Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
992 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
29 Αυγούστου 2005
 
 


 
Η αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων καταστρέφει τη Νότια Εύβοια
12/03/2001,  15:52

Πάνω από 3000 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στην Νότια Εύβοια εάν προχωρήσουν οι 107 αιτήσεις ιδιωτικών εταιρειών, συνολκής ισχύος 1184,65MW. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί για εγκατάσταση 31 Αιολικά Πάρκα ισχύος 273,77 MW. Περισσότερα από 15 Α/Π σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή NATURA 2000. Το πρόβλημα των Α/Π απασχολεί πλέον σοβαρά όλους τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας.

Κανείς νομίζουμε δεν είναι αντίθετος στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας καθώς οι ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες. Όμως η εφαρμογή του εγχειρήματος στη Νότια Εύβοια ξεκίνησε από την αρχή στραβά με αποτέλεσμα αυτή η ήπια μορφή ενέργειας να γίνει κατάρα της περιοχής μας. Το μέγα λάθος της πολιτείας ήταν να εγκρίνει βιαστικά και απροετοίμαστα 31 άδειες εγκατάστασης Α/Π χωρίς προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό και συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ελλείψει τέτοιων μελετών τα 31 Α/Π εγκαταστάθηκαν απρογραμμάτιστα, εκεί και ως έτυχε πάνω σε κορυφογραμμές, πλαγιές ακόμη και δίπλα σε δρόμους ανεξαρτήτως αν θίγουν την ασφάλεια των κατοίκων, τις δραστηριότητες τους και το τοπίο. Ελπίζαμε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την πρόσφατη μελέτη ορθολογικής ανάπτυξης Α/Π στην Νότια Εύβοια θα έθετε φραγμούς στην άναρχη επέκταση τους. Αντιθέτως, η ως άνω μελέτη ξεκάθαρα προτείνει να καλυφθεί από άκρη σε άκρη η Νότια Εύβοια με ανεμογεννήτριες και ηλεκτροφόρα σύρματα.

Οι κάτοικοι της Ν. Εύβοιας σήμερα δικαίως διαμαρτύρονται. Ορισμένα Α/Π έχουν τοποθετηθεί πλησίον οικισμών και οι κάτοικοι δεν ησυχάζουν από την ηχορύπανση. Οι παραδοσιακοί βοσκότοποι συρρικνώνονται. Τα λατομεία πέτρας αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη παρεμπόδιση της λειτουργίας τους όπου γειτνιάζουν με Α/Π. Διανοίγονται δρόμοι και εγκαθίστανται εκατοντάδες ξύλινες κολόνες αυθαιρέτως. Το τοπίο αλλοιώνεται οριστικά από το μέγεθος των επεμβάσεων. Ορισμένοι ιδιοκτήτες δέχονται πιέσεις να δώσουν τη γη τους και άλλοι χάνουν τις ως τώρα θεωρούμενες ιδιόκτητες εκτάσεις γιατί οι εταιρείες αιολικής ενέργειας τις βαφτίζουν δασικές. Το πιο τραγικό είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται την κατάσταση αυτή παθητικά. Μάλιστα ο Δήμος Μαρμαρίου αποφάσισε πρόσφατα να γίνει μέτοχος σε εταιρία που προτίθεται να κατασκευάσει πάνω από 10 Α/Π! Γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι στα Μεσοχώρια και τα Αντιά ιδιώτες που θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους σέρνονται στα δικαστήρια από τις εταιρίες Α/Π;

Όλη αυτή η αναστάτωση συνιστά την αρχή της χιονοστιβάδας που θα επακολουθήσει. Η εγκατάσταση άνω των 3000 Α/Γ θα μετατρέψει την Εύβοια σε γιγάντιο ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ, σε μια μεγάλη ζώνη βιομηχανικής παραγωγής αιολικής ενέργειας. Χιλιάδες ξύλινες κολόνες, με σύρματα και κυρίως η νέα γραμμή πυλώνων υψηλής τάσης με 9 νέους υποσταθμούς θα σκεπάσουν την Νότια Εύβοια κάτω από ένα ηλεκτροφόρο δίχτυ. Ποιος θα θέλει πλέον να ζήσει ακόμη και να επισκεφθεί ένα φρικτά αλλοιωμένο τόπο που θα εκθέτει ανθρώπους, φυτά και ζώα στην υψηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Αν δεν αντιδράσουμε μπροστά στην επερχόμενη απειλή, τότε σύντομα θα βλέπομε τον τόπο μας και δεν θα τον αναγνωρίζομε.

