Η τεχνολογία είναι γυναίκα

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2001, 15:41

Οι γυναίκες συμμετέχουν κατά ένα μικρό ποσοστό στα τεχνικά επαγγέλματα και αυτό οφείλεται κυρίως στις εκπαιδευτικές τους επιλογές, καθώς πολύ σπάνια επιλέγουν επαγγελματικά και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις μετα-δευτεροβάθμιες σπουδές τους.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci με τίτλο «WOTEC - TECHNOLOGY IS WOMAN» ξεκίνησε στις αρχές του 1998 έχοντας ως βασικό στόχο τη προώθηση ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση της φοβίας απασχόλησης των γυναικών σε αντικείμενα τεχνολογικής αιχμής και την διευκόλυνση πρόσβασης σε εκπαιδευτικούς τομείς με υψηλό περιεχόμενο καινοτομιών και τεχνολογίας.

Εταίροι του προγράμματος είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμοί και φορείς από την Ιταλία και Γαλλία. Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 2 εκπαιδευτικοί φορείς από την Χαλκίδα. Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΚΕΚ ΚΡΟΝΟΣ και τα Φροντιστήρια Δέσμη.

Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος ήταν:

α) να σχεδιαστούν συμβουλευτικές προσεγγίσεις και κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά τη σχέση «νέα γυναίκα και τεχνολογία», με σεβασμό στο επίπεδο μόρφωσης όσο και στην επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και τη διαφορά φύλου.

β) να υιοθετηθεί μια διαφορετική μεθοδολογική προσέγγιση όσον αφορά το θέμα «Επαγγελματικός Προσανατολισμός».

γ) να εξετασθούν νέες εκπαιδευτικές τεχνικές και μέθοδοι, ώστε να μειωθούν οι δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες στα επαγγέλματα τεχνολογικής αιχμής.

δ) να προωθηθεί σε μαθήτριες και τις οικογένειές τους, ειδικά στις μητέρες τους, η ιδέα συμμετοχής σε χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Το ΚΕΚ ΚΡΟΝΟΣ στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποίησε μια σειρά από ενέργειες και εκπαιδευτικά προγράμματα όπως:

  • Έρευνα αναγκών και χαρακτηριστικών του επαγγελματικού προφίλ τεχνολογικών επαγγελμάτων
  • Μελέτη του εκπαιδευτικού συστήματος, της κατάστασης των εργαστηρίων και των μεθόδων οργάνωσης της πρακτικής εκπαίδευσης
  • Συνθήκες ασφαλείας και κανόνες λειτουργίας εργαστηρίων.
  • «Πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών ηλικίας18-25 ετών στη συμβουλευτική σχετικά με την ενασχόληση των γυναικών σε επαγγέλματα τεχνολογικής αιχμής».
  • «Συμβουλευτική γονέων, των μαθητριών γυμνασίου για καταπολέμηση της τεχνοφοβίας».

«Η τεχνολογία είναι γυναίκα». Αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό και έγινε καινοτομικά διαρθρωμένη κατάρτιση. Η καινοτομία συναντάται στα παρακάτω στοιχεία:

  • Έγινε πιλοτική εκπαίδευση νέων γυναικών που ασχολούνται ήδη με επαγγέλματα καινοτομίας, ή βρίσκονται στη φάση της εκπαίδευσης τους, με την κρίσιμη μάζα χρηστών να προέρχεται από τα Φροντιστήρια «ΔΕΣΜΗ».
  • Τα στοιχεία της εκπαίδευσης αξιολογήθηκαν και η ενέργεια ανασχεδιάστηκε.
  • Οι καταρτισθείσες της προηγούμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας, λειτούργησαν ως εκπαιδεύτριες (experiential education), ταυτόχρονα σε παράλληλα τμήματα νέων κοριτσιών - μαθητριών και τους γονείς αυτών, με στόχο την καταπολέμηση της φοβίας απασχόλησης στα αντικείμενα της τεχνολογίας, με τις μαθήτριες και τους γονείς τους να χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό.

Τον Δεκέμβριο του 2000, πραγματοποιήθηκε συνέδριο στις Βρυξέλλες όπου έγινε παρουσίαση των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μεταξύ των οποίων ήταν και το πρόγραμμα «WOTEC». Το πρόγραμμα «φιλοξενήθηκε» σε περίπτερο πληροφόρησης (information kiosk) όπου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Στα πλαίσια διάχυσης της ενέργειας πρόκειται σύντομα να εκδοθεί ένα πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου θα περιέχονται πληροφορίες για το πρόγραμμα στην Ελλάδα και τις χώρες-εταίρους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν, φωτογραφίες των εκπαιδευομένων /μαθητριών να συμμετέχουν σε εργαστήρια, τα αποτελέσματα των προγραμμάτων κατάρτισης. Το φυλλάδιο θα είναι πολύγλωσσο και θα εκδοθεί και στην Ελληνική γλώσσα.

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο