...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Κανένα μέτρο προφύλαξης από τις πυρκαγιές στο Πήλι Κηρέως

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010, 22:43
- - -

Ο πολιτιστικός σύλλογος Πηλίου Κηρέως με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία από τις πυρκαγιές της περιοχής του Πηλίου. Σύμφωνα με το σύλλογο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ανυπαρξίας κεντρικού σχεδιασμού, έχουν εγκαταλειφθεί οι δασικοί δρόμοι και οι αντιπυρικές ζώνες στο Πήλι, το οποίο μετράει χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους τα τελευταία χρόνια. Παρατίθεται η ανακοίνωση:

"- Για άλλη μια χρονιά απουσιάζει παντελώς ο κρατικός κεντρικός σχεδιασμός, προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου.

- Την απουσία της αναγκαίας πλήρους χρηματοδότησης του σχεδιασμού.

- Τη μη στελέχωση των χιλιάδων κενών θέσεων μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού που θα έπρεπε να τελεί κάτω από την επίβλεψη ενός κεντρικού Δασικού φορέα σε συνεργασία και με τους κατά τόπους δασικούς συνεταιρισμούς.

- Την έλλειψη του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

- Τη σκανδαλώδη, κάθε θερινή σεζόν, ενοικίαση κυρίως εναέριων πυροσβεστικών μέσων που δεν ενδείκνυνται για τη γεωμορφολογία της χώρας μας και ενώ τόσα χρόνια θα μπορούσαμε σαν χώρα, με τα ίδια ίσως και λιγότερα χρήματα να αγοράσουμε καταλληλότερα αεροπλάνα και ελικόπτερα που τα χαρακτηριστικά τους «ταιριάζουν» περισσότερο στις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις της χώρας μας (βλ. αεροσκάφη που έστειλε κατά καιρούς η Ρωσία).

- Την εγκληματική και σκόπιμη εναπόθεση των ελπίδων χρηματοδότησης σε ιδιωτικούς- επιχειρηματικούς ομίλους (που χρηματοδοτούν όποτε και αν τους συμφέρει), όπως και σε άλλους αναρμόδιους οργανισμούς.

- Την επίσης εγκληματική μεταφορά ευθύνης για την πυροπροστασία στις τοπικές εθελοντικές ομάδες που ούτε εκπαιδευμένες οι περισσότερες είναι, ούτε έχουν τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και που τέλος το κράτος δεν θα έπρεπε να μεταφέρει τις δικές του ευθύνες για προστασία του περιβάλλοντος τόσο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όσο και στην ιδιωτική πρωτοβουλία του κάθε πολίτη, χωρίς τον απαιτούμενο κεντρικό σχεδιασμό.

Επίσης, καταγγέλλει τόσο το αποτυχημένο σχέδιο Καποδίστρια όσο και αυτό του Καλλικράτη, γιατί το μεν πρώτο απέτυχε παταγωδώς στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής ευθύνης του, όσο δε και το δεύτερο το οποίο θα αμβλύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης απειλών, για τον φυσικό πλούτο του τόπου μας (κοντός ψαλμός αλληλούια).

Καταγγέλλει τους αντιδασικούς νόμους των τελευταίων κυβερνήσεων που στην ουσία οπλίζουν το χέρι των επίδοξων εμπρηστών - καταπατητών, αλλάζουν τη χρήση γης και έμμεσα δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να γίνονται αφεντάδες και εκμεταλλευτές δημόσιων δασικών εκτάσεων.

Τέλος, η μη ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού μέσω της δασικής υπηρεσίας και η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, έχουν φέρει σήμερα την περιοχή του Πηλίου όπως και άλλες του Δήμου μας, στο σημείο αυτή τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν κείμενο, να μην έχει γίνει καμία ενέργεια διάνοιξης και συντήρησης τόσο των δασικών δρόμων όσο και αντιπυρικών ζωνών στο Δ.Δ. Πηλίου, που μόνο τα τελευταία 13 χρόνια, μετράει μερικές δεκάδες χιλιάδες καμένων στρεμμάτων παρθένου αλλά και καλλιεργήσιμου κυρίως πευκοδάσους. Τυχαίο; Δεν... νομίζουμε!".

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουνίου 2010