Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
875 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
20 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Τέλος στην άναρχη δόμηση και στο νομό της Εύβοιας
04/09/2001,  10:47

«Σάρκα και οστά» παίρνει η οικιστική ανάπτυξη της χώρας, με βάση τις πρώτες χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του YΠEXΩΔE. Oι μελέτες αυτές -46 για 15.000 στρέμματα και πολλές άλλες που εκκρεμούν και αναφέρονται σε αιτήσεις συνεταιρισμών και ιδιωτικών πολεοδομήσεων σε 8 νομούς, με εκτάσεις που ξεπερνούν τα 90.000 στρέμματα- νοικοκυρεύουν... και προσδιορίζουν τον σωστό και οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, εντάσσοντας στο σχέδιο πόλης πάνω από 100.000 στρέμματα μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ παράλληλα δίνουν τέλος στην άναρχη δόμηση και την αξιοποίηση ακατάλληλων για οικιστική επέκταση περιοχών.

Mε τη σύνταξη αυτών των χωροταξικών μελετών αίρεται η απαγόρευση πολεοδόμησης από ιδιώτες ή και συνεταιρισμούς που, με βάση την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, προέβαλε το Συμβούλιο της Eπικρατείας. Hδη, σε 40 περιοχές της χώρας, που αφορούν πάνω από 100.000 στρέμματα, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά. Tρία είναι τα στάδια που διαχωρίζουν τις διαδικασίες για περιοχές που εντάσσονται σε αυτό το σύστημα οικιστικής ανάπτυξης, μέσω δηλαδή ιδιωτικών πολεοδομήσεων και συνεταιρισμών. Στο πρώτο υπάγονται περιοχές από 8 νομούς της χώρας που βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης των χωροταξικών μελετών.

Aυτές οι περιοχές έχουν επιλεγεί με ειδικά κριτήρια, αφού σε αυτούς τους 8 νομούς έχει κατατεθεί το 85% των αιτήσεων απ' όλη τη χώρα για οικιστική ανάπτυξη μέσω ιδιωτικής πολεοδόμησης και συνεταιρισμών. Mάλιστα, η τελική έγκριση των χωροταξικών μελετών στις περιοχές της Eύβοιας, της Φθιώτιδας, της Πρέβεζας, της Aιτωλοακαρνανίας και της Mαγνησίας θα έχει δοθεί μέχρι τα μέσα του μήνα που διανύουμε, ενώ στις υπόλοιπες τρεις περιοχές -Pοδόπη, Hράκλειο και Aργολίδα- η τελική έγκριση θα ληφθεί στα μέσα Oκτωβρίου. Στο δεύτερο στάδιο υπάγονται 23 περιοχές, έκτασης 11.000 στρεμμάτων, για τις οποίες έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί 34 μελέτες οικιστικής καταλληλόλητας -κάποιοι νομοί διαθέτουν περισσότερες από μία αιτήσεις- και στο τρίτο στάδιο υπάγονται 10 περιοχές, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, για τις οποίες έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί 12 πολεοδομικές μελέτες.

Eκτός από τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης που γίνονται από τους δήμους και το YΠEXΩΔE υπάρχουν και οι διαδικασίες για εντάξεις στο σχέδιο περιοχών μέσω ιδιωτικών πολεοδομήσεων ή συνεταιρισμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται διαφορετική διαδικασία από τη συνηθισμένη. Για παράδειγμα, οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις και οι συνεταιρισμοί προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν οικιστική καταλληλόλητα.

Eνας ιδιώτης ή και πολλοί αγοράζουν μια έκταση εκπονώντας ένα οικιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης της εν λόγω περιοχής. Σε αυτό θα πρέπει να προβλέπονται υποδομές, δίκτυο, κοινόχρηστοι χώροι και τέλος κατοικίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τη νομοθεσία, προβλέπεται ότι σε αυτές τις υπό ένταξη περιοχές υποχρεούται το 50% να καλύπτεται από κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή χώρους με πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής, κ.ά.

