Γιατί πρέπει να πούμε "ναι" στο κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010, 16:12

του Γιώργου Μητροπέτρου, Οικονομολόγου

Επανέρχεται στην επικαιρότητα, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη, το θέμα για την κατασκευή του κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών, στο πρώην στρατόπεδο Ριτσώνας. Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία, και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και για το οποίο, ως πολίτης, από 1/9/2009, είχα τοποθετηθεί θετικά.

Σήμερα πιστεύω, όσο ποτέ, είναι η ώρα όλοι μας να επανακαθορίσουμε την στάση μας. Σε μια εποχή, στην οποία βιώνουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση και η εγκληματικότητα έχει φθάσει σε απροχώρητο βαθμό. Σε μια εποχή, όπου η κοινωνική αλληλεγγύη έχει χαλαρώσει και η ατομίκευση της σκέψης και της δράσης είναι σε πρώτη γραμμή. Σε μια εποχή, όπου χρειάζεται να δείξουμε όλοι μας περισσότερο την αγάπη για τον συνάνθρωπο, όποιου χρώματος και φυλής να είναι.

Πίστευα και πιστεύω, πως οι λόγοι της παλαιότερης άρνησης των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν εκλείψει όντας ενημερωμένοι πλέον περισσότερο και καλύτερα, ότι το κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών, δεν εκλύει χημικά απόβλητα, ούτε είναι χωματερή σκουπιδιών και ψυχών, αλλά υγιεινά ανακαινισμένος χώρος προστασίας και ανθρώπινης διαβίωσης Ανθρώπων, οι οποίοι για τον ένα ή άλλον λόγο βρέθηκαν, από εκμεταλλευτές ελπίδας, στην χώρα μας.

Γνωρίζουμε πλέον συνάνθρωποι, ότι στους χώρους αυτούς θα φιλοξενούνται άνθρωποι, μικρά παιδιά, γυναίκες, που η μαγεία της παγκοσμιοποίησης και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους, τους έστειλαν στην «ανεπτυγμένη» και «πολιτισμένη» Ευρώπη να βρουν την τύχη τους και να ατενίσουν το μέλλον των παιδιών τους με καλύτερη προοπτική.

Πολλές οι ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων, τεράστια τα λάθη και οι παραλήψεις, σε ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Αφησε τα πράγματα να διογκωθούν και να φθάσουν στο απροχώρητο. Όμως,τώρα υπάρχει υπαρκτό το ερώτημα. Που θα διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι η πολιτεία να αποφασίσει για την τύχη τους.

Τι πρέπει να κάνει μέχρι τότε;

- Να τους πνίξει στα νερά του Αιγαίου;

- Να τους στοιβάξει σε θαλάμους πενήντα ατόμων μαζί που με τα βίας χωρούν 5-10 άτομα;

- Δεν μολύνουν οι αθώες ψυχές των παιδιών και των κατατρεγμένων, περισσότερο από τα χημικά απόβλητα.

- Δεν υποβαθμίζουν την ζωή μας, αν κάποιοι ζουν έστω προσωρινά με κάποια αξιοπρέπεια;

- Δεν θα ήταν καλύτερα η ελεγχόμενη παρουσία τους σε χώρους με υγιεινή και ασφάλεια, από το να είναι ελεύθεροι - φυλακισμένοι σε ερημόσπιτα της Ομονοίας και των γύρω περιοχών θύματα εκμεταλλευτών;

- Δεν πιστεύω πως το πρόβλημα της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας σκοντάφτει στη φιλοξενία των λαθρομεταναστών.

Ναι, συμφωνώ, χρειάζεται σχέδιο και έλεγχος ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος όσο το δυνατό καλύτερα, με συνθήκες που να προάγουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.

Ναι, πρέπει να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος για τις επισκευές και τις παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας των ίδιων των φιλοξενουμένων.

Ναι, πρέπει να διεκδικήσουμε από την πολιτεία πόρους αλλά και έλεγχο διαχείρισης της όλης λειτουργίας.

Ναι, να δώσουμε αγάπη και ανθρωπιά σε συνανθρώπους που είναι θύματα, γιατί και αυτοί ζουν κάτω από την σκέπη του ίδιου Θεού!

Προτείνω:

1. Διεκδίκηση φορέα κοινωνικού ελέγχου των παρεμβάσεων στο χώρο.

2. Δημιουργία κοινωνικής επιτροπής, από εκπροσώπους της Τ.Α. κοινωνικών φορέων, επιστημονικών φορέων, όταν λειτουργήσει το κέντρο, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και ορθολογική διαχείρισή του.

3. Εθελοντική ομάδα πολιτών και εκκλησίας, για την περίθαλψη παιδιών και αναξιοπαθούντων ανθρώπων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και των αυξημένων ανθρωπιστικών αντανακλαστικών.

Γιατί, συνΑνθρωποι, δεν είναι απόβλητα οι άνθρωποι, ούτε οι παιδικές ψυχές. Πέρα και πάνω από οποιονδήποτε πολιτικό κόστος πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, προσωπικά ξαναλέω ναι στο κέντρο, με όλους όμως τους παραπάνω όρους, και σας καλώ ως φορείς έκφρασης αλλά και ενημέρωσης της Λαϊκής βάσης, να επανεξετάσετε την στάση σας, στηρίζοντας μια ανθρώπινη και πολιτισμένη παρέμβαση για το κέντρο φιλοξενίας των λαθρομεταναστών στην Ριτσώνα. Η όποια αλλαγή θέσης στη Δημοκρατία δεν είναι υπαναχώρηση, αλλά πολιτική τόλμη και θάρρος, στοιχεία τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, οι οποίοι ξέρουν, βλέπουν, κρίνουν και αξιολογούν. Σε οποιανδήποτε πρωτοβουλία βοήθειας στους αναξιοπαθούντες, στα πλαίσια του κοινωνικού ελέγχου και παρέμβασης, δηλώνω παρόν.

Σχετικά θέματα:

Επόμενο άρθρο Προηγούμενο άρθρο