Τα Α/Π απειλούν προτεινόμενες προστατευόμενες περιοχές.
Τουλάχιστον 15 νέα Α/Π σχεδιάζονται να εγκατασταθούν σε τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που ανήκουν στην προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή της Οχης. Η περιοχή NATURA 2000 έχει προταθεί ως ζώνη ειδικής διατήρησης και είναι σημαντική για τα πουλιά(ΣΠΠΕ), αναγνωρισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη έχει εγκριθεί Α/Π με 37 ανεμογεννήτριες στα Πλακωτά- Λουμπάρδα-Πόρτες, μόλις 3χμ. δυτικά της κορφής της Οχης και στη διαδρομή για το φαράγγι του Δημοσάρη. Η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε για τεχνικούς λόγους αδυναμίας σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οι υπόλοιπες αιτήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ολοκλήρωσης.

Ο Σύλλογος μας θεωρεί αδιανόητη την εγκατάσταση οποιουδήποτε Α/Π εντός της προτεινόμενης προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 γιατί οι εκτεταμένες επεμβάσεις στο χώρο κάθε άλλο παρά ήπιες είναι, αντιθέτως αναιρούν τη διατήρηση του τοπίου στην υπάρχουσα κατάσταση και διαταράσσουν την ισορροπία των φυσικών σχηματισμών βλάστησης και πανίδας. Οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες των 60μ. δεν συμβιβάζονται με τοπία ιδιαιτέρου κάλους και σημαντικούς βιότοπους, όπως κοντά στον Καστανόλογγο, πάνω από τα στεφάνια της Λάλας, στους θεαματικούς γκρεμούς του φαραγγιού της Αρχάμπολης και του Αγίου Δημητρίου, κοντά στο φαράγγι του Δημοσάρη, πάνω από τον Πλατανιστό και στο ακρωτήριο του Καφηρέα. Το τοπίο είναι μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος και η αλλοίωσή του θα έχει μεγάλο κόστος στην ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής, στον τουρισμό και στις αξίες των περιουσιών.

Τα αναπάντητα ερωτήματα.
Τα μέχρι σήμερα εγκατεστημένα Α/Π και τα περισσότερα που πρόκειται να εγκατασταθούν εγείρουν σοβαρά ερωτήματα της κοινής γνώμης προς τα αρμόδια υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Ανάπτυξης και Περιφέρεια Στ. Ελλάδας. Πόσα Α/Π θα είχαν κατασκευαστεί γρήγορα και αυθαίρετα αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις κατασκευαστικές εταιρίες; Σκέφτονται φιλικά προς το περιβάλλον αυτές οι εταιρίες και οι κυβερνητικοί παράγοντες που επιτρέπουν την απρογραμμάτιστη επέκταση Α/Π με γνώμονα πού φυσάει; Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να μιλάμε για προστασία της φυσικής κληρονομιάς στην Νότια Εύβοια και από την άλλη να αλλοιώνουμε χωρίς μέτρο τα μοναδικά τοπία της; Εχουν υπολογίσει τα αρμόδια υπουργεία το κόστος της απρογραμμάτιστης βιομηχανίας των Α/Π στον τουρισμό, στις περιουσίες και τις τοπικές δραστηριότητες;

Νομική αντιμετώπιση των Α/Π.
Ο Σύλλογος μας έχει δικαίωμα και έννομο συμφέρον να υπερασπίζεται την προστασία των τοπίων ιδιαιτέρου κάλλους με κάθε νόμιμο μέσο. Οι νομικοί σύμβουλοί μας ενημέρωσαν τους τοπικούς φορείς στις 13/1/2001 για τους τρόπους άμυνας που παρέχει το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο Περιβάλλοντος. Έχομε ήδη προτείνει στους Δήμους Καρύστου και Μαρμαρίου να ηγηθούν του νομικού αγώνα και στους υπόλοιπους Συλλόγους να συμμετάσχουν.

NATURA 2000, ας μην το αφήσομε στην τύχη του!
Ένα χρόνο μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το NATURA 2000, νομίζομε ότι έχει ωριμάσει η σκέψη για μια νηφάλια συζήτηση. Ως γνωστόν οι αρχικές προτάσεις δεν ισχύουν πια και η αρμόδια υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ρ. Καρώνη έχει αναλάβει τη βαριά ευθύνη να γράψει ένα νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Είχε ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς, ήδη από το καλοκαίρι του 2000, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και είναι ακόμη στο χέρι τους να άρουν τα κρίσιμα σημεία. Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι υπόλοιποι φορείς αρνήθηκαν τότε να καταθέσουν προτάσεις και σήμερα μοιάζουν να έχουν ξεχάσει το ζήτημα. Έτσι το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αργοσέρνεται και χρονίζει στο γραφείο της κας. Καρώνη, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδιαφορεί και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Είναι λάθος να νομίζουμε ότι το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα ολοκληρωθεί και θα προωθηθεί προς υπογραφή αφ' εαυτού. Εάν η τοπική κοινωνία δεν δηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και μάλιστα δεν πιέσει τους κυβερνώντες για την υπογραφή του, δεν πρόκειται να το δούμε στο ορατό μέλλον.

