Διήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τον τουρκικό ζυγό

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010, 13:21

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας τιμώντας για άλλη μια φορά τον πολυετή αγώνα και τις θυσίες του ευβοϊκού λαού κατά την επαναστατική περίοδο 1821-1829, και επιδιώκοντας πλέον την άμεση καθιέρωση επίσημης ημέρας εορτασμού της απελευθέρωσης του νησιού, κατά τον Απρίλη του 1833, πραγματοποιεί διήμερο αφιέρωμα το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Απριλίου, στη Χαλκίδα.

Το Σάββατο 10 Απριλίου, οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο δημοτικό θέατρο Παπαδημητρίου, στις 7 το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίκαιρη ομιλία του κ. Χαράλαμπου Φαράντου, Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, χαιρετισμούς από το νομάρχη Ευβοίας κ. Αθανάσιου Μπουραντά, τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ κ. Γαληνό Λαουτάρη και άλλους επισήμους, ευχές του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδας κ. Χρυσόστομου. Τέλος θα ακουστούν χορωδιακά άσματα από το Α' και Β' ΚΑΠΗ Χαλκίδας και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά σχήματα των δήμων Ιστιαίας και Μεσσαπίων.

Την Κυριακή 11 Απριλίου, θα τελεστεί εκκλησιασμός στις 9.30 το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας, στις 11 π.μ. Δοξολογία. Στις 11.30 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά στη συμβολή κάθε ευβοϊκού τόπου στον αγώνα και κατάθεση στεφάνων από το νομάρχη, τους δημάρχους Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Αρτεμισίου, Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης, Καρύστου, Στυρέων Μαρμαρίου, τις στρατιωτικές αρχές της Εύβοιας και τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ. Μετά το τέλος της τελετής θα παρατεθεί προς τους επισήμους λιτή δεξίωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Παλίρροια".

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο