Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Για διετή μετεκπαίδευση, εισήχθη ο δάσκαλος Χ. Κυράνας, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διρφυακά Νέα - Μηνιαία εφημερίδα Διαδιρφυακής επικοινωνίας. Επικοινωνία: Γιάννης Γιαννούκος Τηλ.: 22280 51210 & 22280 51224
Έκδοση: Νοέμβριος 2001
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

Με πολύ καλή σειρά, ο Χαράλαμπος Κυράνας του Ιωάννη, δάσκαλος, εισήχθη 9ος κατά σειρά επιτυχίας, ενώ είχε συγκεντρώσει 96 μόρια, στο Μ.Δ.Δ.Ε.

- Σκοπός του Μ.Δ.Δ.Ε. είναι η μετεκπαίδευση και εξειδίκευση του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σ' αυτά τα πλαίσια, το Μ.Δ.Δ.Ε. επιδιώκει:

α) Να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των επιστημών και ειδικότερα των επιστημών της αγωγής και της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

β) Να προάγει την έρευνα, την παραγωγή και τη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών που συμβάλλουν στην εκπαιδευτική ανάπτυξη της χώρας.

γ) Να παρέχει τις απαραίτητες πρόσθετες γενικές και ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που εξασφαλίζουν την ελεύθερη και ισότιμη επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Η δίψα για γνώση και η αγάπη για το λειτούργημα, ήταν ικανά να προτρέψουν τον Κο Κυράνα προς την κατεύθυνση αυτή, αν και είναι παντρεμένος με παιδί και ζει στη Στενή, πράγματα που κατά κάποιον τρόπο θα τα στερηθεί ή εν πάσει περιπτώσει θα είναι λιγότερο κοντά τους.

-Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, ότι μιλάμε για μια σημαντική απόφαση, που χρειάζεται ανθρώπινο θάρρος και πίστη στο λειτούργημα που υπηρετεί, σε μια εποχή, όπως η σημερινή που η πραγματική και ουσιαστική παιδεία είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Σύντομο ιστορικό του Μ.Δ.Δ.Ε.
Το Μ.Δ.Δ.Ε. εγκαινιάστηκε το 1905 σε οικόπεδο που παρεχώρησε η «Μονή Πετράκη» για το λόγο αυτό, μετά από πρωτοβουλία του Διδασκαλικού Συλλόγου (1875). Η δαπάνη ανέγερσης του κτιρίου, η επίπλωση κι ο εμπλουτισμός του με εποπτικά μέσα, έγινε με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή. Τα σχέδια οικοδόμησης του νεοκλασικού ρυθμού κτιρίου, εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Καλλία.

Το κτίριο λειτούργησε ως Διδασκαλείο (βασικός θεσμός κατάρτισης δασκάλων) έως το 1933, στη συνέχεια ως Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία και από το 1972 ως Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (θεσμός μετεκπαίδευσης δασκάλων). Το Μ.Δ.Δ.Ε. εντάσσεται από το Ακαδημαϊκό έτος 1995-1996 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.