Μπλακ-άουτ και στο περιβάλλον

Κυριακή, 9 Μαρτίου 2008, 09:51

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Στον κλοιό του λιθάνθρακα ζουν επτά δήμοι της Ελλάδας. Αντιμέτωποι με την προοπτική να δημιουργηθούν στις περιοχές τους μονάδες παραγωγής ενέργειας που θα καίνε ένα ορυκτό καύσιμο της ίδιας κακής ποιότητας με το λιγνίτη, ανθίστανται στις επενδύσεις της ΔΕΗ που σχεδιάστηκαν ερήμην τους.

Ηδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γνωμοδότησε θετικά για δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα: Στο δήμο Κηρέως της Εύβοιας, όπου προγραμματίζεται μονάδα ισχύος 460 MW και στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας. Αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής λιθάνθρακα ισχύος 600 MW έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ και για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Εντονες αντιδράσεις
Η Νέα Καρβάλη στην Καβάλα και ο Αλμυρός στη Μαγνησία εμφανίζονται ως τα επικρατέστερα σημεία που θα καταλήξει το νέο ρυπογόνο εγχείρημα της ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής RWE για δύο μονάδες συνολικής ισχύος 1.600 MW.

Οι κάτοικοι των περιοχών έδωσαν ήδη δύο πρώτες ηχηρές απαντήσεις με μεγάλο συλλαλητήριο στην Καβάλα και αυτοκινητοπομπή στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και προχώρησαν στη δημιουργία της «Συμμαχίας Ενάντια στο Λιθάνθρακα», σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.

«Οι τοπικές αρχές των περιοχών αυτών δηλώνουν μέσα από τη συμμαχία ότι δεν θέλουν να γίνουν οι νέοι ενεργειακοί σκουπιδοτενεκέδες της Ελλάδας», μας εξηγεί ο Αχ. Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Χαρακτηριστική της αποφασιστικότητας των επτά δήμων της περιοχής που συγκροτούν τη συμμαχία είναι και η δήλωση του δημάρχου Κηρέως, Πρ. Ενωτιάδη: «Ενα τέτοιο εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα του λιθάνθρακα».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος η ΔΕΗ, υπεραμύνεται των λιθανθρακικών μονάδων. Η επιχειρηματολογία, βέβαια, του προέδρου και διευθύντος συμβούλου της δεν εξαντλείται στην πρόσφατη δήλωσή του ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο που το πίνουμε μαζί με την πορτοκαλάδα!

Βλέπουν οφέλη!
Τουναντίον. Οπως συχνά έχει τονίσει σε ομιλίες του, «η ολοκλήρωση του προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων της ΔΕΗ θα έχει πολύ θετικά οφέλη για το περιβάλλον, αφού μεταξύ των ετών 2008 και 2015 θα εξασφαλιστεί ανά παραγόμενη κιλοβατώρα μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 25%, του διοξειδίου του θείου (S02) κατά 91%, των οξειδίων του αζώτου (Νοχ) κατά 39%, και των σωματιδίων (ΡΜ) κατά 56%».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «οι ανθρακικές μονάδες θα ενσωματώνουν την πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική τεχνολογία, με δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα». Και ότι αποτελούν τη φθηνότερη εναλλακτική.

Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα; Αν ο λιθάνθρακας είναι... φτηνός και συμφέρει και παράλληλα μπορούμε να στείλουμε... στο πυρ το εξώτερον το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από αυτόν, τότε γιατί επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες φωνάζουν «όχι άλλο κάρβουνο»;

Ο Αχ. Πληθάρας θα μας εξηγήσει μερικές από τις αλήθειες ισχυρίζεται πως αποκρύπτουν οι υποστηρικτές του λιθάνθρακα:

1. Υψηλές ποσότητες εκπομπών. Ο λιθάνθρακας είναι εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, παρόμοιας ποιότητας με τον λιγνίτη. Ακόμα και με τις καλύτερες τεχνολογίες οι εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη kWh (κιλοβατώρα) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (750 γραμμάρια ανά kWh), τη στιγμή που οι εκπομπές από μονάδες φυσικού αερίου είναι περίπου 350 - 375 γραμμάρια ανά kWh.

2. Καύσιμο ιδιαίτερης προσοχής. Οι μονάδες λιθάνθρακα πετυχαίνουν το μέγιστο της ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης αν σχεδιαστούν για ένα συγκεκριμένο είδος λιθάνθρακα (π.χ. Ουκρανίας).

3. Ανεπαρκής τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές και έμπρακτες αποδείξεις για τη βιωσιμότητα της μεθόδου, καθώς τα 12 προγράμματα που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν προχωρήσει.

Επιπλέον, εγείρονται ερωτηματικά για την αξιοπιστία αποθήκευσης του CO2 σε κατάλληλους ταμιευτήρες στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής.

4. Οι υποστηρικτές του λιθάνθρακα αναφέρουν ότι οι μονάδες αυτές θα είναι πιο φθηνές, παρά το κόστος αγοράς ρύπων. Η παραδοχή τους, βέβαια, γίνεται με τιμή τόνου CO2 στα 25 ευρώ, όταν η Ε.Ε. προβλέπει ότι το κόστος CO2 μετά το 2013 θα είναι 39 ευρώ.

Κι ενώ η ΔΕΗ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υλοποιήσει τη συνεργασία με τη RWE, η ίδια εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σταματά τον άνθρακα στη Γερμανία και στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω των τοπικών αντιδράσεων αλλά και του κόστους του CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο