Ποθητάκης: Το θέμα του "μεγάλου δήμου" κινούν τα "χαϊδεμένα παιδιά" εταιριών

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010, 17:46

Ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Αυλώνος, κ. Αγγελος Ποθητάκης, προσεγγίζει το θέμα της συνένωσης των δήμων από άλλη πλευρά. Υποστηρίζει ότι το κόστος των συνδυασμών σε πολύ μεγάλους δήμους θα είναι δυσθεώρητο και θα απαιτηθούν χρηματοδότες, που θα προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Παράλληλα σχολιάζει ότι, αυτοί που συντηρούν το θέμα του "μεγάλου δήμου" είναι αυτοδιοικητικοί - "χαϊδεμένα παιδιά" εταιριών με συμφέροντα στην περιοχή. Παρατίθεται η ανακοίνωση του κ. Ποθητάκη:

"Έχει ανάψει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και την έκταση που πρέπει να έχει ο νέος Δήμος, αν πρέπει να γίνει ένας ή δύο Δήμοι από Αλιβέρι μέχρι την Κύμη. Πολλά τα επιχειρήματα για το μέγεθος και τις αρμοδιότητες του νέου Δήμου, τσιμουδιά όμως για το θέμα των εκλογικών δαπανών. Ένας Δήμος πρέπει να διοικηθεί από άτομα που θα εκλεγούν. Και οι εκλογές απαιτούν δαπάνες, π.χ. για εκλογικό κέντρο, για ψηφοδέλτια, για προεκλογικό υλικό, τηλέφωνα, έξοδα μετακίνησης κλπ.

Συμφωνούμε όλοι ότι σε ένα μικρό Δήμο σαν το Δήμο Αυλώνος οι, συγκρατημένες, εκλογικές δαπάνες ενός συνδυασμού είναι μεγαλύτερες από 10.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό που ψηλά-χαμηλά μπορούν να σηκώσουν όσοι συμμετέχουν στο συνδυασμό.

Αν όμως ενωθούν σε ένα ενιαίο Δήμο οι Δήμοι Αλιβερίου, Δυστίων, Αυλώνος, Κύμης και Κονιστρών, με δεδομένο ότι οι Δήμοι Αλιβερίου και Κύμης είναι μεγαλύτεροι, αναλογικά η δαπάνη εξακοντίζεται γύρω στις 80.000-90.000 ευρώ. Και αυτό μόνο για τις δαπάνες της πρώτης Κυριακής, αφού, με δεδομένη την κατάργηση του 42%, είναι σίγουρη η επαναληπτική εκλογή της δεύτερης Κυριακής, που θα κοστίσει άλλα 50.000-60.000 ευρώ. Δηλαδή με μέτριους υπολογισμούς, οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα πρέπει να ξοδέψουν γύρω στις 150.000 ευρώ.

Το ποσό είναι δυσθεώρητο και είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί από ένα συνδυασμό. Θα απαιτηθούν λοιπόν χρηματοδότες, που, λογικά, θα είναι είτε κόμματα (που μάλλον είναι χρεοκοπημένα) είτε επιχειρήσεις (που προφανώς θα επενδύσουν στα δικά τους συμφέροντα).

Στην αρχή της παρούσας τετραετίας, ζήσαμε το ενδιαφέρον εταιρειών να συνδράμουν το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αποκτήσουν λαϊκό προφίλ. Το ενδιαφέρον αυτό έσβησε το ίδιο απότομα όταν τα όνειρα των εταιρειών αυτών για επέκταση των δραστηριοτήτων τους έσβησαν από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου.

Είναι ενδιαφέρον να αναλογιστεί κάποιος, ότι το θέμα του «Μεγάλου Δήμου» κίνησαν και συντηρούν τα «χαϊδεμένα παιδιά» αυτών των εταιρειών, οι αυτοδιοικητικοί στους οποίους η εταιρεία επιδαψίλευσε ακόμα και ενημερωτικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σκεφθεί το «παιγνίδι» που μπορούν να παίξουν οι ίδιες εταιρείες, με δημοτικούς συμβούλους που θα εκλέγονται από την Κύμη ή τις Κονίστρες, μέρη που θεωρητικά δεν πλήττονται τόσο όσο το Αλιβέρι από την ρύπανση των εργοστασίων του Αλιβερίου.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάτμηση των βουλευτικών περιφερειών σε μονοεδρικές, με αιτιολογία τον έλεγχο του «μαύρου χρήματος» που επηρεάζει την εκλογή των βουλευτών ιδιαίτερα σε πολυπληθείς περιφέρειες. Είναι εύλογο το ερώτημα γιατί αφήνει το «μαύρο χρήμα» να εισέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση από την πίσω πόρτα".

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο