Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τα παραδοσιακά κάλαντα και το έθιμο των Θεοφανίων

Διρφυακά Νέα - Μηνιαία εφημερίδα Διαδιρφυακής επικοινωνίας. Επικοινωνία: Γιάννης Γιαννούκος Τηλ.: 22280 51210 & 22280 51224
Έκδοση: Φεβρουάριος 2001
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Μεγάλη και ιδιαίτερη επιτυχία είχαν οι Λαμαριώτες στα φετινά τραγούδια των Φώτων 2001, στο μικρό χωριό τους, στη γραφική Λάμαρη. Ένα έθιμο που κληρονόμησαν οι νεώτεροι από τους παππούδες τους και το διατηρούν έως σήμερα ζωντανό όμορφο και λειτουργικό αφήνοντας το παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να αναφερθούμε ότι στο συγκεκριμένο έθιμο, συμμετέχει ολόκληρο το χωριό και για να φέρουμε πιο κοντά τους συγχωριανούς μας που κατοικούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας διαβάζοντας βέβαια την εφημερίδα «ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ» θα αναφέρουμε κατά αλφαβητική σειρά όλα τα ονόματα των τραγουδιστών:

Αλεξίου Χρήστος, Αλεξίου Ευάγγελος, Αλεξίου Δημήτριος, Αλεξίου Δήμητρα, Βράκας Νίκος, Βράκα-Μπροδήμου Τριάδα, Γαβριήλ Αναστάσιος, Κοκονός Δημήτριος, Κοκονός Γεώργιος, Κοκονού Αννα, Κοκονός Λάμπρος, Κοκονού Χαρούλα, Μουρίκας Ιωάννης, Μπουρίκα Φιλίτσα, Μπούρικας Νικόλαος, Μπουρίκας Πέτρος, Μπρόδημος Παύλος, Σταματούκος Γεώργιος, Ρίννης Χρήστος, Ρίννης Στέλλα, Ρίννης Δημήτριος, Ρίννης Θεόδωρος, Ρίννη Γεωργία, Ρίννη Γιάννα, Τσάλλας Βελιός, Τσάλλας Αρης, Τσάλλας Κωνσταντίνος, Τσάλλας Χρήστος, Τσάλλα Παρίσο, Τσάλλα Γεωργία, Τσάλλας Αναστάσιος, Ντρέκη Δήμητρα, Ταυρή Ελένη, Τσέργας Κωνσταντίνος.

Το έθιμο των Φώτων αρχίζει την παραμονή με μια μεγάλη και καλά οργανωμένη ομάδα από μεγάλους και μικρούς ξεκινώντας από πόρτα σε πόρτα, γυρνά όλες τις γειτονιές του χωριού αψηφώντας ανηφοριές, κατηφοριές, τραγουδώντας τα κάλαντα.

Ξεκινούν από του Παπά το σπίτι με το τραγούδι του και μετά συνεχίζουν για τα υπόλοιπα σπίτια, λέγοντας το τραγούδι του Αφέντη - Κυράς - Παιδιά - Τσοπάνη - Αγόρι και Κορίτσι, όταν υπάρχει στο σπίτι.

Η πολυμελής παρέα, έχει ορίσει κάποιον ως ταμία, ενώ κάποιος άλλος έχει μαζί του ένα ταγάρι για να παραλάβει ορισμένα φαγώσιμα (κρέας, χοιρινό κ.λ.π.) που τους δίνουν οι νοικοκυρές, γι' αυτό φωνάζουν στο τέλος του τραγουδιού, γκουϊ-γκουϊ-γκουϊ που σημαίνει «δώσε μας και το μερτικό», όπως και γίνεται.

Όταν οι τραγουδιστές τελειώσουν και με το τελευταίο σπίτι, συγκεντρώνονται στο κατάστημα της πλατείας, ψήνουν τα κοψίδια που έχουν συγκεντρώσει από τις προσφορές των Λαμαριωτών και κάνουν το δικό τους γλέντι προετοιμάζοντας τις λεπτομέρειες για το αυριανό και πιο επίσημο γλέντι όλων των κατοίκων και φίλων.

Ανήμερα των Φώτων, η ημέρα ξεκινά με την θεία Λειτουργία και αμέσως το μαγείρεμα της γίδας που αγόρασαν με τα χρήματα από τα κάλαντα. Εδώ έμπειροι μάγειροι κανονίζουν το μαγείρεμα της γίδας με ρύζι ή μακαρόνια. Το βράδυ όταν όλα είναι έτοιμα αρχίζει το τρικούβερτο γλέντι των Λαμαριωτών και Φίλων, το οποίο έγινε στο κατάστημα του κ. Δ. Τσάλλα. Αφού συμπληρώθηκε ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε και το διπλανό κατάστημα του Αγγελή Μπουρίκα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαμαριωτών πρόσφερε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα λιγοστά παιδιά του χωριού. Το γλέντι και ο χορός κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και βρήκε τους Λαμαριώτες νυσταγμένους, μα απόλυτα ικανοποιημένους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τα Θεοφάνια του 2002.

Όταν ένα τόσο δα μικρό χωριουδάκι με τους λιγοστούς κατοίκους του, μπορεί και προσφέρει τόσα πολλά, στο χώρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τότε, κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει.

Διαφωνείτε;
Δ.Κ.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.