...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Ο Γιάννης Ραγκούσης "παίζει" με τα ονόματα στην Εύβοια - Εισακούστηκε ο Περήφανος

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010, 17:16


- - -


Εισάγεται την Τρίτη 25 Μαϊου, στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε και σε μια σειρά αλλαγών σε ονομασίες και έδρες των νέων δήμων.

Στο νομό Ευβοίας, η μοναδική αλλαγή που έγινε είναι η μετονομασία του δήμου "Μαντουδίου - Λίμνης" σε δήμο "Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Αννας".

Η αλλαγή αυτή σίγουρα θα ικανοποιήσει το δήμο Νηλέως και το δήμαρχο, κ. Γιάννη Περήφανο, που με ανακοίνωσή του, εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την απουσία του δήμου από την ονομασία και ζητούσε να συμπεριληφθεί η ονομασία του δήμου Νηλέως ή της Αγίας Αννας. Ο κ. Περήφανος εκφράζει ακόμα την έκπληξή του για τη στάση του δήμου Κηρέως να δεχτεί την ονομασία "δήμος Μαντουδίου - Λίμνης". Παρατίθεται η σχετική ανακοίνωση του δημάρχου:

"Μετά την κατάθεση στη Βουλή του Καλλικράτη (Παρασκευή 14/5/2010) ο νέος διευρυμένος Δήμος που συνενώνει το Δήμο Κηρέως - Ελυμνίων - Νηλέως μετονομάστηκε σε Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης. Η διαφωνία μας είναι ριζική με την μετονομασία αυτή.

Η νέα αυτή ονομασία αγνοεί μια υπαρκτή, σήμερα αυτοδιοικητική οντότητα, που είναι ο Δήμος Νηλέως με έδρα την Αγία Αννα, προς ικανοποίηση - εξυπηρέτηση καθαρά τοπικών σκοπιμοτήτων.

Σε ότι αφορά την έδρα, δηλαδή τη Λίμνη, αφού το Υπουργείο έλαβε υπόψη του, ενιαία κριτήρια - δεδομένα για όλη τη χώρα (πληθυσμιακά κτλ) μας βρίσκει σύμφωνους. Σ' αυτά τα ενιαία κριτήρια βασίζεται η συναίνεση μας.

Από τη στιγμή όμως που το Υπουργείο αποδέχθηκε να τροποποιήσει την ονομασία του νέου Δήμου, σε Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης εύλογο είναι να ζητήσουμε και εμείς να συμπεριληφθεί στη νέα ονομασία και ο Δήμος Νηλέως ή η έδρα του η Αγία Αννα.

Σήμερα οι τοπικοί φορείς (αυτοδιοικητικοί, επαγγελματικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί, κόμματα) πρέπει να παρέμβουν συγκροτημένα για την ενεργοποίηση δυνάμεων από την τοπική κοινωνία του νέου Δήμου. Δυνάμεις που διαθέτουν γνώση και εμπειρία, αυτοδιοικητική μαζικών χώρων, πολιτική και τεχνοκρατική κατάρτιση, προϋποθέσεις απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς όμως απέναντι σε ένα γόνιμο προβληματισμό κάποιοι ιεραρχούν σαν προτεραιότητες την καλλιέργεια άγονων τοπικισμών που προκαλούν εντάσεις και διχασμούς στην τοπική κοινωνία. Η νέα ονομασία συντηρεί αυτές τις εντάσεις και το Υπουργείο αν δεν τροποποιήσει την ονομασία Μαντουδίου - Λίμνης, γίνεται συμμέτοχο στην πόλωση.

Η ψηφοθηρία αυτοδιοικητικών - πολιτικών στελεχών πάνω στα ισχυρά τοπικιστικά συναισθήματα, των πολιτών με καθαρά προσωπικές στοχεύσεις είναι ταυτόχρονα και μία Δημόσια παραδοχή, ένδοιας πολιτικών και αυτοδιοικητικών επιχειρημάτων. Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί πως οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις περνάνε μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και την ευρύτερη δυνατή αποδοχή των τελικών επιλογών.

Η άμεση συγκρότηση ομάδας ατόμων που θα καταγράψουν τις ανάγκες στα γεωγραφικά όρια του νέου Δήμου, θα ιεραρχήσει προτεραιότητες και θα προτείνει λύσεις, μέσα από τη σύνταξη ενός αξιόπιστου χρονοδιαγράμματος δράσεων, αποτελεί το ζητούμενο για εμάς.

Έκπληξη αποτελεί η αποδοχή της νέας ονομασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηρέως. Η πολιτική - αυτοδιοικητική αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των θεσμών δεν είναι πάντα ταυτόσημη με τις ατομικές ψηφοθηρικές ανάγκες των στελεχών. Η παρουσία και ο λόγος των αυτοδιοικητικών - πολιτικών στελεχών πρέπει να βοηθά στο ξεπέρασμα κάθε είδους τοπικισμών να συνθέτει και όχι να διχάζει.

Το σχέδιο Καλλικράτης είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και στοχεύει σε μια νέα διοικητική λειτουργία του Κράτους προς το ευνοϊκότερο που για να επιτύχει απαιτείται προσπάθεια από όλους μας, πολιτικά - αυτοδιοικητικά στελέχη με ποιότητα - καθαρότητα και αξιοπιστία για να λειτουργήσει θετικά το νέο θεσμικό πλαίσιο με τις νέες αυξημένες αρμοδιότητες προς όφελος του πολίτη, και κυρίως απαιτείται κοινωνική συναίνεση και όχι πωλήσεις και διχασμοί".

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010