Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ξενοδοχείο "Αίγλη"

Τουριστικές γωνιές στην πόλη μου - Παραδοσιακά ξενοδοχεία - Έκδοση της περιβαλλοντικής ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Αιδηψού. Ιούνιος 2005

Στη συνέντευξή μας με τον κ. Πλάτωνα Τριανταφύλλου, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Αίγλη, μάθαμε πολλά για την ιστορία του.

Το "Αίγλη" χτίστηκε το 1931 με σχέδια του Κύπριου αρχιτέκτονα Μπίρη, Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Ήταν το πρώτο κτίριο στην Αιδηψό, όπου χρησιμοποιήθηκε στο σκελετό μπετόν.

Πέτρα υπήρχε στην τοιχοποιία. Τα υλικά έρχονταν μ ε καράβι από τη Χαλκίδα. Εργολάβος ήταν κάποιος συγγενής του ιδιοκτήτη με το όνομα Φιλίππου και ο Κώστας Ευθυμιάδης από δω. Η κατασκευή του κράτησε ένα μόνο χρόνο, ρεκόρ για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο το ξενοδοχείο επιτάχθηκε κι έγινε νοσοκομείο κρυοπαγημάτων.

Το1941 μετατράπηκε σε αναρρωτήριο από τους Γερμανούς για στρατιώτες από τη μάχη της Κρήτης. Επίσης έγινε στρατώνας από τους Ιταλούς.

Στην Αίγλη έχουν μείνει πλήθος επωνύμων: άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών - όλη η αφρόκρεμα. Έχουν γυριστεί ακόμα αρκετές ταινίες.

Το ξενοδοχείο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Έχει 56 δωμάτια, υδροθεραπευτήριο κι απασχολεί 12 άτομα.

Τα δυνατά του σημεία είναι το όμορφο, καλαίσθητο περιβάλλον του κι ο φλοίσβος της θάλασσας.

"Αισθάνομαι πολύ ευτυχής, γιατί έκανα το καθήκον μου απέναντι στην πόλη μου διατηρώντας αυτό το ξενοδοχείο". Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του κυρίου Πλάτωνα και η συνέντευξη τελείωσε.

Κατόπιν ο γιος του κ. Πλάτωνα, ο κ. Αλκιβιάδης Τριανταφύλλου, μας ξενάγησε σ' όλο το ξενοδοχείο. Είδαμε τα δωμάτια, τους χώρους υποδοχής, διαβάσαμε αφιερώσεις επωνύμων και φωτογραφηθήκαμε με τους ιδιοκτήτες.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.