Αρχαιολογικά ευρήματα Αρτεμισίου

Από τη θάλασσα του ακρωτηρίου Αρτεμισίου έχουν ανασυρθεί πολύτιμα δημιουργήματα όπως το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία και το άγαλμα του νεαρού ιππέα, που φιλοξενούνται στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών. Βρέθηκαν ακόμη ένας μολύβδινος σωλήνας, δυο πέτρες χειρόμυλου, ένας οξυπύθμενος αμφορέας και θραύσματα άλλων, κομμάτια μολύβδου, πήλινοι λύχνοι και μικρά αγγεία.

Το πλοίο που μετέφερε τα δυο χάλκινα έργα φέρεται να ναυάγησε στο στενό του Αρτεμισίου τον 2ο ή στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ., όπως αυτό προκύπτει από τα ευρήματα, που ανασύρθηκαν μαζί με τα χάλκινα έργα.

Αρχικά, τον Απρίλιο του 1926, τα δίκτυα Σκιαθιτών ψαράδων έφεραν στην επιφάνεια τον αριστερό βραχίονα του αγάλματος του θεού, ενώ το υπόλοιπο άγαλμα ανέσυραν πάλι Σκιαθίτες και Τρικεριώτες αλιείς και σφουγγαράδες το Σεπτέμβριο του 1928.

Το Νοέμβριο του 1928 σε έρευνες υπό κρατική πλέον επίβλεψη βρέθηκε ο μικρός ιππέας και το μπροστινό τμήμα του αλόγου του. Μικρότερα θραύσματα του αλόγου και του ιππέα βρέθηκαν σε σύντομη έρευνα το 1929, ενώ το πίσω τμήμα του αλόγου ανασύρθηκε το 1936.

Θεός του Αρτεμισίου:

Ο "θεός του Αρτεμισίου" είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της χαλκοπλαστικής των κλασικών χρόνων. Πρόκειται για χάλκινο άγαλμα ενός γενειοφόρου άνδρα, ύψους 2,09 μέτρων και πλάτους στο άνοιγμα των χεριών 2,10 μέτρων. Ο άνδρας εικονίζεται σε μία στιγμιαία στάση: ζυγίζοντας το γεροδεμένο σώμα του στο ελαφρά λυγισμένο αριστερό πόδι, με τεντωμένο προς τα πίσω το δεξιό, ετοιμάζεται να εξακοντίσει ένα χαμένο σήμερα αντικείμενο, το οποίο κραδαίνει στο ελαφρά λυγισμένο δεξιό χέρι, σημαδεύοντας με το τεντωμένο μπροστά αριστερό χέρι. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην απόδοση της γυμνής σάρκας και των λεπτομερειών, όπως των ματιών, που ήταν από διαφορετικό υλικό, και των μακρών μαλλιών, που πλέκονται σε δύο πλεξίδες.

Διάσταση απόψεων υπάρχει για το ποιος είναι ο θεός, ο Δίας ή ο Ποσειδώνας. Το σίγουρο είναι ότι, δύο μόνο θεοί θα μπορούσαν να απεικονιστούν στη στάση του αγάλματος του Αρτεμισίου: ο Ζευς, ο πατέρας των θεών και ο Ποσειδών, ο θεός της θάλασσας. Ο Ζευς θα κρατούσε τον κεραυνό και αντίστοιχα ο Ποσειδών την τρίαινα. Το έργο έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Ποσειδών, σύγχρονες όμως απόπειρες αναπαράστασης του αγάλματος με τρίαινα, που όμως θα είχε υπερβολικά μεγάλο μήκος, και κεραυνό, σε συνδυασμό με τη μελέτη της στάσης των δάκτυλων έδειξαν ως πιθανότερη εκδοχή ότι ο θεός του Αρτεμισίου είναι ο Ζευς έτοιμος να εξακοντίσει τον κεραυνό.

Μικρός ιππέας:

Ο "μικρός ιππέας" αποτελεί ένα από τα πλέον χαριτωμένα και συγχρόνως δυνατά έργα των ελληνιστικών χρόνων.

Το σύμπλεγμα του μικρού ιππέα και του αλόγου αποκαταστάθηκε στη σημερινή μορφή του, αφού συντηρήθηκε και συμπληρώθηκε, μόλις το 1972. Το σύνολο έχει ύψος 2,05 μέτρων, το ύψος του παιδιού είναι 84 εκατοστών, ενώ το μήκος του αλόγου (χωρίς την ουρά που αποτελεί νεώτερη συμπλήρωση) ανέρχεται στα 2,50 μέτρα. Εκτός από την ουρά, έχει ακόμη συμπληρωθεί το πίσω αριστερό άκρο πόδι και μεγάλο τμήμα του κορμού του αλόγου κυρίως στη δεξιά πλευρά.

Το άλογο είναι άλογο αγώνων, όπως δείχνει ο κορμός και η στάση του. Παρουσιάζεται σε καλπασμό και μάλιστα στην τελική ένταση όλων των δυνάμεων του, όπως αυτό τονίζουν η οριζόντια προέκταση του λαιμού, η μη ανύψωση του λαιμού και κυρίως τα υψωμένα στον αέρα πρόσθια πόδια.

Η ένταση γίνεται ιδιαίτερα φανερή στο μικρό αναβάτη που γέρνει προς το λαιμό του αλόγου, στρέφοντας το κεφάλι του προς τα αριστερά. Στο αριστερό χέρι κρατά τα ηνία, ενώ στο δεξί ράβδο ή μαστίγιο. Φορά κοντό χιτώνα, ζωσμένο στη μέση, που αφήνει γυμνό το δεξιό ώμο. Στα πόδια φορά μόνο τα σπιρούνια που έχουν δεθεί σφικτά με ιμάντες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
Τουριστικός oδηγός Ευβοίας Βόρεια Εύβοια Κεντρική Εύβοια Νότια Εύβοια Σκύρος Οδικός χάρτης Δορυφορικός χάρτης
Χρήσιμα τηλέφωνα στην κατηγορία
"Δήμος Αρτεμισίου"
Αυτοδιοίκηση:
• Δήμος Αρτεμισίου: 22260 40350
• Νομαρχία Ευβοίας: 22213 51400, 22210 36000

Μετακινήσεις:
• ΚΤΕΛ νομού Ευβοίας: Αιδηψός: 22620 60211, Ιστιαία: 22260 52284, Χαλκίδα: 22210 20400, Αθήνα: 210 8317163

Υπηρεσίες:
• Αστυνομικός σταθμός Γουβών: 22260 41720
• Λιμενικός σταθμός Πευκίου: 22260 41710

Υγεία:
• Περιφερειακό ιατρείο Γουβών: 22260 41450
Κεντρική σελίδα Στατιστικά Βιβλιογραφία Απογραφή πληθυσμού Επικοινωνία