Ιστορία του δήμου Κονιστρών

Ιστορικοί χρόνοι:

Στο δήμο δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να εντοπίζονται στους αρχαιοελληνικούς χρόνους με εξαίρεση την περιοχή Κούπα στον οικισμό Βρύση, όπου βρίσκονται σημάδια αρχαίου πολιτισμού. Στο σημείο όπου το βουνό έχει υποχωρήσει, δημιουργώντας κρατήρα, λέγεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη "Γρύγχαι", η οποία καταστράφηκε από φυσική καταστροφή. Μέχρι σήμερα στους πρόποδες του βουνού, βρίσκονται θραύσματα από κεραμίδια και αγγεία.

Βυζαντινοί - Μεσαιωνικοί χρόνοι:

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους δημιουργήθηκε στην περιοχή η αυτόνομη διοικητική περιοχή "Καπιτανέους Αβαλόνες", που αποτέλεσε μια ιδιαίτερη διοίκηση για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς επιθέσεις των Φράγκων, Καταλανών και προπάντων των Τούρκων πειρατών, που εποφθαλμιούσαν την περιοχή λόγω του ότι ήταν αρκετά εύφορος αλλά και εύκολα προσβάσιμος.

Η έδρα της διοίκησης ήταν το οχυρό Κούππα. Το κάστρο βρίσκεται σε μια βραχώδη ράχη στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Δίρφης νοτιοανατολικά του οικισμού Βρύση. Η ονομασία του βουνού είναι ακόμα και σήμερα Κούπα. Η τοποθεσία ήταν ήδη από την αρχαία εποχή κατοικημένη. Η κατασκευή των μεσαιωνικών κτισμάτων βοηθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το υπάρχον αρχαίο οικοδομικό υλικό.

Τα υπολείμματά τους είναι και σήμερα ορατά, καθώς επίσης και κοντά στην νεώτερη εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, ένα Αγιασμα στο πρώην επίπεδο του κάστρου, το οποίο έχει την μορφή σπηλαίου και φέρει ίχνη αρχαίας μεσαιωνικής οικοδομικής δραστηριότητας. Τα Αγιασμα αυτό χρησιμοποιείται έως σήμερα ως παρεκκλήσι. Το εξωκλήσι της Ευαγγελίστριας έχει κτιστεί στα ερείπια αρχαίου ναού που φημολογείται ότι ήταν ναός της Αρτεμης.

Το κάστρο Κούπα καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε αρκετές φορές στην ιστορία του για να γνωρίσει τη μεγάλη καταστροφή, το 1470 από τους Τούρκους.

Νεότεροι χρόνοι:

Στην πεδινή έκταση ανάμεσα στους οικισμού Μανίκια και Μακρυχώρι έγινε η εμφύλιος μάχη μεταξύ των ανδρών του Διαμαντή και του Κριεζώτη. Όταν διορίστηκε ο Διαμαντής αρχηγός της Εύβοιας από τον Αρειο Πάγο αποφάσισε τον παραγκωνισμό των οπλαρχηγών Βάσσου και Κριεζώτη. Ο Βάσσος δέχτηκε να τεθεί υπό τις διαταγές του, γιατί προσδοκούσε την ανάληψη της αρχηγίας στην Καρυστία, ο Κριεζώτης όμως αρνήθηκε και αντιστάθηκε. Ο οπλαρχηγός Καράκωστας στάλθηκε με χίλιους και πλέον άνδρες να συλλάβει τον Κριεζώτη. Οι δυο αντίπαλες δυνάμεις συναντήθηκαν στην προαναφερόμενη περιοχή. Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκαν πενήντα άνδρες . Ο Κριεζώτης για να αποτραπεί μεγαλύτερη άσκοπη αιματοχυσία, αποχώρησε με τους άνδρες του προς το Αλιβέρι. Οι άνδρες του Καράκωστα κατέλαβαν την περιοχή από το Αυλωνάρι μέχρι τα Κριεζά και αφού επιδόθηκαν σε ληστείες και βιασμούς, αποχώρησαν το Δεκέμβριο του 1822.

Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία η περιοχή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στους οικισμούς Βρύση και Αγιος Βλάσης βρισκόντουσαν τα αρχηγεία του αντιστασιακού αγώνα της περιοχής.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Κονιστρών"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Κονιστρών: 22220 58333, 22220 59835
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Αλιβέρι: 22230 22208, Κύμη: 22220 22257, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Κονιστρών: 22220 58265

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Βρύσης: 22220 58348
• Περιφερειακό ιατρείο Κονιστρών: 22220 58222
• Περιφερειακό ιατρείο Μακρυχωρίου: 22220 81222
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία