Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

350.000 ευρώ για την ανάδειξη της Ρωμαϊκής Παλαίστρας στη Χαλκίδα

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010, 13:57
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013" και συγκεκριμένα στον Αξονα Προτεραιότητας - «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας», έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, το οποίο αφορά στην ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της ρωμαϊκής παλαίστρας στη Χαλκίδα.

Κύρια σκοπιμότητα του έργου είναι η συντήρηση των ψηφιδωτών δαπέδων με παραστάσεις πυγμάχων και αγωνοθέτη και η ανάδειξή τους, η αποκατάσταση των οικοδομικών λειψάνων της λεγόμενης Ρωμαϊκής Παλαίστρας, ώστε να είναι ελκυστικά και αναγνώσιμα στο ευρύ κοινό και ο χώρος να είναι πλέον ανοικτός και προσβάσιμος και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προβλέπονται να υλοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες:

  • Ανάπλαση, ανάδειξη και συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Παλαίστρας που βρίσκεται επί της οδού Αρεθούσης.

Αναλυτικότερα:

  • Αποξήλωση της παλιάς περίφραξης και κατασκευή νέας περίφραξης 38μ.
  • Εργασίες αποψιλώσεων - καθαρισμών και φυτεύσεις με αναρριχητικά και θαμνώδη φυτά Φύτευση 565,54 m2 γκαζόν. Κατασκευή δύο πάγκων. Τοποθέτηση τριών κάδων απορριμμάτων. Τοποθέτηση χαμηλού φωτισμού ασφαλείας σε όλο το χώρο. Δίκτυο φωτισμού-Δίκτυο ύδρευσης- Δίκτυο άρδευσης. Τοποθέτηση ενημερωτικών, ενδεικτικών πινακίδων, πινακίδας του έργου και αναμνηστικής πινακίδας. Κατασκευή μεταλλικού διαδρόμου ο οποίος θα κατασκευασθεί περιμετρικά των δύο χώρων με τα ψηφιδωτά, κατά μήκος της ανατολικής και σε τμήμα της νότιας πλευράς, προκειμένου να διευκολυνθεί η θέαση των ψηφιδωτών. Κατασκευή ραμπών (κεκλιμένα επίπεδα) εισόδου και στο χώρο της ανόδου και της καθόδου στο μεταλλικό διάδρομο θέασης των ψηφιδωτών με κατάλληλη κλίση για τη διέλευση των ΑμεΑ.
  • Συστηματική συντήρηση, ανάδειξη και προστασία των ψηφιδωτών των δαπέδων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Αρμολογήματα και μικροστερεώσεις λιθοδομών. Συντήρηση διάσπαρτων λίθινων αρχιτεκτονικών μελών (60). Κατασκευή ελαφρού στεγάστρου για την συγκέντρωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών
  • Φωτογραφική τεκμηρίωση και εκτύπωση πληροφοριακού υλικού. Ανασκαφικός καθαρισμός προκειμένου κάποια οικοδομικά κατάλοιπα του αρχαίου κτιρίου να είναι περισσότερο εμφανή και να συμβάλουν στην αρτιότερη ανάδειξη τους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.