...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Συνεχίζεται το σήριαλ της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007, 11:56


- - -


Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, είχε αποφασιστεί να μετακινηθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου της Χαλκίδας, το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2007 έως 15 Δεκεμβρίου 2008 εντός των ορίων της συνοικίας Δ' και στις οδούς: Εθνικής Συμφιλίωσης, Ηλία Αφεντάκη, Αγγελέτου, Κηρέως, Νηλέως.

Το θέμα της μεταφοράς τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου από κατοίκους της συνοικίας Δ'. Όπως αναφέρθηκε, προκλήθηκε αναστάτωση των κατοίκων της περιοχής όταν είδαν τα συνεργεία του δήμου Χαλκιδέων να προχωρούν σε διαγραμμίσεις, χωρίς να υπάρχει σχετική ενημέρωση και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των κατοίκων για να ενημερωθούν και να λάβουν αποφάσεις.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο, διατυπώθηκαν οι ανησυχίες των κατοίκων, οι έντονες αντιδράσεις τους, καθώς και οι προθέσεις τους να προχωρήσουν στις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης της νομαρχίας. Οι ενστάσεις τους εντοπίζονται στο ότι τίθενται λόγοι ασφάλειας καθώς βρίσκονται κοντά οι φυλακές, υπάρχουν πυλωτές και οι πάγκοι θα εγκλωβίσουν τα αυτοκίνητα, πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και θα πρέπει να μεταφέρονται κάθε φορά εκατοντάδες αυτοκίνητα για τη λειτουργία της λαϊκής, θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην παραλία του Κουρεντίου τους καλοκαιρινούς μήνες, οι βρωμιές της λαϊκής θα καταλήγουν στη θάλασσα κ.λ.π.

Ο κ. Τάσος Καλαθέρης, ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής, ανέφερε ότι οι λαϊκές αγορές γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι ή οι πωλητές και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των λαϊκών για τη Χαλκίδα. Όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρχει σωστή χωροθέτηση των αγορών ώστε να καλύπτονται όλα τα κομμάτια της Χαλκίδας, ενώ τώρα τρεις λαϊκές αλληλοκαλύπτουν περίπου τις ίδιες περιοχές. Παράλληλα έθεσε και το ζήτημα ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή με πράξεις ή παραλείψεις, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιδιώκει την υποβάθμιση της περιοχής Κουρεντίου, όπως η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου μπροστά στην Καναπίτσα με τη δικαιολογία ότι θα δένονται μερικές ψαρόβαρκες. Υπογράμμισε ότι το Κουρέντι είναι η μοναδική αστική πλαζ και τουριστικά αξιοποιήσιμη περιοχή.

Ο δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Σταύρος Πετράκης, χαρακτήρισε βιαστική και διάτρητη την απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους. Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες στη δημοτική αρχή, γιατί με την ανοχή του δήμου πάρθηκε η απόφαση και με τις ενέργειές του διευκόλυνε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Υποστήριξε ότι απεμπόλησαν το νόμο που έδινε τη δυνατότητα στο δήμο να χωροθετήσει με ακρίβεια την περιοχή που θέλει να πάει η λαϊκή. «Ανοίξαμε τους ασκούς του Αιόλου» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμα ότι «...στόχος και επιδίωξη της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών και όχι ο επιμερισμός της υποβάθμισής τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λαϊκές αγορές θα πρέπει να μεταφερθούν προς τα έξω ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα. Όσον αφορά τη συνοικία Δ', τόνισε ότι πρόκειται για τον πλέον ακατάλληλο χώρο. Υποστήριξε ακόμα ότι δεν μπορεί η νομαρχία να παίρνει αποφάσεις ερήμην του δήμου και ότι θα πρέπει να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο εναντίον της συγκεκριμένης επιλογής.

Ο δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Σκλιάς, ο οποίος συμμετέχει και στη Γνωμοδοτική Επιτροπή των λαϊκών αγορών, ως εκπρόσωπος της Τροχαίας, ανέφερε ότι ληφθεί απόφαση κατά πλειοψηφία της επιτροπής για μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου στη Σαλαμίνος και στο Πάρκο Ελευθερίας, η οποία απορρίφθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο. Τέλος, τόνισε ότι ο ίδιος ήταν αρνητικός για τη μεταφορά της στη συνοικία Δ' για λόγους ασφαλείας λόγω των φυλακών αλλά και για το κυκλοφοριακό.

