Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τα σόγια της Στενής: Μπαρμπουραίοι

Διρφυακά Νέα - Μηνιαία εφημερίδα Διαδιρφυακής επικοινωνίας. Επικοινωνία: Γιάννης Γιαννούκος Τηλ.: 22280 51210 & 22280 51224
Έκδοση: Ιανουάριος 2006

Γύρω στο 1790 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Σκουντέρι με την έννοια που έχει καθιερωθεί σήμερα άρχισαν να μετακινούνται εφτά χιλιόμετρα πιο βόρεια στην σημερινή θέση της Στενής. Διάσπαρτη είναι η περιοχή και σε αρκετά χιλιόμετρα γύρω από τον Πύργο από πολύ μικρούς οικισμούς αλλά και τρεις μεγαλύτερους το Παλιοχώρι τον Αγιο Νικόλαο και τον Αγιο Δημήτριο.

Πρώτος οικιστής της Στενής ο ποιμένας Μπεληγιάννης σύμφωνα με την παράδοση και το Χρονικό της Στενής. Γνωστή σε όλους μας η ιστορία με το τραγάκι που ανακάλυψε την πηγή. Μετά από αυτόν ακολούθησαν κι άλλοι. Τα ονόματα των πρώτων οικογενειών που αναφέρονται στο Χρονικό είναι: Γιαννούκος, Παπαγεωργίου, Χουλιάρας, Ντουμάνης, Ρόγγης, Κυράνας, Γερακίνης, Μακρής, Σπυριδάκης, Πισσινάρας, Ρούσσος, Παπαϊωάννου, Γιαλός, Λέων, Γκούστρας, Καμαριώτης, Κοντός, Δημάκης, Γεωργούτσος, Καρκαλάς, Λέκκας, Σάλλιαρης, Κοντούλης, Μέργος, Καλαμάρας, Ντούρμας, Σουλτάνης, Γαλάνης, Τζίνης, Γιαμάς, Σουκαρδάς, Κούκης, Καράγκος, Βαρτζής, Θεοδωράκης, Μπενίσης, Πανόργας, Μαντάς, Ανδρίτσας, Μυλωνάς. Με τα χρόνια και άλλες οικογένειες ήρθαν στη Στενή. Από τη Χαλκίδα ο Μανώλης Παλόγος (αργότερα Παλαιολόγος) και ο Θωμάς Τζιμάκας, από το Αυλωνάρι ήρθαν οι Κουτσουκαίοι, από το Μαύρο Λιθάρι Φθιώτιδας οι Βλαχαίοι, από την Ήπειρο ο Γιώργος Σιμιτζής, από την Κορώνη Μεσσηνίας ο Αθανάσιος Κορώνης.

Όπως βλέπουμε τα περισσότερα από τα επίθετα μένουν έως σήμερα. Κάποια εξαφανίστηκαν. Κάποια άλλα έμειναν σαν παρατσούκλια. Πολλές φορές το επίθετο της μάνας καθιερώνεται σαν παρατσούκλι. Αλλα άλλαξαν όπως για παράδειγμα τα παιδιά των παπάδων Παπαπέτρου, Παπαναστασίου. Κάποιοι απλώς έφυγαν από το χωριό και οι απόγονοι ζουν αλλού μη γνωρίζοντας ίσως την καταγωγή τους.

Μπαρμπουραίοι
Ο πιο μακρινός πρόγονος που βρήκαμε είναι ο Ιωάννης Μπαρμπούρης, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Βενετσιάνα (Τσάνα) Θεοδωράκη. Το επώνυμο Θεοδωράκης έχει χαθεί πλέον από τους μόνιμους κατοίκους της Στενής, ενώ απ' όσο ξέρουμε, στην Αθήνα ζουν δύο οικογένειες με αυτό το επίθετο που έλκουν την καταγωγή τους από τη Στενή.

Παιδιά του Ιωάννη ήταν ο Αθανάσιος (1849-1934), ο Γεώργιος (Ποσπόρης) και τρία κορίτσια. Η Κατερίνα, η οποία παντρεύτηκε Χουλιάρα (Λαγκαρέζος) και άλλες δύο των οποίων δεν ξέρουμε τα ονόματα, αλλά μάθαμε ότι η μία παντρεύτηκε κάποιον Φατούση και η άλλη παντρεύτηκε στη Λούτσα.

