Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κώστας Πολυζώης: "Μετρήσεις σε χώρους που πατάει η Λάρκο δεν έδειξαν εξασθενές χρώμιο"

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010, 14:12
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί η εταιρεία Λάρκο για τις ευθύνες που φέρει για τη ρύπανση στην περιοχή της Μεσσαπίας και συχνά οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στη μέση και έχουν δεχτεί κατηγορίες για τη στάση, που τηρούν στο θέμα των επιπτώσεων από τη λειτουργία της στο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Πολυζώης Κώστας, μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" δίνει μια διαφορετική πληροφορία, που έρχεται να ανατρέψει τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και ακούγονταν ειδικά για το εξασθενές χρώμιο και τις ευθύνες της εταιρείας στο συγκεκριμένο θέμα.

Αναφέρεται στα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν σε σημεία, όπου δραστηριοποιείται η Λάρκο και συγκεκριμένα στα Πολιτικά, όπου γίνεται επεξεργασία με νερό, στη γεώτρηση των Πολιτικών, στη γεώτρηση του Σταυρού, που βρίσκονται κοιτάσματα και στη λίμνη ανατολικά του Παγώντα.

Ο κ. Πολυζώης είναι κατηγορηματικός και δηλώνει: "Ας μας επιτρέψουν όσοι είναι οικολόγοι ή όσοι αυτοαποκαλούνται οικολόγοι να έχουμε το δικαίωμα να νοιαζόμαστε για τον τόπο όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας τουλάχιστον όσο εκείνοι.

Για ένα μεροκάματο των 1.500 έως 1.600 ευρώ δεν θα ποτίζαμε τα παιδιά μας καρκίνο.

Το σωματείο είχε την ευαισθησία από τη στιγμή που δεν είχαμε την ενημέρωση και την τεχνογνωσία να καλέσει με επιστολή του την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γεωλογίας Αθηνών κα Οικονόμου να κάνει μετρήσεις. Την πρόσκληση αποδέχτηκε αφιλοκερδώς και με το συνεργείο της έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σημεία που πατάει η Λάρκο.

Τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις Κασσάνδρες, που έλεγαν ότι για όλα φταίει η Λάρκο. Κάθε άλλο, στα συγκεκριμένα σημεία δεν ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο και το πιο πιθανό είναι να μην ευθύνεται η Λάρκο, η οποία δεν κάνει χημικές επεξεργασίες, αλλά μηχανικές λειτουργίες, φορτώνοντας και εναποθέτοντας χώμα.

Δεν έχω λόγο ως εργαζόμενος να απολογηθώ για τη Λάρκο, αλλά για να είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θελήσαμε να το ερευνήσουμε. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε χώρους που δραστηριοποιείται η εταιρεία δεν υφίσταται εξασθενές χρώμιο.

Βέβαια, η Λάρκο παρουσιάζει έλλειμμα σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις του περιβάλλοντος και θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, προσφέροντας ανταποδοτικά για την για την όχληση που προκαλεί στο περιβάλλον, λειτουργώντας με όρους και προϋποθέσεις.

Ωστόσο και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μιλάει με σιγουριά όταν υποδεικνύει τους υπεύθυνους της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα".

Στο θέμα των αποκαταστάσεων έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες και σύντομα θα προβούν σε ανακοινώσεις, καθώς στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σωματείου με τη διοίκηση για τη νέα σύμβαση βρίσκονται πολύ κοντά στο να υπάρξει συμφωνία για να καλυφθεί το περιβαλλοντικό υστέρημα.

Ο κ. Πολυζώης τόνισε, ότι πέρυσι με πρωτοβουλία των εργαζομένων και τις ανάλογες πιέσεις φυτεύτηκαν 25.000 δέντρα και πιέζουν ως συνδικάτο, προκειμένου πέρα από τις όποιες υποχρεώσεις της, η εταιρεία κάθε χρόνο να φροντίζει για τη δενδροφύτευση 15.000 δέντρων.

Θετική η πορεία της Λάρκο

Αναφερόμενος στη γενικότερη λειτουργία της Λάρκο ο πρόεδρος του σωματείου κ. Πολυζώης Κώστας τόνισε τη σημασία που έχει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, προκειμένου να γίνεται και έλεγχος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, αλλά και γιατί στηρίζει την εθνική οικονομία, καθώς ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα το μήνα αγγίζει τα 35 εκατ. δολάρια.

Πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει καμία Λάρκο να κλείσει από τη στιγμή που ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας έχει υποστεί καθίζηση.

Σήμερα η Λάρκο κάνει την επανεμφάνισή της, αφήνοντας πίσω την περίοδο των "ισχνών αγελάδων" και πέτυχε παραγωγικούς στόχους μεγέθους 1400 τόνων νικελίου το μήνα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις, πληρώνοντας προμηθευτές, αποπληρώνοντας χρέη και δάνεια, τη ΔΕΗ.

Ο κ. Πολυζώης είπε χαρακτηριστικά: "υπάρχει φως στο τούνελ. Στόχος είναι οι 1500 τόνοι νικελίου για να ανακάμψει πλήρως η εταιρεία που χτυπήθηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις".

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.