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων, ο κ. Ζεμπίλης, τόνισε δεν πρέπει να λαϊκίζουν για ένα μείζον πρόβλημα όπως οι λαϊκές. Αναφερόμενος στο καθεστώς των λαϊκών, είπε ότι απόφαση λαμβάνεται από το Ν.Σ. μετά από πρόταση του οικείου δήμου. Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΧ για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς είχε τρεις θέσεις: Σαλαμίνος, πάρκο Ελευθερίας, οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου (η τελευταία απερρίφθη λόγω του ναού της Αγίας Φωτεινής), υπήρχε πλειοψηφία για την οδό Σαλαμίνος με μειοψηφία εκπροσώπου νομαρχίας και εμπόρων. Ο ίδιος θεωρούσε αυτονόητο ότι θα γινόταν δεκτή η πρόταση για την οδό Σαλαμίνος από τη νομαρχία, παρόλα αυτά το θέμα ετέθη εκτός ημερήσιας διάταξης στο νομαρχιακό συμβούλιο και δεν είχε καν ενημερωθεί ο δήμος. Υποστήριξε ότι η επιλογή της οδού Σαλαμίνος είχε πολιτικό κόστος, καθώς υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού του ήταν παραγωγός, αλλά απηχούσε τις απόψεις που έχει η δημοτική αρχή.

Ο κ. Ζεμπίλης απάντησε σε αυτά που είπε ο κ. Πετράκης, και υποστήριξε ότι η δημοτική πλειοψηφία δεν απεμπολεί το θέμα, αλλά δεν υπήρχε στήριξη της μειοψηφίας και δεν κατατέθηκαν οι προτάσεις της. «Λευκό είναι η άποψή μας έτσι θα λύσουμε το θέμα» ρώτησε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος υποστήριξε ακόμα ότι μετά την απόρριψη των προτάσεων από τη νομαρχία δημιουργήθηκε ο φόβος να υπάρξει διελκυστίνδα με διαφορετικές απόψεις που θα κρατούσε όμηρο μια περιοχή, τη Βροντού, η οποία φιλοξενεί τη λαϊκή του Σαββάτου εδώ και 18 χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι διαφωνεί με την επιλογή της νομαρχίας καθώς πρόκειται για μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, με πυλωτές, είναι η παραλία του Κουρεντίου, τίθεται θέμα καθαριότητας των ακτών με αντικείμενα που θα μεταφέρονται από τον αέρα, κ.α.. Η άποψή του είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπόθεση των λαϊκών αγορών ως «θέμα πατρικίων και πληβείων», αλλά θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ότι η λαϊκή δεν μπορεί να πάει σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του δήμου.

Ο δήμαρχος, παράλληλα, έθεσε και ζητήματα ωραρίου και καθαριότητας, καθώς οι παραγωγοί δεν αποχωρούν τις ώρες που πρέπει για να καθαρίσουν τα συνεργεία ενώ δεν τηρούνται οι υγειονομικοί κανονισμοί από τους ιχθυέμπορες. Κατέθεσε την πρόταση ότι θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς και πρότεινε το δημοτικό πάρκινγκ στο πάρκο λαού και τη λειτουργία λαϊκών αγορών εναλλακτικά στις περιοχές της Κανήθου και της Εξω Παναγίτσας. Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για τη μόνιμη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς.

Ο κ. Πετράκης υποστήριξε ότι η συμπολίτευση προτείνει και καταθέτει τις προτάσεις και βάσει αυτών των προτάσεων ψηφίζουν και αποφασίζουν. Παράλληλα ρώτησε, τη στιγμή που ο δήμος διαφωνεί με τη συνοικία Δ' γιατί δόθηκε εντολή να προχωρήσουν τα συνεργεία σε διαγράμμιση. Ο κ. Ζεμπίλης απάντησε ότι έγιναν οι διαγραμμίσεις για να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να μπορέσουν να αντιδράσουν. «Πρωτόγονος ο τρόπος ενημέρωσης...», ήταν το σχόλιο του κ. Πετράκη.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γκάβαλης έθεσε θέμα για τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στο νομαρχιακό συμβούλιο από τους κυρίους Κατσαρό και Σπανό για τη στάση του δήμου Χαλκιδέων και για τις αποφάσεις που είχε λάβει ο δήμος Χαλκιδέων για τη μεταφορά της λαϊκής στις θέσεις Σαλαμίνος και πάρκο Ελευθερίας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε ότι ταυτίζεται με την άποψη του δημάρχου ότι η περιοχή Βροντού είναι πιο αδικημένη περιοχή, καθώς η λαϊκή παρέμεινε εκεί για αρκετά χρόνια με μικρές αλλαγές. Καταδίκασε τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν για αποφάσεις των επιχειρήσεων του δήμου σε άλλους χώρους συμβουλίων. Καταλόγισε ευθύνες στο δήμαρχο, όχι προσωπικά, αλλά ως πλειοψηφία στο Δ.Σ. και στη ΔΕΠΑΧ.

