Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
869 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
02 Νοεμβρίου 2005
 
 


 
Γκρίζο το μέλλον του Αλιβερίου
03/05/2001,  17:23

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης της ΡΑΕ και της ΔΕΗ θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τον ΑΗΣ Αλιβερίου και δημιουργούν γκρίζο τοπίο για το μέλλον της περιοχής. Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΡΑΕ αδειοδοτήθηκαν οι πρώτες ιδιωτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο. Οι μονάδες που αδειοδοτήθηκαν είναι: 440 MW στη Χαιρώνια Βοιωτίας από την εταιρεία ΕΝΕΛΚΟ, 390 MW στα Οινόφυτα Βοιωτίας από την εταιρεία Α.Α. HOLDINGS, 250 MW στον Αγιο Νεκτάριο Βοιωτίας από την κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, 240 MW στη βιομηχανική περιοχή Βόλου από την εταιρεία Μυτιληναίος, 390 MW στη βιομηχανική ζώνη Θεσ/νίκης από τα ΕΛ.ΠΕ και 440 MW στον Έβρο από την εταιρεία ΕΝΕΛΚΟ. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αιτήσεις για το νομό Αττικής συνολικής ισχύος 3653 MW και πρόκειται να εξεταστούν μετά από αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 που αναμένεται να γίνει τους προσεχείς μήνες. Με βάση τις εξελίξεις αυτές και τις διατάξεις του Ν2773/99 αναμένεται οι πετρελαϊκές Μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου και Λαυρίου να τεθούν εκτός λειτουργίας το αργότερο το 2004 λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δημήτρης Πιπεργιάς, Χρήστος Θεοδώρου και Γιώργος Παπαγεωργίου ζήτησαν με κοινή τους ερώτηση από την κυβέρνηση: να μετασκευαστούν οι Μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου, να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πιέσεως από τη Βοιωτία στο Αλιβέρι, να μειωθεί η φορολογία στο πετρέλαιο και να εισαχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο ο λιθάνθρακας. Στις προτάσεις των βουλευτών ο Υπουργός Ανάπτυξης έδωσε την απάντηση:

«Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ 2001-2006 σας ενημερώνουμε ότι οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στους ΑΗΣ Λαυρίου και Αλιβερίου προβλέπεται να λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο για αρκετά χρόνια ακόμη.

Όσον αφορά τη μείωση της φορολογίας του πετρελαίου σας θυμίζουμε ότι η φορολογία του πετρελαίου που παραλαμβάνει η ΔΕΗ για όλες τις μονάδες της έχει μειωθεί από 1.12.99 από 83.000 δρχ. σε 41.000 δρχ. το χιλιόλιτρο.


Ο λιθάνθρακας είναι πράγματι φτηνό καύσιμο στην αγορά του, όμως η τελική τιμή της kWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανθρακικό σταθμό επιβαρύνεται ιδιαίτερα λόγω του υψηλού επενδυτικού κόστους και των συστημάτων περιβαλλοντικής προστασίας για τα οποία οι υπό έγκριση νέες οδηγίες της Ε.Ε. θέτουν πολύ αυστηρούς όρους. Εφ' όσον, όπως αναμένεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η τιμή του πετρελαίου παραμένει μακροχρόνια στο εύρος των 22-25 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της kWh ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου θα είναι φθηνότερη της τιμής από ανθρακική μονάδα σύγχρονων προδιαγραφών.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μην αυξήσει πέρα του 25% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2010 σε σχέση με τις εκπομπές του 1990. Επίσης η χώρα έχει σε εξέλιξη φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών για την διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό της σύστημα. Οι δυο λόγοι αυτοί εξηγούν γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΡΑΕ προσκάλεσαν ιδιώτες επενδυτές για ηλεκτροπαραγωγή μόνο από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μακροχρόνια υπάρχει θέση για ανθρακικές μονάδες στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, όμως προηγουμένως χρειάζεται να έχει διασφαλιστεί περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδυάζεται με την περαιτέρω χρήση φυσικού αερίου και ΑΠΕ».

Από την απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο ΑΗΣ Αλιβερίου αφήνεται στην τύχη του, ενώ ταυτόχρονα η αίτηση της Mode Edisson για Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής στο Μηλάκι Αλιβερίου δεν εξετάστηκε κατά παράβαση του Ν. 2773/99, γιατί πρότεινε τη χρήση λιθάνθρακα!!! Η επιχειρηματολογία του Υπουργού Ανάπτυξης για το περιβάλλον ουσιαστικά καταρρίπτεται από έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ σε άλλη ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «O προσδιορισμός της όλης στρατηγικής και των εξειδικευμένων μέσων αποτελεί αντικείμενο του υπό διαμόρφωση Εθνικού Προγράμματος στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν οι Εθνικές επιλογές επί του ενεργειακού».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ο βουλευτής Ευβοίας Δ. Πιπεργιάς που επιβεβαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω τονίσει κατ' επανάληψη την ανάγκη πανευβοϊκής κινητοποίησης τόσο για τη διατήρηση σε λειτουργία του ΑΗΣ Αλιβερίου, όσο και για την κατασκευή νέας σύγχρονης Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στο Αλιβέρι. Οι μέχρι στιγμής αποφάσεις δυστυχώς δικαίωσαν τις προβλέψεις μου. Δεν είναι ώρα των λόγων. Θα πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους το σύνολο των Φορέων και των πολιτών του νομού ότι τα συμφέροντα που παίζονται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστια και ότι δεν υπάρχει συντονισμένη δράση όλων των δυνάμεων του νομού το Αλιβέρι σε λίγα χρόνια θα θυμίζει Μαντούδι.

Καλώ για άλλη μια φορά όλες τις ζωντανές δυνάμεις του νομού σε εγρήγορση και κινητοποίηση πριν οι εξελίξεις γίνουν μη αντιστρέψιμες».


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

01/11/2005
Σοβαρές κατηγορίες της ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ
Νέα αυτοψία στη δημοτική αγορά Χαλκίδας
Η ΛΑΡΚΟ ασφαλτοστρώνει το δρόμο για Λιμνιώνα
Στην Ερέτρια καταθέσανε στεφάνι δύο Δήμαρχοι
Πρόταση μομφής κατά του δημάρχου Μαρμαρίου
Βελτίωση του αθλητικού κέντρου "Μελίνα Μερκούρη"
"Η παιδική ηλικία της τέχνης" του Δ. Μυταρά
Ενδιαφέρον για τη Σχολή Τέχνης και Τεχνικής του Προφορικού Λόγου
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα ΟΠΑΑΧ
Βράβευση επιτυχόντων μαθητών του 4ου ΤΕΕ

31/10/2005
Επίσκεψη Μιχαλολιάκου στο δήμο Κύμης
Συνάντηση με Κεφαλογιάννη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λίμνης - Μαλεσίνας
Καθυστέρηση στη δημοπράτηση του νέου νοσοκομείου καταγγέλλει η Κ. Περλεπέ
Δήλωση Δ. Σιούφα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Χειμερινό ωράριο στα εμπορικά της Χαλκίδας
Οι εκδηλώσεις του Ο.Ε.Ε. για το "Δεκαήμερο Οικονομικής Σκέψης"
Εύκολα η ΑΓΕΧ την Ξάνθη
Νίκη της Χαλκίδας με το Βύζαντα
Πέταξαν βαθμούς Ηρακλής και ο Ολυμπιακός
Αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής της Α΄ κατηγορίας Ευβοίας
  Περισσότερα...  
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.