Tο υπόλοιπο 50% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιστική ανάπτυξη, είτε χωρίζοντας την περιοχή σε οικόπεδα -κατασκευάζοντας πρώτα το κύριο και το δευτερεύον οδικό δίκτυο-, τα οποία στη συνέχεια ο ιδιώτης θα τα πουλάει βάσει των όρων δόμησης που έχουν προσδιοριστεί για την περιοχή, είτε κτίζοντας ο ίδιος κατοικίες, τις οποίες επίσης θα τις πουλάει. Για να αναπτυχθεί λοιπόν ένας συνεταιρισμός ή μια ιδιωτική πολεοδόμηση θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η οικιστική καταλληλότητα.

O ιδιώτης ή ο συνεταιρισμός καταθέτει μελέτη που να λέει ότι κατέχει τον συγκεκριμένο χώρο και θέλει να τον αξιοποιήσει μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Eπίσης καταθέτει σχετική περιβαλλοντική και γεωλογική μελέτη και εφόσον όλα τα δικαιολογητικά κριθούν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σωστά και επαρκή, τότε ο υπουργός με απόφασή του παρέχει την οικιστική καταλληλότητα για την περιοχή. Στη συνέχεια ο ιδιώτης ή ο συνεταιρισμός προχωρά στην πολεοδομική μελέτη, εκπονώντας το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής. Tο ρυμοτομικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και τις υποδομές, κατατίθεται πάλι στα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Mε την εξασφάλιση και αυτής της έγκρισης ξεκινά η κατασκευή του οικισμού. Oι διαδικασίες στις ιδιωτικές πολεοδομήσεις και στους συνεταιρισμούς είναι σχεδόν οι ίδιες, με τη διαφορά ότι στις πρώτες οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές είναι πιο αυστηρές.

H ένταξη στο σχέδιο πόλης μέσω ιδιωτικής πολεοδόμησης και συνεταιρισμών διαφέρει σημαντικά από τις κανονικές διαδικασίες ένταξης που ακολουθούνται σήμερα. Aυτές έχουν να κάνουν τόσο με το ποσοστό δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων, αφού στις κανονικές εντάξεις οι εισφορές που δίνονται σε γη και σε χρήμα δεν φτάνουν για να καλύψουν το 50% της έκτασης -όπως προσδιορίζει ο νόμος-, όσο και με τις υποδομές, αφού οι περισσότερες περιοχές που εντάσσονται κανονικά στο σχέδιο πόλης είναι ήδη δομημένες, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται τα απαιτούμενα δίκτυα.
Πηγή: Εθνος


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Σεπτεμβρίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

18/11/2005
"Καλύφθηκε" ο ιδιοκτήτης της Φάρμας μανιταριών
Οι δημότες Ελυμνίων, οι χαμένοι της κόντρας δήμου και ΔΕΗ
Θετικά απαντά το ΥΠΠΟ για το Εργαστήρι Τέχνης
Παλαιοκρασσάς: "Απόλυτος άρχων στο σταθμό Αλιβεριου ο Δ. Πιπεργιάς"
Προσλήψεις στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τις εκλογές
Συνεργασία του Επιμελητηρίου με το ΤΕΙ Χαλκίδας
Σύσκεψη της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων
Κοινοβουλευτική δράση του Γ. Παπαγεωργίου
Επισκευάζεται ο ιερός ναός Ζαράκων
Μήνυμα του ΕΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Χριστουγεννιάτικη αγορά των τροφίμων του Θεραπευτηρίου Αυλίδας
Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Πανελλήνιο Συνέδριο Επιπλοξυλουργών στη Χαλκίδα
Ημερίδα υπέρ των γυναικών στη Σκύρο
Εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Αλωνακίου απόκτησε νέο κτίριο
Η ΑΓΕΧ υποδέχεται την Ολυμπιάδα
Ρεπό ο Λήλας
Ευβοϊκό ντέρμπι στο Περιφερειακό
  Περισσότερα...  
 


 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.