Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
867 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε


 
Δήλωση του Δ. Πιπεργιά για το επίμαχο θέμα της αιολικής ενέργειας
26/04/2001,  17:06

Σχετικά με σχόλια που έγιναν στην Αμάρυνθο πάνω στις θέσεις, απόψεις και ενέργειες των Βουλευτών του Νομού Εύβοιας γύρω από το επίμαχο θέμα της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην Νότια Εύβοια, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Πιπεργιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πράγματι λυπηρό επώνυμοι παράγοντες του τόπου μας να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να προσπαθούν με φήμες και μισόλογα να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σε βάρος των Βουλευτών του Νομού και ειδικότερα σε βάρος μου, δημιουργώντας μύθους και εμπλέκοντας μας σε "Αιολικές" υποθέσεις. Προφανώς η επιδίωξη τους είναι να ανοίξουν οι "ασκοί του Αιόλου" για να τροφοδοτήσουν με ανέμους τα υπό κατασκευή "Αιολικά Πάρκα". Είναι σε όλους γνωστό ότι στις εκλογές του 2000 επεδίωξα "πολιτική ψήφο" και εντολή από τους πολίτες της Εύβοιας. Για να προκύψει αυτή η εντολή εξέθεσα αναλυτικά τις απόψεις μου για όλα τα θέματα που απασχολούν την Εύβοια και τους κατοίκους της. Στο πολυσέλιδο έντυπο (βιβλίο με την επικεφαλίδα "Ο Δημήτρης Πιπεργιάς για την Εύβοια" και στις σελίδες 41 και 42) αναφέρθηκα για το θέμα της "Αιολικής Ενέργειας" και διατύπωσα με καθαρότητα τις θέσεις μου οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • α) Να καθοριστούν μετά από μελέτη και διάλογο οι θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων (Χωροταξικός Σχεδιασμός). Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια κατ' εξοχήν πολιτική διαδικασία. Δεν είναι θέμα τεχνοκρατών. Είναι θέμα των κατοίκων της Εύβοιας και της εκπροσώπησης τους. Η κοινωνία της Εύβοιας με τη συμμετοχή των πολιτών και των εκπροσώπων της πρέπει να καθορίσει που θέλει και που όχι τα Αιολικά Πάρκα. Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός να πάρει τη μορφή απόφασης και ν' αποτυπώνει την "Πολιτική Συμφωνία" των κατοίκων, (όπως εκφράζονται μέσα από τους συμμετοχικούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς-Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού, Συνδικάτα, Σύλλογοι, κλπ), για το μέλλον του Νομού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποθηκευτεί το μέλλον της τουριστικής και οικιστικής Ανάπτυξης από την άναρχη εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων. Μέχρι την οριστικοποίηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού να μη χορηγούνται άδειες εγκατάστασης.
  • β) Σε περίπτωση που οι θέσεις εγκατάστασης είναι σε δημόσιες εκτάσεις, αυτές να παραχωρούνται μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Τα έσοδα να περιέχονται στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για έργα Τοπικής Ανάπτυξης.
  • γ) να καθοριστεί άμεσα ο θεσμοθετημένος πόρος (ανταποδοτικό τέλος) του Ν.2773/99. Σύμφωνα με τη διάταξη του Ν.2773/99 προβλέπεται το ανταποδοτικό τέλος να είναι ποσοστό επί των πωλήσεων, να παρακρατείται από τη ΔΕΗ και να αποδίδεται στον ΟΤΑ στα όρια του οποίου λειτουργούν Μονάδες Παραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η διάταξη αυτή συμπεριελήφθη στον Νόμο μετά από Τροπολογία-Πρόταση μας και επιβάλλεται να τεθεί σε εφαρμογή με κοινή Υπουργική Απόφαση.
  • δ) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναπτύξει πρωτοβουλίες, να κατοχυρώσει για λογαριασμό της θέσεις εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων και να επενδύσει στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη του Νομού.

Οι θέσεις αυτές που με συνέπεια υποστηρίζω από το 1994 και που επιτέλους έγιναν θέσεις και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωστοποιήθηκαν στον Ευβοϊκό Λαό με όσα μέσα διέθετα και η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της Εύβοιας στις εκλογές του 2000 είναι συγκεκριμένη και για τα θέματα που σχετίζονται με την Αιολική Ενέργεια.

Οι θέσεις μου είναι τεκμηριωμένες, σταθερές, αμετάβλητες και έχουν πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό οφείλουν να γνωρίζουν όσοι όψιμα έγιναν επαίοντες για το θέμα αυτό.

Ας διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις και να παλέψουν με συνέπεια για την υλοποίηση τους. Η λασπολογία σε βάρος μου μόνο κλίμα σκόπιμης καχυποψίας δημιουργεί στους πολίτες. Όσοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν το νοσηρό αυτό κλίμα είναι βέβαιο ότι προσπαθούν να ανοίξουν τους "ασκούς του Αιόλου", να αποδυναμώσουν τις όποιες κινητοποιήσεις και έτσι να τροφοδοτήσουν με ανέμους τα συμφέροντα που επιδιώκουν άναρχη "ανάπτυξη" των Αιολικών Πάρκων».


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Απριλίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 
Ευχές για το νέο έτος από τη Ν.Α. Εύβοιας


30/12/2005
Ματαίωση δρομολογίων του ΟΣΕ
Πίτα και βραβεύσεις για τον "Αναξαγόρα"
Εκθεση ζωγραφικής στο δημαρχείο Χαλκίδας
Αθληση για όλους από το δήμο Χαλκιδέων

29/12/2005
Οι νέες αντικειμενικές τιμές στην Εύβοια
Κατασκευή αγκυροβόλιου τουριστικών σκαφών στο λιμάνι Κύμης
Χριστούγεννα στο δήμο Κύμης
Πρόσληψη Κοινωνικού Λειτουργού στο δήμο Αρτεμισίου
Πρόσληψη γεωπόνου στο ΚΕΠΠΥΕΛ Χαλκίδας
Προσλήψεις εποχικού προσωπικού στη ΔΕΗ

28/12/2005
Κόντρα δήμου και λιμενικού ταμείου για το λιμάνι Κύμης
Σημαντικά έργα στην Παραλία Κύμης
Εκθεση ξυλογλυπτικής στην Κύμη
Επίσημη Δοξολογία για το νέο έτος
Εγκαινιάστηκε το ΚΑΠΗ του δήμου Κύμης
Αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε κτηνοτρόφους του νομού
Υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 1.1. του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006
Το ωράριο της Διεύθυνσης Χωροταξίας

23/12/2005
Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Χαλκίδας
Οι ιδιοκτήτες χωματουργικών μηχανημάτων αρνούνται τα "περί απειλών"
  Περισσότερα...  
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.