...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου Κύμης

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010, 17:07


- - -


Από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησε πρόσφατα (Μάιος 2010) το μυθιστόρημα «Σκιές οδοιπόρων», που έγραψε ο Παναγιώτης Νάννος. Έργο σύγχρονο, με σπονδυλωτή διάρθρωση και δυνατή πλοκή, το χαρακτηρίζει η αχνή, σχεδόν αδιόρατη ποιητική γραφή, απόρροια της προσωπικότητας του κεντρικού ήρωα. Πρόκειται για συναρπαστικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον ελληνικό ιστορικό χώρο και χρόνο του 20ού αιώνα, με διακριτικό πρωταγωνιστή έναν χαμένο έρωτα.

Το μυθιστόρημα έχει έμμεση σχέση με την Εύβοια, αφού ένα μέρος του γράφηκε στην Κύμη, όταν ο συγγραφέας υπηρέτησε ως διοικητής στο Νοσοκομείο Κύμης.

Η υπόθεση του έργου:
Σε μια επαρχιακή μεγαλούπολη, κοντά στο εμπορικό κέντρο, υπάρχει ένα πέτρινο αρχοντόσπιτο, μεγάλης οικονομικής αξίας. Ο γιος του πρωταγωνιστή το βλέπει ως ευκαιρία επενδυτική, γι' αυτό και έχει συμφωνήσει με πολυεθνική εταιρία να το δώσει αντιπαροχή. Ο ηλικιωμένος πατέρας αντιδρά. Έπειτα από έντονο καυγά, όπου συγκρούονται δύο αντίθετοι κόσμοι αξιών, ο πατέρας φεύγει από την Αθήνα και μετά από δεκαετίες, επιστρέφει στο πατρικό αυτό. Καθώς περιδιαβαίνει το άδειο σπίτι ο ηλικιωμένος άντρας, κατακλύζεται από αναμνήσεις. Στη μνήμη του ζωντανεύουν πρόσωπα και γεγονότα, άνθρωποι ξεχωριστοί. Αναβιώνει η οικογενειακή του ιστορία, που όμως συνδέεται με τραγικά και επικά κεφάλαια της εθνικής μας Ιστορίας: Από την Μικρασία του πατέρα, στην Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιο, τις διαδηλώσεις συμπαράστασης στον Κυπριακό Αγώνα, σχεδόν μέχρι σήμερα. Προπαντός όμως κυριαρχεί ο πρώτος έρωτας, που σφράγισε τη ζωή του και τον κουβαλά, ως ανομολόγητη ενοχή... Μυθιστόρημα - ποταμός, όπου καθρεφτίζεται η τραγική διαδρομή μιας γενιάς που ενώ έκτιζε όνειρα για μια άλλη, πιο δίκαιη, κοινωνία, στροβιλίστηκε και χάθηκε στη δίνη της Ιστορίας.

Είπαν για το έργο:

«Το μυθιστόρημα «Σκιές Οδοιπόρων», προσφέρει υλικό που συνεγείρει ψυχικά τον αναγνώστη, τον κάνει να στοχάζεται το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας του και παράλληλα απολαμβάνει μια πλούσια και ρέουσα ελληνική γλώσσα. Αξίζει να το διαβάσετε.»
Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Βιβλίο που σε παρασύρει από τις πρώτες του αράδες, ανάγνωσμα που σε μαγεύει και σε οδηγεί σε στιγμές και καταστάσεις τέτοιες, που θαρρείς ότι σε αφορούν λες και οι ήρωες είναι δικοί σου άνθρωποι. Ανάγνωσμα που σε ταξιδεύει στο χθες, χωρίς να χάνει την επαφή και τη σχέση με το Σήμερα. Το βιβλίο του Παναγιώτη Νάννου 'Σκιές Οδοιπόρων' διαβάζεται και μένει στο μυαλό και την καρδιά όπου θαρρείς ότι απευθύνεται. Κι ακόμα έχει τη δύναμη να σε οδηγεί να το προτείνεις, να συζητήσεις για αυτό, να μην το ξεχάσεις. Στο μεταξύ, περιμένοντας το επόμενο συγγραφικό πόνημα του Π.Νάννου, είναι σίγουρο ότι διαβάζεται και πάλι από την αρχή κι αυτό γιατί έχει τη δύναμη να σε καλεί κοντά του».
Ροσσάνα Πώποτα, δημοσιογράφος

«Ο συγγραφέας (...) ερωτοτροπεί με την αφαιρετική προοπτική της ποίησης, διαχειρίζεται τον λυρισμό του χαμένου βίου των Ελλήνων (...) εναποθέτει στις βιβλιοθήκες μας ένα μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό. Ξέρει ότι συνομιλεί ουσιαστικά με το «Κιβώτιο» του Αλεξάνδρου και την «Καγκελόπορτα» του Φραγκιά (...) Είναι επίκαιρο τούτο το κείμενο, καθώς σε εποχές όπου η θλίψη και η οργή έγιναν καθεστώς της ζωής μας, έρχεται να μας περιγράψει το «γιατί» και το «πώς» της ήττας του ελληνικού σύγχρονου φωτός. Με ακρίβεια ελβετού ωρολογοποιού, μας αναλύει βήμα - βήμα τα αίτια της απώλειας της αξιοπρέπειας της καθημερινότητας μας (...) σε μια εποχή που το δεύτερο σε αυτό τον τόπο γίνεται πλέον πάντα πρώτο.»
Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ποιητής

«Το έργο είναι πλούσιο σε εικόνες, μέσα από τις οποίες αποκαλύπτεται η κοινωνική τοιχογραφία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν τον καμβά του βιβλίου, όπου ο συγγραφέας κεντά πρόσωπα, γεγονότα, έρωτες, ιδέες. Μορφές ανώνυμων ανθρώπων με όνειρα, αξίες και ιδανικά, ενώ παράλληλα τίθενται - επί της ουσίας - οι συλλογικές μας αγωνίες. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κάθε Ρωμιός πρέπει να το διαβάσει.»
Γιώργος Χαραλαμπίδης, ηθοποιός - συγγραφέας

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Παναγιώτης Νάννος γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1962. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες - Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Αρθρογράφος, ερευνητής Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας, κείμενά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Θεσσαλίας. Το έργο «Σκιές οδοιπόρων» είναι το πρώτο του και αιτία για να κυκλοφορήσει ήταν το Βραβείο Μυθιστορήματος, που έλαβε στον Α' Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ιδρύματος «Βασιλική και Όλγα Σταυροπούλου» (2009). Επίσης έχει λάβει Α Βραβείο Διηγήματος, διάκριση στην Ποίηση κ.ά.

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Ιουνίου 2010