...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Βρέθηκε πυροβολημένη μεσογειακή φώκια στην Κρύα Βρύση Κηρέως

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 21:04
- - -

Η Ομάδα Διάσωσης της MOm βρέθηκε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα σκληρό θέαμα, όταν έφτασε το πρωί της Τρίτης 27 Απριλίου, στην παραλία Κρύα Βρύση του δήμου Κηρέως, μετά από ειδοποίηση των Λιμενικών Αρχών της περιοχής.

Μια νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια, ηλικίας περίπου 4 μηνών, έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι που διέσχιζε τη ρινική κοιλότητα. Η Ομάδα Διάσωσης της MOm σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση της κτηνιάτρου καθηγήτριας Νατάσας Κομνηνού, παρείχαν στο άτυχο ζώο τις πρώτες βοήθειες και αρχική φαρμακευτική αγωγή για τα τραύματά του.

Μετά από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στην αρσενική Monachus monachus, εκτιμήθηκε από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της MOm και της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης ότι πρόκειται για τραύμα από πυροβολισμό.

Η MOm από την πρώτη στιγμή έστησε άμεσα μια ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση του άτυχου ζώου. Αφού το παρακολούθησε στενά για ένα 24ωρο, σε άμεση συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές Μαντουδίου και σε συνεννόηση με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, έκρινε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Η νεαρή μεσογειακή φώκια μεταφέρθηκε την Τετάρτη 28 Απριλίου, εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος και να βγουν ακτινογραφίες του τραύματος για να εκτιμηθεί πλήρως η κατάστασή του και να γίνει κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε εάν είναι δυνατό να διασωθεί.

Το Δίκτυο Διάσωσης Μεσογειακής Φώκιας της MOm που καλύπτει όλη την Ελλάδα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης.

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Απριλίου 2010