Τα οφέλη από την υπογραφή του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Η κ.Ρ.Διακογιάννη, εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης της εταιρείας ΜΕΝΤΩΡ Α.Ε., όταν είχε κληθεί στον Δήμο Καρύστου να μιλήσει για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας, δήλωσε στους έκπληκτους δημοτικούς άρχοντες ότι το NATURA 2000 θα είναι μια διαρκής χρυσοφόρος φλέβα για την περιοχή μας. Με άλλα λόγια το NATURA 2000 μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανή διαρκούς ανάπτυξης.

Πραγματικά με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος η περιοχή της Όχης μπαίνει σ' ένα πλαίσιο νομικής προστασίας και ευεργετικών διατάξεων. Η θέσπιση μέτρων προστασίας είναι αναγκαίος όρος για να ενταχθεί η περιοχή σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές χρηματοδοτικές ευκαιρίες θα δοθούν για τις γεωργικές καλλιέργειες, τον αγροτουρισμό, τη συντήρηση πολιτιστικών μνημείων,(λιοτρίβια, νερόμυλοι, ξερολιθιές, μονοπάτια, γεφύρια), την αποκατάσταση παραδοσιακών οικισμών και φυσικών τοπίων.

Ας μην ξεχνάμε ότι χάρις στην ένταξη της περιοχής στον Εθνικό Κατάλογο Περιοχών NATURA 2000, κερδίσαμε τη χρηματοδότηση του ΕΠΠΕΡ(685 εκ.) καθώς και το αγροτουριστικό πρόγραμμα (500 εκ.) που χάθηκε από την αβελτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόμοιες χρηματοδοτήσεις δεν θα ξαναδούμε από το Γ' ΚΠΣ μετά την περσινή αναστάτωση και την καθυστέρηση που προκάλεσε στα έργα του ΕΠΠΕΡ. Εάν όμως προχωρήσει προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα, τότε ανοίγει ο δρόμος για ποικίλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης εργάζονται πυρετωδώς και εκπονούν διαχειριστικά σχέδια για να εκμεταλλευτούν τις πλείστες χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενας επιπλέον λόγος που συνηγορεί στην αναγκαιότητα του Προεδρικού Διατάγματος είναι ότι μπορεί να αποτελέσει φραγμό στην αλόγιστη επέκταση των αιολικών πάρκων. Αρκεί βεβαίως να απαγορευτεί η εγκατάσταση τους ακόμη και στη Γ ζώνη. Εάν θέλομε να προστατεύσομε αποτελεσματικά το τόπο μας και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές στην σημερινή του κατάσταση, τότε η τελευταία μας ευκαιρία θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη διαμόρφωση και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.
Σύλλογος για την Προστασία της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαρτίου 2001
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

25/08/2005
Δήλωση Αποστόλου για το 42%
Προσλήψεις εκπαιδευτικών στο ΙΕΚ Χαλκίδας

24/08/2005
Ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Χαλκίδας
Ακατάλληλη για μπάνιο η Σουβάλα
Εκδήλωση της ΚΝΕ για την εκπαίδευση

23/08/2005
Επιτρέπονται οι καταδύσεις σε περιοχές της Εύβοιας
Προωθείται η σύνδεση της Εύβοιας με το φυσικό αέριο
Κηδείες αντί για γάμο
Αλλάζει σχέδια η Edison για την Εύβοια;
Παραβάσεις στη λαϊκή αγορά του δήμου Ανθηδώνος
Δεν τα κατάφερε ο 84χρονος
Δυο νεκροί σε θαλάσσιες περιοχές της Εύβοιας
"Θύματα" των ψαράδων ένα δελφίνι και μια χελώνα
Προβολές από το δημοτικό κινηματογράφο Χαλκίδας
Ο ΠΑΣΚΕΔΙ στο Μαρμάρι
Παρέμβαση για το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του ΙΚΑ Χαλκίδας
97 Χαλκιδέοι στην Επίδαυρο με τη ΔΕΠΑΧ

12/08/2005
Εντοπίστηκαν λαθρομετανάστες στο "Ψαροπούλι" Βασιλικών
Πυρκαγιά στους Στουπαίους Μαρμαρίου
Δημοπρατείται ο βιολογικός καθαρισμός Ιστιαίας
  Περισσότερα...  
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.