Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
976 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
25 Φεβρουαρίου 2005
 
 


 
Λάκωνες και Ευβοείς με κοινές θέσεις για τα Αιολικά Πάρκα
27/06/2001,  19:34

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου επίσκεψη εκπροσώπων της Λακωνίας στα Αιολικά Πάρκα της Εύβοιας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση του βουλευτή κ. Δημήτρη Πιπεργιά. Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βοϊών κ. Αντώνης Τάντουλας και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Θωμάς Κυριαζής μαζί με το βουλευτή Ευβοίας κ. Πιπεργιά επισκέφθηκαν τα Αιολικά Πάρκα της Καρυστίας ξεκινώντας από την Κοινότητα Καφηρέως. Επισκέφθηκαν συνολικά επτά Αιολικά πάρκα από το Κάβο Ντόρο μέχρι τους Ζάρακες. Ενημερώθηκαν από τους τεχνικούς που επόπτευαν τη λειτουργία τους, αφουγκράστηκαν τους θορύβους, περπάτησαν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς τους υποσταθμούς, αντάλλαξαν απόψεις με τον Κοινοτάρχη Καφηρέως κ. Γιώργο Χουντάση, το Δήμαρχο Στυραίων κ. Ζαχαρία Λέκκα, τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Δυστίων κ.κ. Δημήτρη Σταύρου, Γιώργο Σαμαρά και Χρήστο Τρανό με το Δήμαρχο Αμαρυνθίων κ. Στρουμπούλη και κουβέντιασαν με τους κατοίκους των περιοχών που φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αιολικό δυναμικό. Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών τους συμφώνησαν απόλυτα με τις απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από τους φορείς και τους πολιτικούς της Εύβοιας και συνοψίζονται στις ακόλουθες θέσεις:

α) Καμία εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων να μην γίνει χωρίς προηγούμενο συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό των περιοχών που έχουν Αιολικό Δυναμικό. Στο σχεδιασμό που θα γίνει με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας να καθοριστούν τα γήπεδα εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων. Τα Αιολικά Πάρκα να μην υποσταθμίζουν τις περιοχές εγκατάστασης ούτε και να θίγουν άλλες σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες.

β) Τα γήπεδα εγκατάστασης σε περίπτωση που είναι δημόσιες εκτάσεις να παραχωρούνται μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Τα έσοδα να περιέρχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα τοπικής ανάπτυξης.

γ) Τα δίκτυα μεταφοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας από τα Αιολικά Πάρκα προς τα δίκτυα της ΔΕΗ να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Η ανάπτυξή τους χωρίς ση σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών αποτελεί παράβαση του συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και προσβολή του δικαιώματος αυτού. Η ανάπτυξη των δικτύων χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και την αντίστοιχη έγκρισή τους προσβάλει και κακοποιεί βάναυσα το περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι η εγκατάσταση των υποσταθμών μέσα στα Αιολικά Πάρκα ιδιωτών ή η υπογειοποίηση των δικτύων μειώνει την απαράδεκτη ρύπανση που προκαλούν τα δίκτυα μεταφοράς προς τους υποσταθμούς και τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ και

δ) Ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας που δέχονται σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Πάρκων.

Σημειώνεται ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κοινωνικών πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι της Λακωνίας που επισκέφθηκαν την Καρυστία εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της περιοχής Ζαράκων που έχουν θιγεί από την αυθαίρετη και χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και την συνακόλουθη αυθαίρετη ανάπτυξη των δικτύων και δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν να μη φθάσουν στη Ζάρακα της Λακωνίας οι επιπτώσεις των Ζαράκων της Εύβοιας.


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουνίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
APN Portal
...καθημερινή ενημέρωση για την επικαιρότητα και τον αθλητισμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
StartPoint
Το site των περίεργων ανθρώπων...

 
Ψηφίστηκε η κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας
Βλάπτονται τα συμφέροντα της ΚΤΕΛ Ευβοίας με την απόφαση του δικαστηρίου
Επίσκεψη Αλαβάνου στη Χαλκίδα
Απαραίτητη η ανακατασκευή του εθνικού σταδίου Χαλκίδας ενόψει Euro
Λειτουργικά έσοδα 115,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2004 για τον "Ηρακλή"
Αποκατάσταση ζημιών στον παραλιακό δρόμο Αγ. Γεωργίου Λιχάδας
Παρέμβαση για την αναστήλωση της μονής Αγίου Γεωργίου Αρμά
Δεν υπάρχουν λεφτά για τις ομάδες
Συνεστίαση της Ν.Ε. Εύβοιας του ΚΚΕ
Εκδήλωση αγάπης και στήριξης των παιδιών
Υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Εύβοια
Οι 53 σύνεδροι για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από την Εύβοια
Συναντήσεις της προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας με φορείς της πόλης
Ενίσχυση παραγωγών από τον ΕΛΓΑ
ΕΑΣ Εύβοιας: Στοχεύουν σε μείωση του προσωπικού
Πολιτιστικές εκδηλωσεις εκτός πόλης
Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά του ΚΑΜΕΑ
Θεατρική παράσταση για την ημέρα της γυναίκας
Ατύχημα με χημικά στην Αυλίδα
Β. Αποστόλου: "Υπερασπιζόμαστε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο"
  Περισσότερα...  
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.