...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Αποφάσισαν το κλείσιμο επ' αόριστον των δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010, 15:30
- - -

Η Επιτροπή Αγώνα Καρυστίας, στην οποία συμμετέχουν οι δήμαρχοι Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων, αποφάσισαν το κλείσιμο επ' αόριστον των τριών δήμων, μετά το νέο χτύπημα στην περιοχή τους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, το ΥΠΕΚΑ μετά τη στάση που έχει επιδείξει στο θέμα των λατομείων και έχει οδηγήσει στο κλείσιμό τους, έρχεται με διάταξη που έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, να καταργήσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει τα παρακάτω:

"Μετά την παύση λειτουργίας όλων των λατομείων πλακών Καρύστου που έχει φέρει σε απόγνωση και οικονομικό μαρασμό χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μέσα στη γενικευμένη οικονομική κρίση, το Υπουργείο με διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε. καταργεί βάναυσα ακόμα και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 12 § 13 Σχέδιο Νόμου Α.Π.Ε.).

Η ακαμψία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. σε δύο ζωτικά για την περιοχή μας ζητήματα: α) το κλείσιμο των λατομείων από τα οποία ζουν χιλιάδες άνθρωποι και β) την κατάργηση της ιδιοκτησίας όσων διαθέτουν νόμιμους τίτλους κτημάτων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ερήμην αυτών, προς όφελος των μεγάλων εταιριών, μας οδηγεί σε άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.

Ζητάμε άμεσα:

  • 1) Να απεμπλακεί η χορήγηση άδειας επέμβασης από την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και να κατατεθεί άμεσα η σχετική τροπολογία όπως ζητήθηκε από το Νομάρχη και όλους τους Βουλευτές της Εύβοιας για τα λατομεία, και άμεση επαναλειτουργία τους.
  • 2) Τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων και ένταξη της Εύβοιας στο άρθρο 62 του Νόμου 998/89.
  • 3) Τροποποίηση του άρθρου 12 παρ. 13 του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με επικεφαλής τους τρείς Δημάρχους της περιοχής (Στυρέων, Μαρμαρίου και Καρύστου) αποφάσισε:

  • 1) Το κλείσιμο επ' αόριστον των τριών Δήμων Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων μέχρι την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της περιοχής τα οποία συναρτώνται άμεσα με την οικονομική επιβίωση και την ανάπτυξη ολόκληρης της Νότιας Καρυστίας.
  • 2) Συναντήσεις και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στην Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. και τους λοιπούς Αρμόδιους Φορείς.
  • 3) Ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων σε επίπεδο Αρχηγών καθώς και των Ευρωβουλευτών, της ΚΕΔΚΕ και των ΜΜΕ.
  • 4) Την προσφυγή σε όλες τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δικαστικές Αρχές".

Σχετικά θέματα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010