Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Δερβένι: τι θα γινόταν αν θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές;

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010, 14:34
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Εν έτη 2010 και στην Εύβοια ακόμα μιλάμε για την ανάγκη ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου. Το μεγάλο πρόβλημα των υποδομών δεν έχει αντιμετωπιστεί στο βαθμό που θα έπρεπε και οι αρμόδιοι αρέσκονται στο να αναζητούν κάθε φορά, αν την ευθύνη για κάποιο έργο έχει η Περιφέρεια, η Νομαρχία ή το Υπουργείο, λες και δεν αποτελούν όλες οι υπηρεσίες το γρανάζι του ίδιου κρατικού μηχανισμού, που θα έπρεπε να ήταν στην υπηρεσία των πολιτών.

Αρα το ερώτημα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε στην Εύβοια τις υποδομές που θα έπρεπε είναι μάλλον ρητορικό και ο καθένας μπορεί να δώσει την απάντηση. Η πράξη έχει αποδείξει πως σε αυτή τη χώρα δυστυχώς πρώτα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα και εκ των υστέρων να λάβουμε μέριμνα. Τη μια οι πλημμύρες, την άλλη οι πυρκαγιές, μετά οι κατολισθήσεις.

Πριν ένα χρόνο στη θέση "Δερβένι", σημειώθηκε κατολίσθηση όγκων χωμάτων και βράχων, που καταστρέφοντας το τοιχίο αντιστήριξης και το πλέγμα, κατέληξαν στο οδόστρωμα και ο δρόμος έμεινε κλειστός.

Στον "Αγιο" κάποιοι χρειάζονται ...άγιο για να διασχίσουν ασφαλείς το δρόμο ειδικά, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.

Τότε, ένα χρόνο πριν, υπήρξε κινητοποίηση, έγινα δηλώσεις, κατατέθηκαν αναφορές στη Βουλή και οι αρμόδιοι ζήτησαν τη λήψη μέτρων, ζήτησαν την κατασκευή του νέου οδικού άξονα, Χαλκίδα - Ψαχνά - Προκόπι - Στροφυλιά με την παράκαμψη Χαλκίδας - Ν. Αρτάκης.

Σήμερα, ένα ακόμα περιστατικό που συνέβη στην ίδια περιοχή, και δεν είναι το μόνο, οι βράχοι που έπεσαν πάνω σε διερχόμενο αυτοκίνητο, μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν έγινε. Ευτυχώς οι επιβαίνοντες είχαν ...άγιο. Τι πρέπει, λοιπόν, να συμβεί την επόμενη φορά για να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και οι υπηρεσίες;

Πρώτα δεν είχαμε μελέτες, μετά δεν έφθασαν τα χρήματα των δημοσίων επενδύσεων, μετά η επιδοτήσεις κόπηκαν και τελικά το 2010, μετακινούμαστε σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Εύβοιας, "κάνοντας το σταυρό μας", όπως λέει ο κ. Βασιλόπουλος Πάνος, ο οδηγός που είδε τα βράχια να πέφτουν στο αυτοκίνητό του την ώρα που περνούσε από το Δερβένι.

"Κάθε φορά που έβλεπε τις πέτρες στο δρόμο είτε προς την Αιδηψό, είτε προς τον Βουτά, είτε προς τη Χαλκίδα, στο Δερβένι έφτυνα τον κόρφο μου" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου τελικά ήταν τυχερός τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα και η κόρη του, όταν συνέβη αυτό που φοβόταν, κάθε φορά. Βράχια έπεσαν στο αυτοκίνητο και για λίγα εκατοστά ή για λίγα λεπτά γλύτωσαν το χειρότερο. Ο ίδιος αναρωτιέται "ως πότε θα συνεχίζεται αυτό, ποιος θα είναι ο επόμενος;"

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο καθηγητής στο Λύκειο της Λίμνης κ. Βασιλόπουλος Πάνος, δήλωσε πως υπάρχει πλήρης και εγκληματική αδιαφορία και ενώ έχει κινδυνέψει κόσμος και πολλοί έχουν ταλαιπωρηθεί μέχρι σήμερα δεν έχει "ιδρώσει το αυτί κανενός αρμόδιου".

"Πρέπει -είπε- να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε να ενδιαφερθούν για τη Βόρεια Εύβοια, να υπάρξει κινητοποίηση τέτοια που να βγάλει την περιοχή από την απομόνωση, έστω και με αποκλεισμούς δρόμων".

Όσο για τη ζημιά που υπέστη το αυτοκίνητο και που είναι το λιγότερο μπροστά στο ότι από θαύμα δεν έχασαν τη ζωή τους, θα στραφούν κατά του δημοσίου. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα εντούτοις ο κ. Βασιλόπουλος, εκτιμά ότι είναι ένα μέτρο πίεσης για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο περιστατικό στα Τέμπη, όπου για να γίνει το έργο βελτίωσης του δρόμου, δυστυχώς χάθηκε ανθρώπινη ζωή.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο στη Βόρεια Εύβοια, στο Δερβένι, είτε στο δρόμο της Αιδηψού και στο δρόμο Βουτά-Ροβιές, όπου και εκεί σημειώνονται κατολισθήσεις.

Τη Δευτέρα, οι οδηγοί με τη βοήθεια των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος και την παρουσία της αστυνομίας, που ρύθμιζε την κυκλοφορία, μετακίνησαν από το οδόστρωμα τα βράχια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Το πλέγμα που είχε τοποθετηθεί ύστερα από τις περυσινές κατολισθήσεις δεν είχε τοποθετηθεί σε όλα τα επικίνδυνα σημεία με αποτέλεσμα να βρεθεί πάνω στο αυτοκίνητο του κ. Βασιλόπουλου. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Τίποτα δεν γίνεται και κανείς δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν... αρκεί να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Στο σημείο όπου έπεσαν τα βράχια βρέθηκε και ο Αρχιφύλακας κ. Σταμούλος, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, συνέστησε, ωστόσο, στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για το περιστατικό που συνέβη τη Δευτέρα δήλωσε, ότι μπορεί να είχε αποβεί μοιραίο αν ο βράχος είχε πέσει κοντά στο παρμπριζ.

Το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο και τα βράχια μπορούν να αποκολληθούν με ένα σεισμό ή και με μία νεροποντή, ενώ το πλέγμα σε πολλά σημεία δεν μπορεί να συγκρατήσει τον όγκο των χωμάτων. Αρκετές είναι και οι αναφορές που έχουν κάνει στην υπηρεσία για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στο συγκεκριμένο σημείο.

Να σημειωθεί ότι αρμόδια να επιληφθεί είναι η Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.