Α) Ο Γεώργιος (Ποσπόρης) γεννήθηκε το 1870. Σύζυγός του η Μαρία Μακρή και έκαναν δύο κόρες. Η Βαγγελώ, σύζυγος Δημητρίου Γερακίνη (πατέρας του Γιάννη Γερακίνη - Καμπάνη) και η Βενετσιάνα (Τσάνα) σύζυγος του Σπύρου Ντουμάνη (πατέρας του Κώστα Ντουμάνη-Μάη). Το παρατσούκι, ποσπόρης, του δόθηκε γιατί ήταν ο μικρότερος γιος.

Β) Ο Αθανάσιος παντρεύτηκε τη Σταμάτω Κοντού (1850-1918) κόρη του Κοντού (Λαουτσάκου). Παιδιά τους, ο Αναστάσιος (1886-1964) και ο Ευάγγελος (Παπαβαγγέλης).

Ο Αναστάσιος, παντρεύτηκε με την Κλεοπάτρα (Πάτρα) Κορώνη και έκαναν έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια.

Τον Αντώνη, που παντρεύτηκε τη Μαρία Τσουτσαίου (Ντάρα), τον Χριστόδουλο (1914-1995) που παντρεύτηκε τη Μαρία Βλάχου (Γεννάδιου), το Νίκο με σύζυγο τη Μαρία Μπεληγιάννη (του Στεφανή) (1926-2002) και τον Κώστα (1924-2003) με σύζυγο τη Δήμητρα (Τούλα) Θάνου.

Όπως είχαμε πει, είχε και δύο κόρες, ο Αθανάσιος Μπαρμπούρης, την Αικατερίνη που παντρεύτηκε με τον Απόστολο Σιμιτζή (Ποστόλα) και τη Μαρία που παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Σπυριδάκη.

Ο Ευάγγελος (Παπαβαγγέλης) παντρεύτηκε με την Παναγιώτα Βασιλείου (Μομότα) και παιδιά τους ήταν ο Βασίλης με σύζυγο τη Μαρία Κουρούπη, η Σταμάτω που παντρεύτηκε τον Περικλή Πάττα, ο Δημήτριος (Τάκης) με σύζυγο τη Μαρία Ρήγα, ο Σπύρος (1930-1994) με σύζυγο την Ειρήνη Σιμιτζή και ο Αθανάσιος (1937-2001) με σύζυγο την Ελένη Γκέκα.

- Τα παιδιά του Αναστασίου Μπαρμπούρη απέκτησαν τους εξής απογόνους:
Ο Αντώνιος, τη Νίκη και τον Αναστάσιο.
Ο Χριστόδουλος, τον Παναγιώτη.
Ο Νίκος, την Παρασκευή.
Ο Κώστας, την Σταμάτω και τον Αναστάσιο.

- Τα παιδιά του Παπαβαγγέλη, απέκτησαν τους εξής απογόνους.
Ο Βασίλης, τον Βαγγέλη και την Παναγιώτα (Γιούλη).
Ο Δημήτριος (Τάκης), τον Βαγγέλη και τον Ρηγίνο.
Ο Σπύρος, τον Βαγγέλη και την Παναγιώτα (Γιούλη)
Ο Θανάσης, τον Βαγγέλη και τον Θεόδωρο.

Υπενθυμίζουμε ότι αναφέρουμε τους απογόνους που κρατούν το επώνυμο Μπαρμπούρης. Επίσης να θυμίσουμε ότι η τελευταία γενιά που αναφέρουμε είναι η πλειοψηφία τους παντρεμένοι με παιδιά, αλλά εμείς αναφερόμαστε μέχρι εδώ.

Θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε, ότι ο Αθανάσιος Μπαρμπούρης είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές στις 17/7/1903 και ότι ο Αναστάσιος Μπαρμπούρης, ενώ βρισκόταν στην Αμερική μετανάστης, ήλθε στην Ελλάδα για να πολεμήσει στον πόλεμο του 1912-13 και μάλιστα υπηρέτησε στο Ευζωνικό.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.