Χαρακτήρισε σωστή τη θέση του δήμου να φύγει η λαϊκή από πυκνοδομημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της Χαλκίδας και να πάει προς τα έξω, όπως η Σαλαμίνος. Καταλόγισε όμως στη δημοτική αρχή, ότι δεν θα έπρεπε να είχαν δώσει το περιθώριο στη νομαρχία να επιλέξει και ότι θα έπρεπε να είχαν επιμείνει στη θέση τους την αρχική. «Θα μπορούσατε να είχατε ενημερώσει το νομάρχη για την αρνητική επιλογή για την πόλη και να τον διαβεβαιώσετε ότι η πρότασή σας δεν ήταν ούτε γελοία ούτε στερείτο επιχειρημάτων» τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης και ζήτησε από το δήμαρχο να ενημερώσει άμεσα το νομάρχη. Όσον αφορά την πρόταση για μόνιμη θέση λαϊκής αγοράς, είναι υπέρ και θα στηρίξει μια τέτοια θέση. Για την επιλογή να πάει η λαϊκή στη συνοικία Δ' είναι και ο ίδιος αρνητικός και ζήτησε να πάρει μια ξεκάθαρη θέση ο δήμος και όχι να περιμένει τους κατοίκους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα ότι η μεγαλύτερη δυσκολία στη λαϊκή του Σαββάτου είναι η εξεύρεση του χώρου και ότι θα πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα των αδειών που έχουν δοθεί, μια εκκαθάριση των επαγγελματικών αδειών είχε ξεκινήσει η Διεύθυνση Εμπορίου αλλά δεν τελεσφόρησε.

Η δημοτική σύμβουλος, η κα Καλαμακίδου χαρακτήρισε το θέμα πολύ σημαντικό και ότι θέλει ένα σοβαρό σχεδιασμό και όχι αποφάσεις στο πόδι.

Ο δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Καθαροσπόρης, τόνισε ότι για πρώτη φορά ακούστηκε ξεκάθαρα από δήμαρχο ότι θα πρέπει να πάει η λαϊκή αγορά σε μόνιμους χώρους όπου θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και ότι μέχρι τώρα οι δημοτικές αρχές έπαιρναν αποφάσεις να λειτουργούν οι λαϊκές στις συνοικίες. Έθεσε ζήτημα των αδειών που δίνονται σε εμπόρους από όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχει γιγαντωθεί η συγκεκριμένη λαϊκή, άδειες που δίνονται από όλους εκτός από τη δημοτική αρχή. Υποστήριξε ότι ο δήμαρχος έδωσε εντολή να γίνουν οι διαγραμμίσεις σε περιορισμένη κλίμακα ώστε να ξυπνήσουν οι κάτοικοι. Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει να αποκτήσει η πόλη μια λαϊκή αγορά με ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Σταματούκος συμφώνησε με τον κ. Καθαροσπόρη ότι θα πρέπει να ξεσηκώνεται ο κόσμος όταν δέχεται τα ανάλογα ερεθίσματα, το οποίο αν δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση θα λειτουργούσε η αγορά το Σάββατο και κανείς δεν θα το ήξερε. Όπως υποστήριξε τις διορθωτικές κινήσεις για τις λάθος κινήσεις των αρχών θα τις κάνει η αντίδραση του λαού, ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι α δεν τηρείται ο κανονισμός καθαριότητας και του ωραρίου, θα πρέπει να μπουν πρόστιμα. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα ότι αν είχαν οριοθετηθεί οι χώροι των λαϊκών αγορών δεν θα μπορούσαν να γίνονται δεκτοί και άλλοι έμποροι και έτσι δεν θα δίνονταν νέες άδειες. «Μπορεί να έχει ευθύνη η νομαρχία για τις άδειες αλλά υπάρχουν ευθύνες στο δήμο για οριοθέτηση χώρου». Συμφώνησε στο ότι θα πρέπει να γίνονται οι λαϊκές στις αλάνες, όπως έχει δημιουργηθεί ο αστικός ιστός της πόλης και στις προτάσεις για λειτουργία τους στο πάρκο του λαού, στο πάρκο Ελευθερίας και στην Κάνηθο. Τέλος, ζήτησε να γίνει μια νέα συζήτηση για τη μόνιμη θέση της λαϊκής.

Ο κ. Ζεμπίλης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ισχυρή απόφαση για τη μόνιμη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς με μόνιμες εγκαταστάσεις στο πάρκο λαού και με παράλληλη δυνητική λαϊκή αγορά στην Κάνηθο, στην Έξω Παναγίτσα και στο πάρκο της Ελευθερίας. Υποστήριξε ότι αν θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση, ως πρόεδρος της ΔΕΠΑΧ θα δώσει εντολή στα συνεργεία να σταματήσουν να χωροθετούν το χώρο της λαϊκής αγοράς.

Η θέση του δημοτικού συμβουλίου πυροδότησε τις αντιδράσεις των παραγωγών που βρίσκονταν στο χώρο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το θέμα μπήκε έκτακτα στο δημοτικό συμβούλιο και δεν είχαν ενημερωθεί τα σωματεία τους και ότι οι ίδιοι θα αντιδράσουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Σχετικά Θέματα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Νοεμβρίου 2007