ξεπουλήσουν και να στηρίξουν μια «ανάπτυξη» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ρεαλιστική ή πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για ανατροπή αυτών των πολιτικών, για μια άλλη εξουσία, την εξουσία του λαού όπου όλους αυτούς τους τομείς ανάπτυξης θα τους κοινωνικοποιήσει και θα τους αξιοποιήσει για την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων".

Σχετικό θέμα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαρτίου 2008