Η Εύβοια αποκτά τη δική της Ένωση Προστασίας Καταναλωτών

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010, 16:11

Η ομάδα πρωτοβουλίας της υπό σύσταση Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Ευβοίας απευθύνει κάλεσμα στους Ευβοείς να συμμετέχουν στην Ένωση, καθώς όσο πιο οργανωμένο είναι το κίνημα τόσο μεγαλύτερος κοινωνικός έλεγχος και παρεμβάσεις θα μπορούν να γίνονται στην αγορά για να μειωθούν τα φαινόμενα εξαπάτησης και αισχροκέρδειας. Παρατίθεται η ανακοίνωση της Ένωσης:

"Η εποχή μας, η εποχή των ραγδαίων και καθημερινά μεταβαλλόμενων τεχνολογικών εξελίξεων, χαρακτηρίζεται και από τη διαρκώς αυξανόμενη προσφορά πληθώρας προϊόντων και υπηρεσιών σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Και βεβαία χαρακτηρίζεται από την επινόηση και εφαρμογή πρωτότυπων μεθόδων και τρόπων προώθησης των νέων προϊόντων και υπηρεσιών, άγνωστων μέχρι χθες, που, πολλές φορές, οδηγούν στην αύξηση των κινδύνων για τον πολίτη - καταναλωτή. Το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί η προστασία του καταναλωτή είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας, αφού καθένας από εμάς είναι καταναλωτής. Και είναι κάθε μέρα καταναλωτής.

Η όποια θεσμική προστασία του πολίτη-καταναλωτή σε καμία περίπτωση δεν έρχεται αντιμέτωπη με την άνθιση του εμπορίου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την διευκόλυνση και απλούστευση των διαδικασιών της εμπορικής επικοινωνίας για την επίτευξη του θεμιτού κέρδους.

Έρχεται όμως, ως αναγκαίο μέτρο για την διαφύλαξη της υγείας, της ασφάλειας και της οικονομικής ελευθερίας των πολιτών από τους κινδύνους που γεννά η αισχροκέρδεια, η ανευθυνότητα και η ανεντιμότητα εκείνων που βλέπουν μονάχα το πρόσκαιρο και ευκαιριακό κέρδος και θυσιάζουν για χάρη του τους κανόνες της δεοντολογίας και του «ηθικώς επιχειρείν».

Μεταξύ της πολιτείας και της επιχείρησης, απαραίτητη γίνεται καθημερινά η συγκρότηση κοινωνικών ομάδων αντίστασης αλλά και προστασίας του
πολίτη-καταναλωτή, απέναντι στην αυθαιρεσία μερικών επαγγελματιών αλλά και επιχειρήσεων, τραπεζών και οργανισμών, λόγω της αδυναμίας του ίδιου του κράτους να ελέγξει αποτελεσματικά, τόσο τις τιμές, όσο και την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών.

Μια τέτοια λαϊκή, δημοκρατική και κοινωνική ένωση πολιτών είναι η υπό σύσταση στο νομό μας «Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ευβοίας», που έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, να παρεμβαίνει για την προστασία των πολιτών με όρους διαφάνειας, σωστής ενημέρωσης, σε κάθε είδους και μορφή αυθαιρεσίας.

Στη χώρα μας, ένας στους δύο καταναλωτές έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα που συνιστά καταναλωτική διαφορά με προμηθευτή. Πολύ λίγοι είναι όσοι προέβησαν σε κάποιου είδους διαμαρτυρία ή καταγγελία, και πραγματικά ελάχιστοι εκείνοι που κατέφυγαν στη χρονοβόρα και πολυδάπανη δικαστική οδό προκειμένου να δικαιωθούν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σήμερα, είναι όμηρος των Τραπεζών, με όλα τα δυσμενή επακόλουθα. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και μπροστά στο φάσμα της οικογενειακής χρεοκοπίας εύκολα ο πολίτης γίνεται βορά στις αχόρταγες τραπεζικές ορέξεις. Επίσης, σε τέτοιες περιόδους πολλοί είναι αυτοί που εφαρμόζουν το γνωστό... «ο Λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ευβοίας σε συνεργασία με όλους τους φορείς κοινωνικού ελέγχου (Τ.Α. και Ν.Α., ΙΝΚΑ) θα συνδράμουν στην αφύπνιση της καταναλωτικής συνείδησης των πολιτών, ως μια προσπάθεια αντίστασης στην οποιανδήποτε αυθαιρεσία απέναντι στον Ευβοέα πολίτη-καταναλωτή.

Μόνο έτσι, οι κερδοσκοπούντες έμποροι, επαγγελματίες, πολυεθνικές εταιρείες, Τράπεζες κ.λ.π. θα βρουν απέναντί τους ένα κυματοθραύστη των αθέμιτων πρακτικών τους και ταυτόχρονα εκείνοι που σέβονται τους θεσμούς και λειτουργούν στα πλαίσια των νόμων και του «ηθικώς επιχειρείν», ένα συμπαραστάτη και αρωγό που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη προσπάθεια και την εξέλιξή τους.

Μόνο έτσι, με κοινωνικό έλεγχο και παρέμβαση, θα ισορροπήσει η αγορά και θα μειωθούν τα φαινόμενα εξαπάτησης, αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης, που, εκτός των άλλων οδηγούν και στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού.

Καλούμε κάθε πολίτη, με αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς, ο οποίος θέλει να συμβάλλει σε αυτήν την εθελοντική προσπάθεια, να έλθει μαζί μας και να πυκνώσει την Ένωσή μας. Το δικαίωμα εγγραφής είναι 5 ευρώ και η ετήσια συνδρομή 10 ευρώ.

Όσο πιο μαζικό και οργανωμένο είναι το καταναλωτικό κίνημα, τόσο λιγότερη αδικία και εκμετάλλευση θα υπάρχει στον πολίτη-καταναλωτή.
Αλλωστε, πολλοί μαζί, μπορούμε περισσότερα!".

Στην ομάδα πρωτοβουλίας συμμετέχουν:

  • Γιώργος Μητροπέτρος, Οικονομολόγος-Καθηγητής, 6932603718
  • Γιώργος Φραντζής, Εργοδηγός Χημικός, 6972177420
  • Γιώργος Παπαδόπουλος, Φυσικός-Καθηγητής, 6974057565
  • Νίκος Μιχελής, Χημικός Μηχανικός, 6936070940
  • Αλέξης Καραμάνος, Δικηγόρος, 6944425662
  • Σοφία Χαινά, Ελεύθερος επαγγελματίας, 6937433621
  • Γιάννης Δράκος, Οικονομολόγος- Συνταξιούχος, 6944287773
  • Χρήστος Πάντζαλης, Εκπαιδευτικός - Οικονομολόγος, 6936984793
  • Γιώργος Κρητικός, Συνταξιούχος Αξιωματικός ΕΛΑΣ, 6974874864

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο