...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Ο Χρήστος Θεοδώρου προτείνει συνένωση των δήμων Αυλώνος, Κύμης και Κονιστρών

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010, 15:14


- - -


Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Θεοδώρου, καταθέτει τη δική του πρόταση για το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και συγκεκριμένα για την περιοχή Κύμης - Αλιβερίου. Ο κ. Θεοδώρου, με επιστολή του στον κ. Ραγκούση, υποστηρίζει ότι η σωστη λύση για την περιοχή είναι η συνένωση των δήμων Αυλώνος, Κύμης και Κονιστρών. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως άδικη την πρόταση για ενιαίο δήμο από το Αλιβέρι μέχρι την Κύμη με την ονομασία "Γεωργίου Παπανικολάου" αλλά με έδρα το Αλιβέρι. Παρατίθεται η επιστολή του κ. Θεοδώρου:

"Σε συνέχεια της από 16 Απριλίου σχετικής επιστολής μου και συμμετέχοντας στη διαβούλευση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που ανακοινώθηκε, θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς των σκέψεών μου για τους Δήμους της περιοχής Βόρειας Καρυστίας του νομού Ευβοίας. Οι σκέψεις αυτές εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κύμης και το σύνολο των ψηφοφόρων του Κινήματος.

1. Το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει δύο προτάσεις για την περιοχή Κύμης-Αλιβερίου:

α) Δήμο Κύμης, με τους σημερινούς Δήμους Κύμης και Κονιστρών και έδρα την Κύμη και Δήμο Ταμυνέων, με τους σημερινούς Δήμους Ταμυνέων, Αυλώνος και Δυστίων και έδρα το Αλιβέρι.

β) Δήμο Γεώργ. Παπανικολάου, με τους σημερινούς Δήμους Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών, Κύμης και Ταμυναίων και έδρα το Αλιβέρι.

2. Η πρώτη πρόταση δημιουργεί δύο άνισους Δήμους τόσο πληθυσμιακά όσο και οικονομικά. Έναν με 19.000 κατοίκους και έναν με 11.000. Και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των κατοίκων παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη ενός Δήμου.

Η δική μου πρόταση είναι: στην περίπτωση επιλογής της λύσης των δύο Δήμων, ο σημερινός Δήμος Αυλώνος να συνενωθεί με τους Δήμους Κύμης και Κονιστρών και ο Δήμος Ταμυναίων με τον Δήμο Δυστίων. Η λύση αυτή δημιουργεί μια ισορροπία όχι μόνο πληθυσμιακή, αλλά και κοινωνική και οικονομική. Στηρίζεται στα όρια των πρ.Συμβουλίων Περιοχής, που λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία.

3. Η δεύτερη πρόταση δημιουργεί έναν Δήμο με ονομασία «Γεώργ. Παπανικολάου» και έδρα το Αλιβέρι. Η πρόταση, κατά γενική εντύπωση, αδικεί την Κύμη, γιατί αγνοεί την ιστορική της διαδρομή και την προσφορά της στην ελληνική ιστορία.

Το χειρότερο, όμως είναι ότι με την πρόταση αυτή όχι μόνο δεν τιμάται ο συμπατριώτης μας ευεργέτης της ανθρωπότητας, αλλά αντίθετα θεωρείται αδιανόητο, για πολλούς και εμπαιγμός, να δίνεται το όνομά του σε ένα Δήμο, του οποίου η έδρα θα είναι σε άλλη πόλη, εντελώς άσχετη μ' αυτόν. Και να αγνοείται παντελώς η ιδιαίτερη πατρίδα του, η πόλη όπου ζουν ακόμα συγγενείς του και όπου υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Να τίθεται στο περιθώριο η πόλη που ο παππούς και ο πατέρας του διετέλεσαν Δήμαρχοι και βουλευτές Καρυστίας.

Επειδή είχα την τιμή να εκπροσωπώ τους συμπατριώτες μου ως πρώτος βουλευτής Εύβοιας, νομίζω ότι μπορώ να εκφράζω σε μεγάλο βαθμό τα αισθήματα και τις επιθυμίες τους. Η τοπική κοινωνία θεωρεί το δίλημμα «μικρός Δήμος με έδρα την Κύμη ή μεγάλος με όνομα από την Κύμη και έδρα το Αλιβέρι» παραπλανητικό. Γιατί υπάρχουν και οι τρίτες λύσεις που προτείνω, οι οποίες εντάσσονται απόλυτα στην φιλοσοφία του «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα ικανοποιούν και εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία, χωρίς κανένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην περίπτωση επιλογής μιας από τις δύο λύσεις του Υπουργείου, χωρίς τις διορθωτικές κινήσεις που προτείνω, το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην περιοχή μας θα έχει την τύχη του «Καποδίστρια», αλλά και ότι το πολιτικό κόστος για το Κίνημά μας θα είναι τεράστιο στην περιοχή της Κύμης (όπου τα ποσοστά του ξεπερνούσαν το 50% σε όλες τις βουλευτικές εκλογές της τελευταίας 30ετίας). Και αυτό θα είναι μια εξέλιξη, που ούτε εγώ ούτε ασφαλώς και εσείς θα επιθυμείτε".

Σχετικά θέματα:

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Μαϊου 2010