Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Βρύση Ερωτόκριτου - Βρύση Αγίων Αποστόλων

Το πόσιμο νερό στο Ελύμνιο - Λύκειο Λίμνης Απρίλιος 2006
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Οι Κεχριές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν κόμβος που συνδέει τις ανατολικές με τις δυτικές Ευβοϊκές ακτές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για διακοπές, συνδυάζοντας το πράσινο του χωριού με την ευχέρεια επιλογής ανάμεσα στις παραλίες του Αιγαίου ή του Ευβοϊκού.

Παραδόσεις και θρύλοι έχουν συνδέσει την ιστορία της βρυσούλας, που βρίσκεται στην περιοχή με το μεσαιωνικό χωριό Λιγότα και με το πέρασμα από κει του θρυλικού ιππότη Ερωτόκριτου. Μας λέει λοιπόν τραγουδιστά ο Βιτσέντζος Κορνάρος για την «Λιγότα» την βρύση του Ερωτόκριτου:

"Δίψα μεγάλη γρίκησα στον πόλεμο εκείνο,
γυρεύοντας να βρω νερό σιμά σ'έναν πρίνο.
κι όπου ομπρός μου αφανισθεί Κουτσουναράκι τρύπα,
σιμώνω, βρίσκω το νερό στου χαρακιού την τρύπα."

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, ο Ερωτόκριτος ερωτεύτηκε την κόρη του βασιλιά Ηράκλη, την Αρετούσα, για χάρη της οποίας εξορίστηκε και μέσα από τις περιπλανήσεις του βρέθηκε ταλαιπωρημένος και διψασμένος στην τοποθεσία «Λιγότα» όπου εκάθησε στην βρύση η οποία έμελλε να γίνει γνωστή με το όνομά του.

Η βρύση μέχρι και σήμερα είναι σημείο αναφοράς της περιοχής και συνεχίζει να δροσίζει τους επισκέπτες της με γάργαρο και κρυστάλλινο νερό που έρχεται από ένα βουνό με την ονομασία "σκίτσα".

Βρύση Αγίων Αποστόλων
Στην τοποθεσία παλαιοχώρι βρισκόταν παλαιότερα ο οικισμός Δάφνη βρίσκεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η πετρόχτιστη και θρυλική βρύση των Αγίων Αποστόλων η οποία πήρε το όνομά της από το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται εκεί.

Στο παλαιοχώρι το οποίο υδροδοτούταν αποκλειστικά από τη βρύση οι άνθρωποι ζούσαν πολύ καλά. Όμως, με τις συνεχείς ανόδους της θερμοκρασίας οι άνθρωποι υπέφεραν από τη ζέστη και πολλά βρέφη ¨έσκαζαν¨. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το χωριό τους στην σημερινή τοποθεσία Δάφνη.

Στην αρχή η περιοχή της Δάφνης ονομαζόταν Μανδανικά που προέρχεται από τη λέξη μαντάνι και σημαίνει εργαστήριο κινούμενο με τη δύναμη του νερού.

Σήμερα, η βρύση η οποία υδροδοτείται από τις πηγές της στο βουνό, δίνει τα νερά της για το πότισμα των καλλιεργημένων χωραφιών που βρίσκονται εκεί, αλλά το γάργαρο νερό της ξεδιψά και πολλούς προσκυνητές του εξωκλησιού!

Αγγελική Αλεξίου, Ελένη Δημητρίου, Έλενα Τζανή, Κατερίνα Ευγενικού

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.