Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη στο Δήμο Μεσσαπίων για χορήγηση στοιχείων στο σύλλογο "Γαία"

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010, 11:57
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Ο Περιβαλλοντικός σύλλογος "Γαία" προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη μετά την άρνηση του Ληξιαρχείου του δήμου Μεσσαπίων να χορηγήσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και τις αιτίες θανάτου των δημοτών Μεσσαπίων την χρονική περίοδο 1999-2009.

Να σημειώσουμε, ότι το εν λόγω αίτημα προς το Δήμο είχε γίνει πέρυσι το Σεπτέμβριο και στόχος τους ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χασάνδρα Νίκο, να προβούν σε μία στατιστική ανάλυση της καταγραφής των αιτιών θανάτου στην περιοχή για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στη συνέχεια με βάση τα στοιχεία που θα είχαν συγκεντρώσει με τη βοήθεια των ειδικών θα πίεζαν την πολιτεία να αναθέσει σε επιστημονικό φορέα με την ευθύνη του Εθνικού Συστήματος Υγείας την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή, όπως έγινε και στα Οινόφυτα.

Ο κ. Χασάνδρας μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" χαρακτήρισε τα όσα είχε επικαλεστεί η δημοτική αρχή περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων ως "αστειότητες" και για το λόγο αυτό ζήτησαν στη συνέχεια από το Συνήγορο του Πολίτη να εξετάσει το θέμα.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάνθηκε σχετικά και απέστειλε στο δήμο Μεσσαπίων έγγραφο, ενημερώνοντας το δήμο ότι "σύμφωνα με το νόμο, κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να λάβει γνώση δημόσιων εγγράφων και πως το ζήτημα που αφορά την οικογενειακή ή προσωπική ζωή τρίτου δεν αφορά όσους έχουν αποβιώσει".

Ενημέρωσε, επίσης, ότι "η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει αποφανθεί με αποφάσεις της υπέρ της χορήγησης άδειας συλλογής και μελέτης ληξιαρχικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον πρόκειται για ερευνητικό και επιστημονικό σκοπό".

Πρότεινε, τέλος, στο Ληξιαρχείο "να επιτρέψει επιτόπια μελέτη των στοιχείων, από ορισμένο για το σκοπό αυτό μέλος του συλλόγου και την αναπαραγωγή μόνο όσων εγγράφων χρησιμοποιηθούν τελικώς στην έρευνα, ώστε η υπηρεσία να μην επιβαρυνθεί με λειτουργικό ή οικονομικό κόστος".

Ο κ. Χασάνδρας δήλωσε ότι άμεσα με τη βοήθεια γιατρών, που έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις να αναλύσουν τα δεδομένα, θα μεριμνήσουν για την επιτόπια μελέτη των στοιχείων στο χώρο του Ληξιαρχείου, όπως τους πρότεινε ο δήμος, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή για να τους τα δώσουν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος, μετά και τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από την υπουργό κα Μπιρμπίλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Ψαχνά, ο κ. Χασάνδρας εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά επιφυλακτικός, λέγοντας: "Κρατάω μικρό καλάθι, ελπίζω για το πόσιμο νερό, αλλά όλα τα άλλα θέματα η υπουργός δεν τα άγγιξε. Υπήρξαν πολλές ασάφειες. Για το τι ενέργειες έχουν γίνει δεν έχω καμία ενημέρωση από το Δήμο και το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι έγινε προσπάθεια για καθαρό πόσιμο νερό από μία γεώτρηση άρδευσης στην Τριάδα, αλλά και εκεί -όπως με πληροφόρησαν- ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.