...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Κατσούλης: "Πρωταρχικό μέλημά μας η προστασία του οικοσυστήματος του Νηλέα"

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008, 20:16
- - -

"Η διαπίστωση της διαβίωσης του σπάνιου αμφίβιου, βίδρα, στο χείμαρρο Νηλέα του δήμου Αυλώνος πιστοποιεί τη σημαντικότητα του οικοσυστήματος του, η προστασία του οποίου αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της δημοτικής αρχής". Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Τέλος Δεκεμβρίου ο υπάλληλος του δήμου Αυλώνος κ. Νίκος Καρλής βρέθηκε μπροστά σε ένα άγνωστο και παράξενο γι' αυτόν σκοτωμένο ζώο στην άκρη του δρόμου Λέπουρα - Κύμη. Φωτογράφησε με το κινητό του το ζώο και το ίδιο βράδυ μας το ανέφερε. Η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Λαγού και ο σύζυγός της κ. Νίκος Τσερόλας, αφοσιωμένος ερευνητής του οικοσυστήματος του Νηλέα, κινητοποιήθηκαν τάχιστα και προέβησαν στις ενέργειες που περιγράφει ο κ. Τσερόλας στο σχετικό δελτίο τύπου. Το ζώο παραδόθηκε στο Ελληνικό Τμήμα της WWF και από εκεί στο Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγχαίρουμε για την κινητοποίηση αυτή τον κ. Νίκο Τσερόλα, τις δημοτικές συμβούλους Ελένη Λαγού και Αννα Κοτρόζου, το δημοτικό υπάλληλο κ. Νίκο Καρλή και ευχαριστούμε όλους όσους ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το θέμα όσο και το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την ευκαιρία αυτή αναδεικνύεται η αναγκαιότητα προστασίας του οικοσυστήματος του Νηλέα που από το Νεοχώρι εκβάλλει στη Μουρτερή και διασχίζει την πεδινή περιοχή του δήμου Αυλώνος.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δρομολογήσει και δημοπρατούμε εντός του 2008 το Βιολογικό Καθαρισμό του δήμου μας που θα απαλλάξει το Νηλέα από τα αστικά απόβλητα τεσσάρων χωριών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκπονεί μελέτη για την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία του Νηλέα. Στο πλαίσιό της έχουμε εισηγηθεί τη συμπερίληψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης του οικοσυστήματος.

Στόχος είναι η ένταξη τόσο των αντιπλημμυρικών έργων όσο και των υπολοίπων έργων αποχέτευσης αστικών λυμάτων στα αντίστοιχα μέτρα του Δ'ΚΠΣ, δεδομένου ότι έχουν εγκαίρως πλήρη ωριμότητα μελετών.

Η ένταξη του οικοσυστήματος του Νηλέα σε καθεστώς ειδικής προστασίας αποτελεί σταθερό μας προσανατολισμό διότι συνδέεται με το όραμα για την αειφόρο ανάπτυξη. Η ανάδειξη προστατευόμενων ειδών όπως εν προκειμένω της βίδρας ενισχύει την προσπάθειά μας".

Σχετικό Θέμα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιανουαρίου 2008